Egy könyvimádó anya!

Üveghegyen túl

Üveghegyen túl

Ismeretterjesztő polcunk!

2020. február 12. - fabikat

 img_20200205_130029_1_1.jpg

 

Sikeresen elkészült az ismeretterjesztő polcunk, bár a körülmények több ponton is ellenünk szóltak. Eredetileg január havi témánk kissé átfolyt februárba, ám ennek csak részben voltak emberi okai. Nagyrészt az időjárás is közbe szólt, hiszen a napsütötte órák száma nem éppen a fényképek elkészítését segítették elő. Emellett a gyerekek betegeskedései sem előrevitték a bejegyzések megalkotását. Mindezek dacára sikerült 10 ismeretterjesztő könyvet elhoznom és bemutatnom nektek. Remélem mindannyian találtatok benne kedvetekre és a gyerekek kedvére valót. Összességében elmondható,hogy a hazai könyvpiacon megtalálható természetről szóló gyerekkönyvek színvonala nagyon magas. Illusztrációik hihetetlen látványosak , tudásanyaguk elképesztő. Szinte minden kiadó készít természettudományi könyveket , gondolva a legkisebbektől a legnagyobbakig. Egy-egy jól kiválasztott tudományos könyv garantáltan hosszú távú beruházásnak számít, mert a gyermekünket végigkísérheti iskolás évei alatt.

Itt összeszedtem nektek azt a 10 könyvet ,amelyet gyermekeimmel az elmúlt időszakban nagy-nagy örömmel és haszonnal forgattunk.

 



img_20200110_084831_1.jpgA NAGY DEYLORE ALBUM
első 2 része a Móra kiadó gondozásában jelent meg. Jean -Baptiste Deyrolle egy francia könyvkiadó alapítója és tulajdonosa volt. Fő feladatának tekintette ,hogy a gyermekek minél jobban megismerjék az őket körülvevő világot és a természetet. Deyrollék tablókat készítettek iskolák számára, amelyekből a gyermekek az állattant, növénytant, fizikát, anatómiát stb. tanulhatták meg.
A két album ezeket a Deyrolle – táblákat szedi csokorba. A képek valósághűek ezáltal a montessori pedagógiába illeszthető. Bár nagyobb korosztálynak javasolják ( 7-99) olvasását, de szerintem a lelkes anyukák már a legkisebbeknél is haszonnal tudják forgatni, akár az állatok, növények megnevezésénél, vagy a szókincs bővítésnek során. De találunk bennük pipacsbaba elkészítésének technikáját vagy akár a pipacsszörp receptjét is. Az óvodás vagy alsós gyerekeknek matricás feladatok, útkeresés, rajzoló, képalkotó, hibakereső, pontösszekötő és színezős feladatokat tartalmaz. Az iskolás korosztály természetismeret, biológiai tanulmányit garantáltan megkönnyíti egy ilyen album forgatása, hiszen olyan szemléltető képeket találunk ,mint a rovarok, fák, lepkék, madarak, gabonák bemutatása, egy-egy faj részletezésével. De akad itt állatok csontvázáról, hüllőkről, gombákról, vagy a halak testfelépítéséről is szemléltető eszközöket . Ugyanakkor a nagyobbakkal elkészíthető madáretetőre, madárodúra is kínál elkészítési javaslatot.
Mint láthatjátok ez egy valóban sokoldalúan és hosszútávon hasznosítható könyv. + egy tipp , ha egy jó éles tapétavágóval óvatosan és pontosan kivágod a gyermeked érdeklődéséhez leginkább passzoló képet vagy képeket , akkor garantáltan a gyerek szoba ékei lesznek és még a tudásuk is nő.

 

 

 

img_20200123_120645_1.jpgPING NYOMÁBAN

 

Biztosan éreztétek már ti is a szerelem első látásra érzést. Na de egy mesekönyv kapcsán?  Én így jártam a napokban ,amikor megláttam az @aionpublishing könyvkiadó által gondozott Ping, nyomában és a Hula, nyomában című színes , extra nagy méretű könyvek bemutató storyját.
És valóban, az ember szíve nem téved ezek a könyvek tényleg csodálatosak. Amikor azt írom mesekönyv, nem is vagyok teljesen őszinte. Mert bár a könyv  keretét valóban egy mese adja, de igazából ismerettartalmú könyvekről beszélünk. Lássuk, mire is gondolok! Ping, nyomába ,aki egy panda egy cuki kis sarki nyúl ered. Nem kisebb szándékból,mint,hogy a szülinapi ajándékát átadja a medvének.  Suki, a nyúl átutazza az egész világot, hogy megtalálja az ünnepeltet. Az Északi-sarkról indul, ahonnan Grönlandon, Alaszkán át az Andokba utazik, innen Európán keresztül Ázsiába érkezik meg, Ping otthonába. Minden helyen ahol jár megismerkedik az ott élő medvékkel , akikről számtalan érdekességet tudhatunk meg. Ráeszmélhetük,hogy milyen sokszínű ez a népes medvecsalád. Választ kaphatunk arra a kérdésünkre is,  hogy hol élnek és mivel táplálkoznak. Az illusztrációja annyira részletes,hogy Katával böngészőnek használjuk. Emellett számtalan figyelemfejlesztő, matematikai, logikai feladatokat is tartalmaz, melyekkel az óvodás korosztály is könnyen elboldogul. De az elveszett a kicsinyem feladatot az én két évesem is élvezettel és könnyedén oldotta meg. Aki szereti a kicsit tudományos, kicsit játékos, nagy és színes mesekönyveket, annak bátran ajánlom.

