Egy könyvimádó anya!

Üveghegyen túl

Üveghegyen túl

Olga Yakubovskaya: Előbb a munka,aztán a szórakozás

2022. január 10. - fabikat
Azért is szeretem a Csirimojó Kiadó könyveit, mert mindig valamilyen komoly üzenetet közvetítenek pl. környezetvédelem, embertársaink elfogadása, tisztelete. Ezek  a könyvek legalább annyira érdekesek a felnőtt olvasók számára, mint a gyerekeknek. Sőt nagyon különlegesek is, hiszen kínálatukban főként szomszéd országok, kortárs gyerekkönyveit találjuk. Az előbb a munka, aztán a szórakozás egy igazán sok oldalú silentbook. Az a néhány sor, amely a kiadvány nyitó lapjain található megmutatja, hogy indítsuk útjára fantáziánkat. Egy lehetséges történet indít el a könyv szereplőivel. Ezt tovább is folytathatjuk, de akár újat is kreálhatunk a gyerekekkel. Rengeteg különböző foglalkozású embert találunk az applikált oldalakon. S ha ezeket megfordítjuk már is meglátjuk a valódi énjüket a hobbijukon keresztül. Olyan jókat lehet beszélgetni a gyerekekkel a képen látottakról. Például, hogy milyen szakmákat vagy hobbikat ismernek. Lehet kitalálósdit játszani, pl. a foglalkozás láttán mit csinálhat szabadidejében a szereplő? Beszélhetünk olyan  fontos témákról, mint előítélet, elfogadás. Sőt, szótanulásra is kiváló, hiszen a képek és munkakörök mellett az angol kifejezéseket is megtaláljuk.
Ajánlott kor :5+

Olvasóvá nevelés a Kaméleon Klubbal!

img_20211210_124457.jpgRettenetesen szerencsésnek érzem magam, hiszen az „Üveghegyentúl” oldalnak köszönhetően azt csinálhatom, amit szeretek. Ez pedig a gyerekkönyvek olvasása, népszerűsítése és ajánlók készítése. Az oldal indításakor a legmerészebb álmomban sem gondoltam, hogy ilyen sokan fogják képes bemutatóimat olvasni. Az Instagram oldalam követése decemberben átlépte az 5000 követőt. Nagyszerű látni, milyen sok szülő van, aki igényes gyerekirodalmat választ gyermekeinek és egyáltalán, milyen sokan olvasnak esti mesét. Az oldal indítása óta (2019) szinte az összes ismert hazai könyvkiadóval együttműködtem. A tőlük kapott recenziós példányok által tudom biztosítani az újabbnál újabb könyvek bemutatását.img_20211210_124512.jpg

            A Csimota Könyvkiadó kortárs könyvei közül sokszor készítettem már képes ajánlót és remélem, hogy a jövőben ott fognak szerepelni a kiadó könyvei. A Csimota szerkesztőjével, Szabó Sándorral az évek alatt sikerült nagyon hatékonyan, eredményesen együttműködnöm, baráti kapcsolatot kialakítani. Sándornak augusztusban meséltem el, hogy a tanévkezdésre visszaállok dolgozni a Jánkmajtisi Móricz Zsigmond Általános Iskolába. Beszélgetni kezdtünk az iskoláról, elmeséltem neki, hogy a mi településünk Szabolcs-Szatmár Bereg megye keleti részén található közel az ukrán, román határokhoz. Sajnos az idejáró gyerekek nagyon nehéz körülmények között élnek, sok közülük halmozottan hátrányos. Fontosnak tartottam, hogy elmeséljem neki, hogy a hátráltató tényezők mellett, azért rengeteg olyan tanulónk van, aki a tanulásban látja az egyetlen kitörési lehetőséget. Jövőjüket tartva szem előtt mindent megtesznek, hogy jó jegyeket szerezzenek. A negyedik osztály tanulói sok időt töltenek a könyvtárban. Osztályfőnökük mérhetetlen gondoskodással tereli őket az irodalom megismerése felé. Szerkesztő úrnak az a nagyszerű ötlete támadt, hogy azokat a gyerekeket, akik rajonganak az olvasásért jutalmazzuk meg.

img_20211215_145515.jpg

A Kaméleon Olvasóklub egy olyan négyfordulós levelező játék alsó tagozatosoknak, amely egyaránt épül kortárs és klasszikus gyerekirodalmi szövegekre,  és a magyarországi gyerekkönyvkiadók legigényesebb és minőségi kiadványiból válogat. Célja, hogy közelebb hozzák a gyerekirodalmat a gyerekekhez, játékos formában fejlesztik szövegértésüket, és hogy olvasókat – jó olvasókat – neveljenek.

img_20211215_145605.jpg

A 4. osztályban 7 gyerek jut ingyen a feladatlapokhoz. A feladatlapokhoz szükséges gyerekregényeket is megkapták a gyerekek. Ezeket egy nagyszívű mecénás biztosította számukra, amelyért nem győzünk hálásak, lenni. A támogató arra kérte a kiadót, hogy neve maradjon rejtve, így a gyerekek arra gondoltak, hogy egy a társadalom javát szolgáló tevékenységgel fejezik ki köszönetüket. Arra gondoltam,hogy a jövőben  beszámolok még a gyerekek tapasztalatairól és az általuk választott társadalmi tevékenységről is. Nektek is azt javaslom, hogy látogassátok meg a Kaméleon Olvasóklub oldalát hátha kedvet kaptok a gyerekkel a közös olvasáshoz.img_20211215_145710.jpg

süti beállítások módosítása