Egy könyvimádó anya!

Üveghegyen túl

Üveghegyen túl

A méhek titkos élete

2022. július 25. - fabikat
Csak úgy nyüzsögnek kertünkben a szorgos méhecskék, egyik virágról a másikra szállnak. Mi pedig óvatosan leskelődünk utánuk. Megfigyeljük, hogyan gyűjtik apró lábaikra a finom virágport. Este pedig jól átbeszélünk mindent és bőszen tanulmányozzuk a Scolar Kiadó  nagyszerű könyvét, a Méhek titkos életét. Ez a könyv azért különleges, mert egy Zümi nevű méhecske mutatja be azokat a fontos dolgokat, amelyeket erről a Szorgos állatról érdemes tudni. Teszi mindezt észrevétlenül ,úgy hogy az én négyéves kislányom szivacs módjára tudja magába szívni az érdekes információkat. Hiszen szövege egyszerű, könnyen befogadható egy óvodásnak is. A leírások meseszerűek, sőt még meséket is találunk a könyvben. Zümi megmutatja, milyen egy kaptár. Választ ad a szaporodással, kirajzással vagy a méz készítéssel kapcsolatos kérdésekre. De emellett játékos keresgélős feladatokkal ellenőrzi a kicsik figyelmét. Az igényes tudományos könyv nagyon szép színes illusztrációt kapott. A mesék, leírások és rajzok által egy igazán színvonalas kiadványt sikerült létrehozni.
Ajánlott kor :4+
+4

Bing és a négy évszak

Nem leszek álszent! Bevallom néha megengedem a gyerekeknek, hogy tévét nézzenek. Szigorú szabályok között. Naruska kedvenc tévémeséje Bing nyuszi. A Móra Kiadó gondozásában szerencsére könyv formájában is megjelentek a tévés epizódok, amelyekből már többet meg is vettem a lányoknak. Legutóbb azonban recenzióba kaptuk meg a Bing nyuszi legújabb kalandjait feldolgozó mesekönyvet. Mondanom sem kell, megkora sikert aratott nálunk. A binges paplan, plüss mellett most már ez a könyv is az esti rutin része lett. A kötetben 4 az évszakokhoz kapcsolódó rövid mesét találunk, melynek mindegyike tanulsággal végződik. Bing egy aprócska nyúl gyerek, aki esendő, és naiv. Apukája, Flop mindenre megtanítja gyermekét. Ebben a könyvben arra, hogy miért ázik be a gumicsizma , hogy hogyan használjuk újra a régi dolgokat. De megtudhatjuk miért az olvad el nyáron a fagyi, hogyan változik a természet ősszel és miért látszik télen a leheletünk. Mindezt a megszokott, a tévéből már jól ismert képekkel illusztrálva.
Ajánlott kor :2+
+3

Balázs Imre József: Egyformázni, különbözni

A Gutenberg Kiadó könyveit mindig jó kézbe venni, hiszen árasztják magukból az igényességet. Nincs ez másként a nemrégiben megjelent Egyformázni, különbözni című Balázs Imre József által alkotott verseskötettel sem. A könyv lapjai telis-tele vannak Márton Éva gyönyörű, légies és játékos képeivel, melyek hangulatunkban is tökéletesen illenek a költeményekhez. Önmagukban is sokat mondanak, elgondolkodtatnak. A versek a hétköznapi élet apró mozzanatait jeleníti meg. Felhívja rájuk a figyelmet. Figyelmeztet, hogy vegyük észre mindenben a lehetőséget a játékra, így a várakozásban, alvásban, utazásban is. A versek ugyanakkor kifejezik a természet szeretetét, a benne való tartózkodás örömét, gyönyörét. A szépen csengő rímek, lágy dallamok az emberi kapcsolatok fontosságát is hangsúlyozzák: a barátság láthatatlan hálóját, a különleges kapcsolatot apával, az izgalmas utazásokat a családdal. A kötet versei nem a megszokott módon szólítják meg a gyermekek lelkét. Figyelnünk kell arra, hogy a lírai hangokkal is megismertessük őket, hogy szélesebb körű kulturális és esztétikai igényük tudjon kialakulni. Ugyanakkor a költemények annyira dallamosak, fülbemászók, hogy érdemes őket a gyerekekkel együtt meg is tanulni.
+2

