Egy könyvimádó anya!

Üveghegyen túl

Üveghegyen túl

Kezdjük az évet a természetben!

2020. január 07. - fabikat

Misplaced. by Madison Young Photography, via Flickr2020. első fogadalma az volt, hogy végre beindítom az üvehegyentúl blogját is. 


A blog váza már elkészült tavaly decemberben még az első bejegyzés is, amely az ünnepekhez kapcsolódott, de sem nekem sem az oldalnak nem tetszett valószínűleg, mert mérete miatt nem engedte feltölteni azt. Úgyhogy volt időm átgondolni, hogy is lenne jó és szép, praktikus és mindenek előtt hasznos számotokra is. Én azt szeretném továbbra is hogy,röviden és lényegre törően mutassak be nektek szuper gyerekkönyveket, a saját élményeinkkel kiegészítve és véleményünkkel megfűszerezve.

Önmagamról tudom, hogy néha elég pár jó szó, képek a könyvről és meggyőzhető vagyok.Sőt kövezzetek meg érte,de  a kifejezetten hosszú ajánlókat okával el sem olvasom. Így született az ötlet, hogy tematikus könyvajánlók kerülnek a blogra, amelyekből a lehető legtöbbet szeretnék facebook és instagram oldalaimon is bemutatni nektek. Az év végi insta töltögetőmön a legtöbben azt írtátok, hogy a mesék mellett az ismeretterjesztő könyveket lapozgatják előszeretettel gyermekeitek. Tehát az első téma ötletét ti magatok adtátok, amit ezúton is köszönök.

 

De miért is vegyünk ismeretterjesztő könyveket?

 

 Magamból kiindulva tudom,hogy ha bármelyik gyermekemnél észreveszem az érdeklődést egy-egy dolog iránt, legyen az mese, sport , állatok stb. hihetetlen vágyat érzek arra ,hogy az adott témában minden igényüket kielégítsem, tudásszomjukat csillapítsam. Tudom,hogy ez a túlzott megfelelési vágyam néha -néha beteges,de ennél rosszabb szokásom sohase legyen.

Amikor Domi fiam a dínók iránt kezdett érdeklődni a rengeteg dínó figura mellett megkapta a legszuperebb dínós könyvekete , de volt vonatos, állatos, focis, óceános, csillagászatos korszakunk is. Mondhatnám,hogy megfontoltabb vagyok a második gyereknél, de nem, mert amikor észrevettem mennyire megszerette Boribon és Annipanni kalandjait Kata, rögtön elkezdtem felvásárolni a sorozat részeit.Tapasztalatból tudom,hogy elfogult szülőként el is hisszük, de el is kell hinnünk,hogy gyermekünk egy nap régész, vagy csillagász, paleontológus vagy kutató lesz és ehhez mi is szeretnénk hozzájárulni. Szeretnénk fenntartani bennük az álmot vagy esetleg közelebb vinni hozzá őket. De ha csak az általános tudásuk bővítése a cél, már akkor is sokat tettünk értük.

Nos szétnéztem a hazai könyves piacon valamint a mi kis könyvespolcunkon is, és összegyűjtöttem néhány igazán kihagyhatatlan ismeretterjesztő könyvet.Először olyan sorozatokat mutatnék nektek, amelyek között biztosan akad egy-két olyan darab ,amely a ti gyerkőcötök érdeklődését is felkelti majd . 

Végül pedig igazán mai ,önálló könyveket mutatok be , melyek még minket felnőtteket is magukkal ragadnak és garantáltan lekötnek. A fő témakörön belül ebben a hónapban a természetben kutakodtam, így igazán gyönyörű darabokat találtam mind a növény, mind pedig az állatvilág tekintetében. 

Jó szemezgetést kívánok!

