Egy könyvimádó anya!

Üveghegyen túl

Üveghegyen túl

Veszpi Gyula: Főkalóz kapitány

2021. október 31. - fabikat
Első mesekönyvünket olvastuk Veszpi Gyulától, de azt már most biztosan mondhatom hogy nem az utolsót. A Cerkabella Kiadó  gondozásában megjelenő Főkalóz kapitány című kalandmesék minden nemében eltérnek a megszokott hagyományos történetektől. A mesék szervező ereje a humor, amelyre az első pillanattól fogva ráéreznek a kicsi hallgatók is. A karakterek ellentétei a klasszikus történetekben megjelenő társaiknak, ebből kifolyólag lesznek az események módfelett viccesek. A tisztaságmániás, selypítő,  kedves lelkű kalóz szinte minden fejezetben megjelenik, de mellette a fejét vesztett sárkány a mindig toppon levő jedi lovag vagy a tündérek is szolgáltatják a jó hangulatot. A kiadványban 9 mesét találunk, melyek helyszínei  a szivárványtó, de a kapitány szíve igazán a tengerre vágyik. A könyvhöz az illusztrációt Kövesdi Dóra rózsaszínben úszó képei adják, amelyek rendkívül jól kiegészítik a cseppet sem hétköznapi kalóz kalandokat.
Ajánlott kor:3 +

Angyali esti mesék

A facebookon egy hirdetésben pillantottam meg először a TotelBooks Kiadó gyerekkönyveit. A kiadványok már küllemükben is megtetszettek, ezért a kiadó honlapjára kattintottam, hogy részletesebb képet kapjak róluk. Amiket az oldalon olvastam még jobban felkeltették a kíváncsiságom. Most, miután már az Angyali mesék című mesekönyv az esti rutinunk része lett, be kell látnom, hogy mindez nem lehetett véletlen. A történetek ugyanis pont arról szólnak, hogy az, amit véletlennek vagy szerencsének gondolunk, egy láthatatlan segítő szinte észrevétlen beavatkozásának műve. A mesék segítői pedig mind-mind angyalok, akik különböző formákban jelennek meg. Egyszer kismadár, másszor fa, de lehet szarvas vagy éppen egy öregbácsika a céljuk a segítség nyújtás olyan gyermekek számára, akik valamilyen hétköznapi vagy mesebeli próbatétellel találják szemben magukat. A 22 mese olyan élethelyzetekről szól, amelyekkel szinte minden gyerek legalább egyszer szemben találja magát. Önbizalom hiány, szerepléstől való félelem, döntésképtelenség, agresszió legyőzése, csak néhány a mesékben található próbatételekről. A cselekmények megoldásai mérhetetlen megnyugvást adnak a gyermeknek. Sőt, ez a lelki békesség már az első mondatnál átjárja a kicsi hallgatókat. Minden mese úgy kezdődik, hogy megkérjük a gyermeket, lazítsa el magát, hunyja be a szemét, feküdjön nyugodtan és hallgassa figyelmesen a történetet. A mesék terjedelme 2-3 oldal, nem terjengős és nem didaktikus. Sokkal inkább magával ragadó történet, mint egy láva elkapja a gyermek figyelmét és meleg lassúsággal körbeöleli, megnyugtatja. Az angyalokról szóló könyvet 0-99 éves korig ajánlom. A meséket már a 4 évesek is megértik, nagyobbakkal (6+) az emlékeztetőben megtalálható bölcsességet, tanulságokat is megtudjuk beszélni. A szülőket pedig a könyv első része szólítja meg, ahol egy kis betekintést nyerhetünk a gyermeki képzeletbe, spiritualitásba. Tippeket kaphatunk meseolvasásoz. A könyv végén pedig vizualizációs technikákat sajátíthatunk el. Az illusztráció, a könyv lapja és borítója mind-mind csodálatosan szép.