Esti mesék kincsestára

A Móra Könyvkiadó  újdonságát egy szépséges mesekönyvet szeretnék most megmutatni nektek. A könyv az Esti mesék kincsestára címet kapta. Illik is rá, hiszen telis-tele van elalvás segítő mesékkel. Egészen pontosan 8 cuki állatmesével, melyek amellett, hogy szórakoztatóak mindegyikük tartalmaz tanulságot is. A jó tanácsokat olyan szereplők tolmácsolják, akiket a gyerekek nagyon tudnak kedvelni. Például a bárányok, nyuszik vagy unikornisok. Egyikük több türelemre, míg másikuk figyelmességre intik a lurkókat. A kis bárány anyukája mellett szeret lenni mégis elkóborol. Maszat, az unikornis kicsit szertelen, ezért új gazdájára Borira vár megnevelése. Józska, a Nyuszi gyerek testvérei segítségével jön rá, hogy a zaj nem mindig félelmetes. Henrikre, a kisegérre a félelmeinek legyőzése vár.  A kis medve miközben egy csillag után epekedik, barátokat szerez. Ivike, az eszkimólány önzetlenségének köszönhetően menekül meg a fagytól. De akad itt történet a Mágikus Mesemondóról és a jóságos medvéről is. Minden mesét más szerző írt és más illusztrátor festett vagy rajzolt, mégis egységesek. Ha nem olvasnánk el a mesék előtt található neveket ez talán fel sem tűnne. A történetek rövidek, könnyen befogadható. Így bátran olvashatjuk őket, már a két éves gyermeknek is.
+5

Claudia Bordin: Tündérek titkos világa

A tündérek világa egy misztikus hely, ahol jótét szerzetek a természet egyensúlyának megtartásáért és annak védelméért cselekednek. A Móra Könyvkiadó csodaszép könyve éppen ezt a rejtélyes világot és annak lakóit mutatja be a gyerekek számára. A kiadvány gyönyörű. Benne az aprócska szárnyas lények, növények és állatok hangulatos pasztell színekben pompáznak. A képek minden részlete aprólékosan kidolgozott, precíz kis műremekek. A könyv elején a bevezető részben Havaska a tündér lány köszönti a gyermekeket és hívja őket egy szuper utazásra Tündérországba. Először otthonukat Tündérfalvát mutatja meg, benne a tündériskolát. Tőle megtudhatjuk, hogy a tündérek háromfélék lehetnek attól függően, hogy az időjárás, az állatok vagy a növények körül tevékenykednek. Nem csak mesebeli dolgokat olvashatunk a könyvben, Havaskától igazi tudományos ismereteket is elsajátíthatnak a gyerekek pl. az esőről, a szivárványról. Nagyszerű recepteket találunk természetes festék előállításához. A könyv második részében Helka a növények tündére lesz kalauzunk, aki a fák, fűszerek, Erdei gyümölcsök és mezei virágok világába is betekintést enged. Megtanítja, hogyan készítsünk papírból nyakláncot. Végül Hangával az állatok tündérével is találkozhatunk. Ő az apró rovarokról, a madarakról  az emlősökig pici titkokat árul el. Végül egy ínycsiklandó receptet is megoszt velünk, amely alapján egy mézes kuglófot készíthetünk el saját konyhánkban. A könyv játékos, tudományos és meseszerű. Ugyanakkor legfontosabb célja, hogy a gyermekekben felkeltse a kíváncsiságot és a tettvágyat a természet védelme érdekében.
Ajánlott kor : 5-10
+2