 

 

Képtalálat a következőre: „mi micsoda”A Mi MICSODA sorozat  a Babilon kiadó gondozásában jelenik meg, azokhoz a gyerekekhez szól, akik szívesen indulnak kalandos, képzeletbeli túrákra a tudomány, a technika és a természet világába. Szaklektorok gondoskodnak az ismeretanyag pontosságáról, a szerkesztők pedig arról, hogy ezeket az ismereteket érthető módon adjuk át a gyerekeknek. Ebben segítenek a nagyszerű fotók és a részletes, színes illusztrációk is. A sorozat három korosztálnyak készült illetve a kezdő olvasók is nagy örömmel és önállóan tudják forgatni.

 

Mini

A Mi MICSODA mini sorozat célja, hogy a jól ismert hétköznapi eseményeket a könyvet lapozgatva újra átéljük, meséljünk róluk. A 2-4 évesek számára készült könyvsorozat a szépen megrajzolt, egyértelmű illusztrációknak köszönhetően akár szöveg nélkül is élvezhető. A rövid szövegeket a gyerekek a felolvasás után hamar meg is jegyzik. A könyv végén vidám kérdések várnak a kicsikre, amelyek továbbgondolkodásra ösztönöznek – a válaszok a felhajtható kukucskálók alatt lapulnak!


Ovisoknak 

Ezernyi kérdésre kínál óvodásoknak való, okos válaszokat új sorozatunk. A kukucskálók is felfedezésre várnak!

 

Junior

Társunk a játékban, a tanulásban, a felfedezésben. Ez az interaktív ismeretterjesztő sorozat a Mi MICSODA sorozat igényességével nyújt ismereteket és kiváló szórakozást az olvasni még nem tudó, vagy éppen olvasni kezdő korosztálynak. A felnyitható kukucskálók felkeltik a kis olvasó kíváncsiságát, és aktív közreműködésre sarkallják.

 

 

Képtalálat a következőre: „mit miért hogyan”MIT? MIÉRT? HOGYAN?

A Ravensburger Mit? Miért? Hogyan? képes szakkönyvsorozata kedves illusztrációkkal, a gyerekek életkorának megfelelő információkkal ad választ a rengeteg kérdésre. Minden egyes oldal új témakört jár körül, melyek részletgazdagságában a felnőttek segíthetnek eligazodni, akár egy-egy óvodai vagy kisiskolás foglalkozás keretében. A sorozat kötetei egyenként mintegy 50 titkos ablakot rejtenek, melyek fedelét felnyitva a gyerekek kielégíthetik kíváncsiságukat. A könyveket már 4 éves kortól ajánlják .Több,mint 45 témakörből válogathatunk csemeténknek a természettől, a gépeken keresztül , ünnepeket is érdekesen és színesen mutatnak be.

 

 

Képtalálat a következőre: „kis felfedező móra”

A kis felfedező zsebkönyvek

A kis méretű ismeretterjesztő könyvecskék a Móra könyvkiadó által jelentek meg  35 témakörben. A pedagógusok közreműködésével készült sorozat színes képek és átlátszó fóliák segítségével kelti fel a gyerekek érdeklődését a környezetük iránt. A természet, az élővilág, a technika vagy a történelem területéről válogatott témák a legalapvetőbb ismereteket közvetítik a világról. Csodálatosan szép, valósághű rajzok segítenek a környezet megismerésében, a rajzos fóliák lapozgatása közben meglepő felfedezésekre jut az olvasó. A könyvecskéket összegyűjtve minienciklopédia kerül a gyerekek könyvespolcára.

 

Képtalálat a következőre: „nagy deyrolle foglalkoztató album”Nagy Deyrolle Foglalkoztató Album 1-2.

Tanulás és játék kicsiknek és nagyoknak!A francia Deyrolle Kiadó kiadványaiból több generáció tanulta az állattant, a növénytant, a fizikát, az anatómiát. Ebben a kötetben 21 színes Deyrolle-tabló található, amelyhez érdekes feladatok társulnak: különbségkeresők, matricás rejtvények, párkeresők, labirintusok, tanácsok lekvárfőzéshez, gombászáshoz, babültetéshez. A sok-sok szórakoztató feladvány közben az olvasó nagyszerű dolgokat tanulhat meg a természetről és a környezetvédelemről.  Ajánlott korosztály:6-9




Varázslatos természet

Látványos rendszertani áttekintés az élővilágról.