Kertész Erzsi: Kisfóka és a többiek

Kisfóka, kisbálna, kismedve, kispillangó kisgomba és rengeteg kicsi élőlény szerepel Kertész Erzsi legújabb mesekönyvében, melyet a Cerkabella Kiadó jelentet meg. Itt nem csak a szereplők kicsik, hanem az olvasóközönség is, akiknek címezve lettek ezek a bájos mesék. A történetek ugyanis az óvodás korosztály lelki világához, apró cseprő, hétköznapi problémáihoz igazodnak. Így a kicsi hallgatók könnyen tudnak azonosulni a tündéri karakterekkel. A történetek hosszúsága is tökéletesen illeszkedik egy kiscsoportos óvodás igényeihez. A mesék általában 1-1,5 oldal hosszúak. Találunk mesét a fürdést nehezen abbahagyó kisfókáról, a mindig csak édességre vágyó vízilóról, folyton vitatkozó kisfarkasról és kisbárányról, undokoskodó kisbálnáról egyaránt. Minden mese végén találunk egy kis játékot vagy instrukciót, amelyek segítségével a gyerekek a főszereplők helyzetébe képzelhetik magukat. Katát és engem nem csak a mesék varázsoltak el, hanem a hozzájuk készített illusztrációk is. Általuk még szerethetőbbek lettek ezek a kedves „kis” figurák.

May Szilvia: Fásli utcai állatkórház

Felújítás alatt

Ha visszább lapoztok, láthatjátok, hogy nem először írok a Fásli utcai állatkórházról. Egészen pontosan harmadjára kerül repertoárra az oldalon, itthon meg kitudja hányszor, mert az egyik legtöbbet újraolvasott könyveink a Cerkabella által megjelentetett bolondos állatkórház történeteit bemutató darabok. A trilógia harmadik része a legmulatságosabb mind közül és ezt nem csak a gyerekek, de én is tanúsíthatom. Nagyon sokat kacagtunk ismét, én gyakran többet is, hiszen tele van olyan humorral, amelyet csak mi szülők érthetünk. Vannak régi szereplők orvosok és páciensek között egyaránt, de bőven akad új karakter is a kórházi kórtermekben. Visszatérő figura például Nyúl úr, a belga óriás, aki ezúttal nem lefogyni, hanem becsajozni szeretne, ehhez azonban, saját véleménye szerint kisebb fogakra lenne szüksége. A doktornő azonban csak fogtömést javasol, amely a káposztaízű érzéstelenítőnek köszönhetően meg sem kottyan Nyúl úrnak. A bőr- és szőrgyógyászaton Zsigmond a csiga szorul napégés és házvesztés miatt segítségre. Ja, és majdnem megfeledkeztem Krinolinról a lúdtalpas oroszlánról, akinek problémájára az ortopléd világít rá. Mindeközben a háttérben a mókás felújítás is zajlik. Szóval, ha belefér nektek estimese mellé egy nagy kacagás, akkor ki ne hagyjátok, ha nem fér bele, akkor meg napközbe olvassátok és kacagjatok egy nagyot.

ANDREAS H. SCHMACHTL Alma Magdi 3.

A Vadrózsa utcában mindig történik valami

Alma Magdi egy elképesztően kedves és szerethető egérlány, aki a Vadrózsa utcában lakik. Ő maga a templom egere és a környék lakóinak barátja. Békésen éli nyugodt kisegér életét míg egy nap egy betolakodó el nem akarja bitorolni tőle. A kis közösség élete felborul, minden barát azon töri fejét, hogyan tarthatná meg Magdi otthonát. A barátok támogatásával, persze az egérkénk maradhat házában. Ám ezután sem tétlenkedik, beleveti magát egy nagy terv megvalósításába, panziót szeretne nyitni. De ez csak egy kisebb kalamajka kezdete, melyet főhősünk magára vállalt. A történet többi részében ugyanis még szembe kell néznie egy barlangtúrával, amire az óriás felkutatása miatt kerül sor és magával a viharos tengerrel is.
Magdi történetei kalandosak, viccesek, szórakoztatóak. A helyszínek, az illusztrációk egyfajta romantikus hangulatot kölcsönöznek a Vadrózsa utcában történő eseményeknek. A közösség melyben az állatok léteznek, írigylésre méltó. Legfőbb összetartó kapocs közöttük a tiszteletét a szeretet. Alma Magdi 24 estimeséjével igazán kedves, nyugodt hangulatot teremthetünk gyermekünknek az alváshoz.
Ajánlott kor :4+