50 érdekesség az állatokról

Állatokról szól, színes és rengeteg kinyitható ablakot rejt a Móra Könyvkiadó  újdonsága az 50 érdekesség az állatokról. Ezen okok miatt lett egy pillanat alatt kislánykáim egyik kedvence  ez az ovis és kisiskolás korosztályt  célzó ismeretterjesztő könyv. A kiadvány mindössze 10 oldalas, benne 5 oldalpáron keresztül böngészhetünk a világ legérdekesebb tájain. Először az Amazóniai esőerdőben, ezt követően az Északi – sarkvidéken és az Afrikai szavannán majd a korallzátonyokon,  végül pedig Észak-Amerika erdejeiben barangolhatunk és fedezhetjük fel gazdag élővilágát. Miközben a gyerekek megtanulják, milyen állatok élnek a világ különböző pontjain számtalan hihetetlen érdekességet is hallhatnak. Ilyen, számomra is megdöbbentő érdekesség, hogy a rozmárok a hatalmas agyaraik segítségével másznak ki a jeges partra vagy, hogy az óriás kagyló száz évnél is tovább élhet. A könyv hihetetlenül szép, a benne található illusztráció színeivel és formáival teljesen megfogott. A kihajtható fülecskék naponta többször kezelésbe vannak véve, de masszív anyagból készültek, így bírják a kiképzést.
Ajánlott kor :3+

Komjáthy István: Mondák Könyve

Mennyire meghatározó tud lenni egy gyermek életében egy jó könyv, arra akár én is lehetnék a jó példa. Amikor az általános iskolában a mondákról kezdtünk tanulni erősen ajánlott volt Lengyel Dénes Régi magyar mondák című könyvének megvásárolása. Édesanyám meg is vette nekem és én csak faltam a mesésebbnél mesésebb történeteket, amelyekről már tudtam, hogy a csodálatos elemeken kívül valós részei is vannak. Talán pont ezért voltak ennyire izgalmasak. A könyv sárgásbarna színe, formája és talán még az illata is itt él emlékeim között, habár már nem is tudom kinek adhattuk kölcsön. Nem olyan rég szintén a Móra Könyvkiadó gondozásában megjelent Komjáthy István Mondák című kiadványa. Én, ezekkel a régi emlékekkel felbuzdulva vetettem bele magam a könyvbe. Szerencsére nem csalódtam, mert egy hihetetlenül igényes gyűjteményt kaptam. A könyv először 1955-ben jelent meg, de a benne tálalható mondák még ma is hatalmas élményt jelentenek olvasójának. Különösen azoknak, akik szeretik a magyar történelmet és a mesebeli világot, hiszen ebben a  45 mondában ezek szépen összefonódnak. A könyv négy részből áll. Az első részben ősi történeteket találunk, a szélről, a napról vagy a világ teremtéséről. A második és harmadik rész a hunokról valamint Attila, a hunok királyának tetteit szemlélteti. A negyedikrészben a honfoglalás időszakához kapcsolódó mondákat olvashatunk. Pl. A fehér ló mondáját vagy a vérszerződést. A történetek egy negyedik-ötödikes kisdiák már tudja élvezni, hiszen ebben a korban még meg van az igény a mesére, ugyanakkor szomjaznak a tudásra, legyen az akár történelem.
Ajánlott kor :10+
Kiadja a Móra Könyvkiadó

Hogyan mondj igent vagy nemet!