 

 

img_20200123_114149_1_1.jpgARÁNYOK ATLASZA

Mindannyian örülünk ,amikor kis totyogónk elkezd a világ felé nyitni, értelme kitágul és egyúttal elárasztanak minket kérdéseikkel. Ha a „Mi ez? „vagy „Miért van ez így?”kérdésekre türelmesen válaszolunk, biztosak lehetünk abban, hogy felfokozott kíváncsiságuk és a tudat, hogy anya mindenre tudja a választ, még jó sokáig megmarad. De bármennyire is szeretnénk mindenre a jó megoldást ,ez lehetetlen feladatnak tűnik. Sokszor ha még tudjuk is a helyes válaszokat, nehéz a gyermekek szintjén, az általuk használt szavakkal elmondani azt. Különösen, ha bizonyos dolgok még a mi elménknek is nehezen behatárolhatóak. Például ,hiába tudom ,hogy „ Milyen gyors egy cunami? Egy kis gyereknek nem sokat mond majd a 800 km/h válasz. De ha azt mondjuk ,hogy kb. olyan mint egy sugárhajtású repülőgépé, talán már könnyebben eltudja a sebességét képzelni. Vagy ha kis csodánk arról érdeklődik ,mekkora a legkisebb pók? Nem kell azzal fárasztanunk,hogy 0,3 mm ,hanem (a könyv javaslatára) mondjuk inkább azt, akkora mint egy szem só.
Az egész kiadvány a viszonyításra épül, ez a szemlélet mód még nekem is sokkal könnyebben felfogható és érthetőbb, mint a konkrét adatok. Azt szeretem még benne,hogy 96 fejezetében az élővilágon át, az emberi alkotásokon keresztül egészen a gépekig , a tudományokon keresztül minden olyan témát érint ,ami egy gyereket érdekel.
Higgyétek el élmény látni Dodó arcán, a döbbenetet és a megvilágosodást. Egy igazi aha-élmény sorozatot indítottam el, nem csak nála,de az egész családnál pusztán azáltal,hogy esténként felolvasok belőle. Mindig csak egy-egy oldalt veszünk át, aztán azt hosszasan kivesézzük. Tudni kell róla, hogy nem egy olyan darab, amit hamar lenyomunk a gyerek torkán és már mehetünk is. Ez egy hatalmas tudásanyaggal rendelkező adathalmaz, amelyet csak lassan haladva és értelmezve lesz élvezhető . Azt gondolom, hogy ez is a fő erénye a hosszú távú kihasználhatósága. Dodót garantáltan végig kíséri majd iskolai évei alatt.

 

img_20200129_110218_1_optimized.jpgKIS FELFEDEZŐK ZSEBKÖNYVE

 

Anno bomba akcióban sikerült beszereznem ezeket a Kisfelefedező kiadványokat a @morakonyvkiado - tól. És milyen jól tettem!? Mindkét gyerekem imádja forgatni őket. Mindegyikük talál magának érdeklődésének megfelelő darabot. Tökéletes kicsiknek is, hiszen az ő korosztályukhoz illő témakörök közül is válogathatunk (óvoda, kórház, stb.) De az én iskolás gyermekem is nagy hasznát veszi, főleg ha környezetórára kell szorgalmi munkát készíteni. Hasznos és szép darabok.

 

img_20200129_103646_1_1.jpgMACKÓK KÖNYVE

 

Hogy honnan ered a gyerekekben a mackó imádat? Ez egy hatalmas talány. De ha tényleg az okát kellene megtalálni, talán onnan, hogy a gyerekek képzeletében nagyok és cukik, puhák és szeretetreméltóak. Mi felnőttek azért tudjuk, hogy a plüssmackóktól nagyon távol állnak a vadonban élő társaik. Ez a könyv talán pont a mezsgyéjén mozog a felnőtt valós és a gyermeki mesevilág között. Az illusztrációja inkább a mesebeli ábrázoláshoz közelít, de az állatok leírása, a tudományos adatok ismertetése tesz egy komoly ismeretterjesztő könyvvé. Megtudhatjuk belőle, hogy a világon 8 medve faj él, amelyeket be is mutat részletesen. Mindezt teszi úgy, hogy a hiteles információk mellett a humort sem nélkülözi. Miután minden fajt elemzett , jöhet az összehasonlítás is. Melyik a legnagyobb, leggyorsabb, legjobban úszó medve? Végig vehetjük melyik mackó, mit szeret enni, vagy melyik alszik téli álmot. Végül felhívja a figyelmünket arra is, mit tehetünk mi, hogy minél több medve élhessen a világon. Nálunk mind a két gyerek imádja forgatni és hallgatni egyaránt. De bevallom őszintén az én szívem is elrabolta.

