Egy könyvimádó anya!

Üveghegyen túl

Üveghegyen túl

Scheer Katalin: Nefelé

2020. július 25. - fabikat

img_20200720_124454.jpgAzoknak, akik szeretik a Gyűrük ura vagy a Narnia Krónikája ( Az oroszlán, a boszorkány és a ruhássszekrény) kitalált szereplőit és elvarázsolt világát, és nyilván szeretnék ezen irányba terelni gyermekük érdeklődését, kötelező Scheer Judit Nefelé című gyerekregénye. Nagyon örültem, hogy egy magyar írónő tollából is születhet a fent említett mesékhez hasonló történet. Tündérekkel, morcokkal, varázslókkal és bölcsekkel tarkított meseregényben, azért a főszereplők mégiscsak a gyerekek maradnak. Egészen pontosan két 6 éves, akik az első osztály előtti nyári szünetet töltik.

Az alap problémát az okozza, hogy a kis Boldizsár elvesztette életkedvét, depressziós. Szülei mindent megpróbálnak megtenni, hogy gyermekük kedve visszatérjen, de sikertelenül. Az utolsó reménységük a kisfiú barátnője Szofi, de eleinte ő sem tud sokat változtatni barátja kedvén. A történet onnan válik izgalmassá, hogy Szofi szobájában megjelenik Nefelé, a saját cseréptündére. Tőle megtudja, hogy a Melankó nevű cseréptündér bajba került, ugyanis elrabolták a csúf morcok a karvalykirálynő megbízásából. Mindez pedig azért is fontos, mert Melankó Boldizsár cseréptündére és ha Boldi mindig ilyen szomorú marad, akkor Melankó megszűnik létezni. Szofi és Nefelé mindent megtesz annak érdekében, hogy barátaik megmeneküljenek és kezdetét is veszik a kalandok.

img_20200720_125735.jpg A történet fő helyszíne egy arborétum csodálatos fáival és bokraival, itt töltik a gyerekek a legtöbb szabadidejüket. A másik fontos helyszín egy varázs arborétum, amelybe az átjárás egy kiszáradt kúton lehetséges. Ebbe a másik dimenzióba indul útnak Szofi, Nefelé, Boldizsár és Horgó egy megjavult morc, azért, hogy kiszabadítsák Melankót elrablóitól. A mesében még szerepet kapott egy rongyos öregasszony és macskája, valamint Baubó a tündér könyvtár nagy mestere. Ők valamennyien hozzásegítik főhőseinket Melankó kiszabadulásához, s ezzel Boldizsár jókedvének visszaszerzéséhez. Több jellemfejlődést is nyomon követhetünk a történetben,Horgó és az öregasszony is rossz karakterből jóvá válik, érvénysül a „ne ítélj, elsőre!” elv. Ám a mese fő üzenete mégis csak az,hogy a barátokra mindig számíthatunk, valamint ,hogy sohase veszítsük el jókedvünket, mert abból csak bajok következhetnek.

Az illusztrációt sem hagyjuk dicséret nélkül! Gyönyörű mély színű képekkel, bámulatos figurákkal egészíti ki Csíkszentmihályi Gabriella a meseregényt.

img_20200720_125804.jpg

A saját tapasztalatunk pedig az volt,hogy ismét nem csalódtunk a Cerkabella könyvkiadó kínálatában. Hiszen most is egy minden elemében színvonalas mesekönyvet forgathattunk. Az izgalmas, fordulatos mesét öröm volt felolvasni és Domi szerint hallgatni is. Igazán beindította a fantáziáját a történet. Mindig nagyon várta az esti fürdetés utáni meseolvasást és csak nehezen lehetett rábeszélni, hogy 20-30 oldal után végre induljon aludni.

 

Ajánlott kor: 5-12 éves gyerekeknek

süti beállítások módosítása