A legtöbb könyvajánlóm óvodás vagy kisiskoláskorú gyerekeknek szól. De azért hébe-hóba hozok olyan kiadványt is amely az anyukákat vagy a tiniket célozza. A Hogyan mondj igent vagy nemet? című Scolar Kiadó könyv, pont ezen utóbbi korosztályoknak lehet nagyon hasznos. Tehát, ha van kiskamasz gyereked, akkor ez a bejegyzés neked szól. Egy tini gyermeket nevelő szülő legnagyobb aggálya szerintem, hogy a gyermeke döntéshelyzetekben a megfelelő lehetőséget tudja választani. Például, hogy tudjon nemet mondani olyan dolgokra amik nem helyesek, esetleg amit nem szeretne. De legalább annyira fontos azt is megtanulnia, hogy ő hogyan tartsa tiszteletben mások döntéseit. Nos, ez a korántsem hétköznapi kiadvány segít a tiniknek elindulni a jó döntések irányába. Irányt próbál mutatni, a helyes és elvárt viselkedés felé. A könyv lapjairól elsajátíthatják, hogyan hozzák összhangba saját és mások döntéseit. Megtanulják, hogyan vehetik észre mások elutasító magatartását. Betekintést kaphatnak a sexbe történő beleegyezésbe vagy elutasításba is. De rengeteg olyan fogalom tisztázásra kerül, amely egy tinit érdekel pl. gender, homo/bi/transfóbia stb. A könyv a szabadságról, a választási lehetőségről és a beleegyezésről szól. Egyfajta nyitott világnézetet, látásmódot kínál az arra fogékony fiataloknak. A kiadványt a sok színes felirat, rajzok és a szórakoztató gyakorlatok teszik izgalmassá.
Ajánlott kor :14+

A Dínóvilág bajnokai

Egészen különleges díjátadóra invitál minket a Kolibri Kiadó könyvújdonsága. Ezen eseményen ugyanis dinoszauruszok kapják a figyelmet és a kitüntetéseket. Méghozzá nagyon egyedi és speciális kategóriákban. Díjat kap itt a legkisebb, a legnagyobb, a legdíszesebb, a leggondoskodóbb stb. egyed. Egészen pontosan 50 dínó kerül kitüntetésre. A legkiválóbb érdemek mellett egy-egy rövid leírást is találunk ezekről a csodálatos hüllőkről. Olvashatunk táplálkozási szokásaikról, életmódjukról, szaporodásukról. Néhány fajnál rövid humoros képregénykkocka, dobja fel a leírásokat. Ilyen kis humor morzsa pl. amikor a velociraptor hosszú körmei lenyűgözik a körömszalon vendégeit. Az illusztráció is sokat ad a kiadványhoz. A rajzolt képek által ezek a kihalt állatok mókásá és szerethetővé válnak. A pluszpont azért jár a könyvnek, mert megtalálható benne a dinoszauruszok bonyolult, néha nehezen kiejthető nevének kiejtés szerinti leírása és jelentése is. Minden kis dínórajongó polcán ott van ennek a csodaszép színes kiadványnak a helye, mert nem csak a szokásos információkat találjuk benne, hanem igazi érdekességeket is.
Ajánlott kor :6+
+3

Pumukli nyári meséi

Immár a harmadik könyve jelent meg a kedves és huncut Pumuklinak a Ciceró Könyvstúdió jóvoltából. A téli kötet után most a nyári kalandokban lehetünk társai a vörös koboldnak, aki továbbra is a csínytevéseiről híres. Pumukli még mindig Éder mesternél lakik az asztalos műhelyben. Ám egyre többet jut eszébe eredeti otthona egy tengeri hajó. Amikor egy megrendelő érkezik az asztaloshoz, a kis kobold végig hallgatja annak beszámolóját a vitorlázásról és rögtön elfogja a vágyódás a tenger után. Hosszas könyörgés után sikerül nevelőapját rábeszélni vigye el őt is csónakázni. A hétvégi kiruccanás persze nem múlhat el a kismanó által okozott kellemetlenség nélkül. A mester által kikötött hajó csomóját eloldja, amelynek következtében a vitorlás elsodródik. A könyvben összesen 9 mesét találunk, amelyek bővelkednek Pumukli szándékos tréfáiban és véletlen ügyetlenkedéseiben. Minden történet rendkívül humoros, ezáltal szórakoztatóak. Főhősünk és Éder mester közötti apa - fia kapcsolat elmélyül. A történeteket áthatja a kapcsolatukból eredő szeretet. A könyv nagyszerű szórakozást nyújt önálló olvasásra kisiskolásoknak vagy felolvasásra 5 éves kortól.
+2
süti beállítások módosítása