Egy kép többet mond ezer szónál? Ebben a könyvben 67 szemléletes ábra rendszerezi tudásunkat a természet világáról. Ezek az ábrák a legkülönfélébb módon mutatják be, mi mindent tesznek meg az állatok és a növények a túlélésért. Kiderül, miért éppen így néznek ki, és miért éppen így viselkednek. Fedezd fel a köztük lévő titkos összefüggéseket!Olvashatod ezt a könyvet úgy is, ahogy egy hagyományos könyvet szokás: az elejétől a végéig. De ha csak tallózgatni van kedved, ezt a könyvet bárhol felcsaphatod – akár a legvégén is. Ilyenkor keresd az oldalpárok bal és jobb szélén a színes nyilacskákat! Ezek megmutatják, hogy kapcsolódó témákról hol olvashatsz még. Légy kíváncsi, kövesd a nyilakat, és minden alkalommal fedezz fel valami újat!
Ajánlott korosztály:8-12

 

 

Képtalálat a következőre: „Csodálatos evolúció – A földi élet kialakulása és fejlődéseAnna Claybourne”Csodálatos evolúció – A földi élet kialakulása és fejlődése Anna Claybourne

 

Az evolúció egy lenyűgöző, folyton változó folyamat. Ez a könyv feltárja az evolúció történetét és működését, és bemutatja azokat a tudósokat, akik részt vettek a folyamat titkainak felderítésében. A kötetből megtudhatod, hogy az évmilliók során hogyan változott az élet és miként bukkantak fel a különböző létformák. A könyv arra is rávilágít, hogy mi, emberek minden más élőlénnyel rokonságban állunk – nemcsak az emberszabásúakkal és a majmokkal, hanem a macskákkal, a kutyákkal, a halakkal, sőt még a banánnal is! Megismerkedhetsz az evolúció során létrejött különleges és hihetetlen lények némelyikével, és megtudhatod, merre tart az evolúció.
A kötet érdekes és izgalmas olvasmány, egyben remek kiegészítője az általános iskolai tananyagnak.
Ajánlott korosztály:7-14

 

 

Yuval Zommer A nagy bogárkönyv 

Milyen lassan mászik a csiga? Félnek a bogarak éjszaka? Miért masíroznak a hangyák egymás után, egy sorban? Ki is lakik ebben a könyvben? Rengeteg repülő, csípő, csúszó-mászó bogár. Ismerkedj meg rovarokkal, zümmögő méhecskékkel, szélsebesen mászó bogarakkal, és mindenféle fura állattal: csigákkal, pókokkal, százlábúakkal és gilisztákkal. Nemcsak a fentiekre, hanem számos további kérdésre is megtalálod a választ ebben a kötetben. Keresd meg a lapokon ügyesen bújócskázó élőlényeket, ismerkedj meg velük, és tudd meg, hogyan táplálkoznak, vadásznak és szaporodnak! Mindenkit megtaláltál? Jó bogarászást!

Ajánlott korosztály:3-10

 

 

Képtalálat a következőre: „Tereza Vostradovská-Egérke enciklopédiája”Tereza Vostradovská-Egérke enciklopédiája 

 

Egy nagyfülű barna egérke a prágai nénikéi látogatására készülve alaposan feltérképezi az ürege körüli erdőt, a tóban és a kertben élő állat- és növényvilágot. A felfedezéseiből pedig egy saját képes enciklopédiát készít. Tereza Vostradovská nagyformátumú könyve érdekfeszítően meséli el az iskolai környezetismeret óra anyagát. Hiteles, ugyanakkor játékos illusztrációinak köszönhetően azonban már a tipegő korú gyerekek is érdeklődéssel lapozhatják a kötetet. Mi a mézharmat, hogy néz ki a szakállzuzmó vagy a virágkáka? Hogy dalol a királyka, a kakukk vagy a búbos cinege? Az összefüggéstelen adatok memorizálása helyett a gyerekek ezen a szórakoztató történeten keresztül maguk is mindent kipróbálhatnak! A könyvhöz egy magyar nyelvű applikáció is tartozik.