Nyulász Péter: Helka

Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember és könyvMiközben olvastuk  Helkát Domival, végig arra gondoltam, miért nem szerepel a „kötelező”olvasmányok listáján. Egy kisiskolás gyermek érdeklődését a tündérek, manók, hercegek és hercegnők világa biztosan megragadja. Ha ez még nem lenne elég a sikerhez, az ismert magyar helyszín a Balaton már biztosan azzá teszi. A  hátterében megbúvó mondák pedig még misztikussá is varázsolják a történetet. A cselekmény rendkívül izgalmas, az első pillanattól megragadja a figyelmet, végig a főhősök sikeréért izgulhatunk. Míg engem a szerelmi szál varázsolt el, addig Domit sokkal inkább a próbatételek . Azokból viszont akadt bőven, mint a népmesékben. Az igazat megvallva több ponton is olyan érzésem volt, mintha egy hosszú népmesét olvasnánk. Például abból, hogy a hercegnő szemben áll a gonosszal, nehézségek melyekkel megküzd, a jellemfejlődés, végül pedig az elnyert jutalom. Honismereti földrajz és környezettudományos információkat, esztétikai élményt nyújtó izgalmas kalandregény Nyulász Péter Helkája, melyet mindenkinek ajánlok 9 éves kortól.

Mi,Micsoda-Éghajlat

Változó klíma

Szeretném a lehető legtöbb oldaláról bemutatni világunkat gyermekeimnek. Szeretném ha a látott és tapasztalt értékei alapján, bennük is megszületne a késztetés, hogy vigyázzanak Földünkre. A Tesslof Babilon  Mi, micsoda sorozatának Éghajlat című része is közelebb vitt minket bolygónk megismeréséhez. A könyv az éghajlat fogalmától indít és azt sokrétűen mutatja be az olvasó gyerekek számára. Érdekes információkat tudhatunk meg az üvegházhatásról, az ősföldről, a dinoszauruszok idején lévő klímáról, az ősemberek  életéről. Olyan sokrétű könyv ez, mely kiszolgálja a gyermeket környezet, földrajz sőt történelmi tanulmányai során. Érthetően fogalmazza meg még az olyan bonyolult folyamatokat is, mint például a szén körforgása. Válaszokat ad olyan érdekes kérdésekre, mint, hogy mi hűti a Földet vagy, hogyan változik meg a klímánk a jövőben. Persze jó tanár módjára a kérdéseket nem csak feleleteivel reagál, de segítséget is nyújt abban, hogyan védhetjük meg otthonunkat a pusztulástól. A könyv végén hasznos tippeket kapunk környezetünk megóvására.
Ajánlott kor :8+
+3

Schaudinn Jasmin 3-5-8 perces mesék - izgő-mozgó ovisoknak

Újabb klassz ovis mesekönyvet olvastunk a napokban, ezúttal a Pagony Kiadó ( #recenzió) köszönhetően. A 3-5-8 perces mesék izgő-mozgó ovisoknak című mesekönyv telis-tele van olyan történetekkel, melyeknek főhősei óvodások. Ezek a gyerekek más-más intézménybe és csoportba járnak, különböző óvó nénijük és óvó bácsijuk van, mégis ugyanazokban a helyzetekben kell létezniük, mint a legtöbb társuknak . A történetek a kicsik hétköznapjait mutatják be, olyan élethelyzeteket, amelyek bármely más óvodással is megtörténhetnek. Így találunk mesét kirándulásról, barátság kezdetéről, délutáni alvásról, betegségről. A mesékben fontos szerepet kapnak a kicsik érzései is pl. a félelem, a kíváncsiság, a szomorúság vagy a boldogság . A 18 mesét hosszúságuk szerint három kategóriába sorolva találjuk:3,5 és 8 percesek. Ezek a kategóriák többé kevésbé megegyeznek az óvodai korosztályokkal is . Míg a 3 perces történetek a kiscsoportosoknak nyújt szórakoztatást hosszúságuk miatt, addig a 8 perces mesét már az iskolába készülő nagyok is érdeklődő figyelemmel hallgatják. Tartalmuk szerint is igazodnak a fenti besorolásához, a rövidebb mesék elválásról, anya hiányáról, míg a hosszabbak az óvodától való búcsúzásról is szólnak. A mesék könnyen érthetőek, szórakoztatóak, a hozzájuk készült illusztrációk vidám hangulatot árasztanak .

