Egy könyvimádó anya!

Üveghegyen túl

Üveghegyen túl

Berg Judit: Két kis dínó Artúr király udvarában

2022. szeptember 16. - fabikat
bj.jpgBerg Judit az egyik kedvenc kortárs írónőnk. Rengeteg mesét és meseregényt olvastunk már tőle. Általa eljutottunk már a Nádtengerre, de Egérvárba is, megismerkedtetett a lengékkel, tündérekkel és az egér hajósinasokkal . Legújabb kedvencünket is neki köszönhetjük, ez pedig a Két kis dínó című gyerekregény sorozat.  A könyvek olyan kisiskolásoknak szóló meséket tartalmaznak, melynek főhősei két kis dinó, története pedig mindig valamilyen történelmi eseményhez vagy személyhez kötődik. A legújabb részben Artúr király udvarába utazhatunk Trikóval és Nyammal, az aprócska méretű dinoszauruszokkal. Miközben jól szórakozunk a dínókon, megismerhetjük a történelem egy izgalmas periódusát.
bj1.jpgNem csak Artúr királyról tudhatunk meg érdekességet, hanem Merlinről vagy az Excaliburról is. Betekintést kaphatunk egy középkori város életébe, egy lovagi viadalba. Részesei lehetünk egy bimbózó szerelemnek,  kalandoknak, csatáknak. A lovagikor,  a kardok és a  harcok talán jobban a fiúk érdeklődését fogja lekötni, de a két kedves dínó és Artúr és Ginevra megismerkedésének jelenete a lányok kíváncsiságát is felkeltheti. A cselekményes történet megismerése során rengeteg olyan történelmi ismeretet szerezhetnek a gyerekek, amelyet a történelem órán is kamatoztathatnak.
Ajánlott kor : 6+
bj3.jpg

Bartos Erika Brúnó a Balatonon

b.jpgAz idei évben sajnos elmaradt a családi nyaralás, de Bartos Erika könyve némiképp kárpótolt minket. A már jól ismert Brúnó karakter ezúttal otthonát a Balaton környékét mutatja be nekünk. A három éves kisfiú Tihanyban él családjával, amelynek nevezetességeit rögtön az első mesében számba vesszük. A Paprikaház, a Bencés Apátság, a királyi szobor csak néhány részlet azokból a szépségekből, amelyeket Brúnó megmutat nekünk. Ezután bebarangolhatjuk Balatonfűzfőt Lackóval és anyukájával, Balatonfüredet, Csopakot és Veszprém városát Gézapapával és Gerdamamával, Brúnó apukájával és Lackó apukájával Zánkát, vendégeskedhetünk Dörgicsén Elekbácsinál, az óvodás csoporttal Salföldre látogatunk, Ágiékkal a Kőtengerhez  biciklizhetünk és korcsolyázhatunk a Balaton jegén is.
b2.jpgA mesékből a  Balaton-felvidék összes híres látnivalóját megismerhetjük. Nem csak a környék szépségeiről olvashatunk, de a kis Brúnó családját és barátait is megismerhetjük. Részt vehetünk családlátogatásokon, és ünnepeken egyaránt. Bőven találunk érzékenyítést is a könyvben, gondoljunk csak a magányosan élő Gerzson bácsira. A könyv nagyon részletes leírást ad hazánk egyik legszínesebb vidékéről. A leírásokat hihetetlen részletes illusztráció teszi teljessé. Teljesen biztos vagyok benne, hogy jövőre helyet kap az utazótáskánkban.
Ajánlott kor :3+
305158197_480336137432618_1500940650710346822_n.jpg

Vajda Éva: Nyaralás a szigeten

csi.jpgNapjainkban rengeteg gyermek nevelkedik csonka családban, nekik nyújt vígaszt Vajda Éva könyve. Alexandra szülei közös gyermekfelügyeletet gyakorolnak és bár a gyermek mindkét szülőjét szereti, mégis lelkén nehéz súly van. Igazából sehol sem érzi otthon magát. Ha édesanyjánál van apja hiányzik neki, ha pedig apukájánál tartózkodik, akkor az anyukáját kell nélkülöznie. A különválás feldolgozását nehezíti édesapja új párja. Pedig az idei nyarat kénytelenek hármasban eltölteni Gotland szigetén. Anyukájától távol egy idegen nővel kell osztoznia édesapja figyelmén. Bár először a nő sem nyit a kislány felé, később mégis ő teszi meg a kezdőlépést, így rendeződik valamelyest kapcsolatuk. Tulajdonképpen csak figyelemre és egy kis törődésre van szüksége a kislánynak. Alexandra gondolatait, érzelmeit nagyon részletesen mutatja be az írónő. A hozzákészült illusztráció megerősíti a szavakkal alkotott érzelmi benyomásokat.
Ajánlott kor :6+
csi1.jpg
csi3.jpg

Maja Lunde: A Nap Őrzője

306669328_487824880017077_5704528310311416758_n.jpgRendkívüli történetet olvashat az, aki A Nap Őrzője című könyv elolvasására vállalkozik. A Cser Kiadó  gondozásában megjelenő könyv már a kézhezvétele pillanatában elrabolta a szívemet. Kívülről rendkívül impozáns borítót kapott, amely az arany és a zöld színeiben pompázik. Belül pedig az egyik kedvenc illusztrátorom, Lisa Aisato színpompás képei díszítik. A történet is fantasztikus és megrendítő valamint váratlan fordulatokkal tele, persze pont, annyira, amellyel egy gyermek fantáziája még megbír birkózni. A mese főhőse Lilja, aki már nem gyermek, de még nem is kamasz.

306189232_487824866683745_3291230397048226185_n.jpgEgy olyan helyen él nagyapjával, ahol emlékezete óta nem sütött a nap. Folyton esik. A növények nem maradnak életben, madarak közül csak a varjak láthatók, az emberek szomorúak és éheznek. *SPOILER Egy otthonhagyott uzsonna miatt, azonban Lilja valami olyasvalamire bukkan, aminek létezéséről csak nagyapja, egy fiú és a Napörzője tudnak. A lány kíváncsisága egy csodálatosan szép völgybe vezeti, ahol bőséges élelmet, barátságot, szeretetet és figyelmet talál. A gazdag helyen azonban titkok is vannak, olyan rejtélyek, amellyel nem biztos, hogy egyedül megtud birkózni . A könyvet Domival olvastuk, aki amellett, hogy a nehézsorsú lány története elvarázsolta, azon is elgondolkodott, hogy vajon a mi világunkra is ilyen sors vár. A könyvet ajánlom 12 évesnél idősebb gyermeknek és minden olyan felnőttnek, akik szeretik a lelket megszólító történeteket.

306668532_487824860017079_5185050872740569835_n.jpg

süti beállítások módosítása