Ajánlott korosztály:3-10

 

 

 

Arányok atlaszaClive Gifford Arányok atlasza - Mérd fel a világot magad körül!

Kicsi és nagy, lassú és gyors, könnyű és nehéz, magas és mély - na de mihez képest? Az izgalmas összehasonlításokat böngészve az eddig ismert jelenségek új megvilágításba kerülnek. Próbáld ki, milyen, ha nézőpontot váltasz! Mérd fel a világot magad körül! - A Földön 1386 millió billió liter víz van. Ebből körülbelül 554 billió olimpiai úszómedencét lehetne megtölteni. - Az óriáskalmár szeme majdnem akkora, mint egy focilabda. A mélytenger sötétjében nagy hasznát veszi. - A csőre nélkül 7 cm-es anna kolibri másodpercenként a saját testhossza 385-szörösét teszi meg, vagyis arányosan gyorsabb, mint a Föld légkörébe visszalépő űrsikló. - A villámcsapás majdnem 28 000 Celsius-fokra forrósítja a levegőt maga körül: 5-ször olyan forróra, mint a Nap felszíne. - A kék bálnának csak a nyelve annyit nyom, mint az elefánt 2/3-a.

Ajánlott korosztály:5-10

 


Michael Bright - Margaux Carpentier - Az élet fája - Charles Darwin elméletéről gyerekeknekMichael BrightMargaux Carpentier -Az élet fája - Darwin elmélete gyerekeknek

Ebből a csodásan illusztrált könyvből megtudhatod, miért közlekedik oldalazva a tarisznyarák, melyik hal jött ki először a szárazföldre, miért hasonlítanak a madarak a dinoszauruszokra, és hogy az agyunk miért a fejünkben van, ahelyett, hogy a lábunkban lenne. A kötet szerzője, Michael Bright korábban a BBC Natural History Unit csapatának producereként számos nemzetközi díjat nyert. Tagja a legrégibb angliai tudományos társulatnak, a Royal Society-nek, és több könyvet is írt a vadon élő állatokról és a természetvédelem fontosságáról.

Ajánlott korosztály:7-10

 

 

 Képtalálat a következőre: „Katie Viggers- Mackók könyve - Kalandozások a Föld körül”Katie Viggers- Mackók könyve - Kalandozások a Föld körül

Tudj meg mindent a nyolc különböző medvefajról - mit szeretnek, hol élnek és még sok minden mást. Melyik a legnagyobb és melyik a legkisebb? Melyik a mézfaló szörnyeteg és melyiknek van csúszásgátló a talpán? A mókásan tálalt tények és Katie Viggers bájos illusztrációi betekintést nyújtanak a kis olvasóknak a medvék világába.Ajánlott korosztály:5-10

 

 

A tudás enciklopédiája - Állatok

A tudás enciklopédiája - Állatok


ISMERKEDJ MEG az állatok sokféleségével, a parányi vízibolhától az óriásbálnáig! VIZSGÁLD MEG alaposan az állatok testének bámulatos részleteit, a lepkeszárny csillogó pikkelyeit, a tigrisfog fűrészes élét vagy a kacsacsőrű emlős mérges sarkantyúját! TUDD MEG, hogyan üzennek egymásnak a hangyák, miként óvják fiókájukat a pingvinek, és miért változtatja a színét a kaméleon!

Ajánlott korosztály:6-10

 

süti beállítások módosítása