Giuseppe Mazza: Együtt megoldjuk!

Néha nagyon nehéz szórakoztatni a mai gyerekeket, nem egyszerű felvenni a versenyt a digitális eszközökkel. Jó időben a szabadban egy kis sporttal, játékkal azért könnyebb elütni az időt. Hamarosan azonban beköszöntenek a hosszú hideg és sötét délutánok, amikor mindannyian szeretünk bekuckózni a meleg szobába. Ilyenkor jó szolgálatot tesznek a mesekönyvek és társasjátékok, ezek mellett most egy nagyszerű munkafüzetre hívnám fel a figyelmet. Az Együtt megoldjuk családi játékkönyv a Móra Kiadó nagyszerű kiadványa, melynek segítségével nem csak az időt tölthetjük el hasznosan, de gyermekünkkel garantáltan közelebb is kerülünk egymáshoz. A feladatokat ugyanis közösen kell megoldanunk. A könyv bal oldala gyermekünké, jobb oldalán pedig mi dolgozhatunk. A kérdések segítségével olyan dolgokat is megtudhatunk egymásról, amiről eddig még nem beszéltünk, ezáltal a közöttünk lévő kapcsolatot erősíthetjük. Az oldalakon főként rajzos feladatokat találunk, önmagunkat, vágyainkat, kívánságainkat kell vázolni. A minket jellemző konkrét adatoktól (súly, magasság, életkor) eljutunk legmélyebb gondolatainkig. A megismerés folyamata közös tevékenységgel zárul, konkrétan a ronda, de finom keksz elkészítésével, melynek folyamatán kirajzolódik, mennyire tudunk partnerként együttműködni gyermekünkkel. A könyv már 5 éves kortól nagyszerű élményt nyújt.
+3

Egressy Zoltán: Piszke Papa meséi

Kívül belül gyönyörű a Manó Könyvek legújabb mesekönyve, a Piszke papa meséi. A könyv 10 tanulságos történetet tartalmaz, 10 egészen különleges állatról. A mesék önmagukban is megállják a helyüket, együtt viszont egy varázslatos erdő lakóinak hétköznapjait mutatja be. Az állatok között vannak okosak és kissé buták, kedvesek és konokok, érzékenyek és önzetlenek, egyben viszont mindannyian hasonlítanak, a barátságot tartják a legfontosabbnak. Összességében olyanok, mint az óvodások, ezért legfőképpen ennek a korosztálynak ajánlom a könyvet. A gyerekek magukra ismerhetnek a kíváncsi kecske, a falánk kenguru vagy az érzékeny flamingó szerepében. A mesék középpontjában egy-egy olyan probléma áll, amely a legtöbb kisóvodás életében is előfordul. A történetek hangulata vidám, humoros, mindegyik tanulsággal és persze a probléma megoldásával zárul. Kedvenc karakterünk Biti, az oktondi lajhár, aki minden történetben visszatérő figura. Lassúságával és buta kérdéseivel teremti meg a jó hangulatot. Egressy Zoltán gyerekkönyvét Láng Anna illusztrációja nem csak tökéletesen kiegészíti, de szó szerint körbe is öleli. A könyv lapjai úsznak a szebbnél szebb rajzokban. A karakterek általuk még kedvesebbek és szerethetőbb lettek.
Ajánlott kor:3,5+
süti beállítások módosítása