 

 

img_20200129_100933_1.jpgA NAGY BOGÁR KÖNYV

Most be kell vallanom nektek,hogy irtózom a bogaraktól. De tényleg, az összes formájától. Hamarabb simogatnék meg egy kígyót ,minthogy a kezembe kelljen venni egy bodobácsot. Szerencsére a gyermekeimbe nem sikerült átörökíteni ilyen irányú félelmemet. Domi minden nyáron buzgón gyűjti befőttesüvegekbe őket,s úgy látom eme érdeklődését hamar át is adta testvérének. Ezért vásároltam meg nekik A nagy bogárkönyvet, amelyről olyan sok jót olvastam már, többek között itt instán is. Olyan mintha egy nagy apró állatos böngészőnk lenne ,felturbózva a róluk szóló tudományos információkkal. Mindezeket úgy megfogalmazva, hogy az akár egy óvodás számára is könnyen befogadható legyen. A képek gyönyörűek,színesek és aprólékosak. Plusz erénye,hogy a könyvbe helyet kaptak a pókok, pillangók , csigák és férgek is , amelyek érdekes módon nem borzongatnak meg ennyire ,mint bogár társaik.

 

img_20200202_113002_1.jpgEGÉRKE ENCIKLOPÉDIÁJA

 

Enciklopédiájának minden iskolásnak lenni kellet abban az időben, amikor én gyerek voltam. Ugyanis ezekből készítettünk gyűjtőmunkát, kiselőadást vagy csak kutakodtunk az érdeklődésünknek megfelelően. Ma, amikor a google a barátunk, sokkal egyszerűbbé váltak a fenti tevékenységek. De mi, akik szeretjük a könyveket, szeretnénk azt, hogy a gyermekeink a régi módszerek segítségével szerezzenek ismereteket is. Hál Istennek nem kell erről lemondanunk. Találtam egy olyan enciklopédiát, amely nem pusztán iskolásoknak szól és nem is csak tudományos ismereteket tartalmaz. Egy igazi mesebeli lexikont. A könyv főhőse Egérke egy nap ráébred, hogy sok mindent nem tud az őt körülvevő világról. Mivel ő egy hihetetlen érdeklődő kisegér, aki imádja a tudományokat, úgy dönt, ő maga jár utána mindennek. Emellett elhatározza, hogy a megszerzett információk alapján elkészíti saját természettudományos enciklopédiáját. Először szűkebb környezetében indul kutakodni, így a földalatti járatokat s azok élővilágát fedezi fel. Később egyre távolabb merészkedik, az erdőben a tónál és a kertben is megfigyeléseket végez, növényeket terméseket gyűjt. Közben feljegyzi hogyan élnek az egyes állatközösségek, hogyan fejlődik magból egy fa, hogyan vesznek levegőt az állatok a víz alatt. De hasznos tanácsokkal látja el a gyerekeket a füvészkönyv, a bogárcsapda vagy a kerti tó készítésével kapcsolatban is. Tereza Vostradovska mesés enciklopédiája, amely a @csirimojó kiadó gondozásában jelenik meg, a hasznos ismeretek mellett egy igazán tüneményes és szerethető egérfigurát alkotott, akivel a gyerekek könnyen tudnak azonosulni és általa játszva szívják magukba a tudást. Mindezt csodálatosan kiegészíti a részletgazdag, böngésző jellegű illusztráció.

 

 

img_20200202_113754_1.jpgCSODÁLATOS EVOLÚCIÓ

Még a januári ismeretterjesztő könyvekhez szorosan kapcsolódva, hoztam el nektek a Csodálatos Evolúciót. Főként azoknak ajánlom ,akiknek iskolás korú gyermeke van ill. akiket érdekel, mi hogyan alakult a természetben az elmúlt pár millió évben. Szintén egy csodálatos, érdekes, képi világgal rendelkező könyv, azt is mondhat szemet gyönyörködtető darab. Bár azt veszem észre, hogy az utóbbi idők ilyen vagy ehhez hasonló témájú könyveivel nem tudunk mellényúlni. A könyvpiacon fellelhető természettudományi könyvekre egyöntetűen igaz, hogy magas színvonalon mozognak.
De térjünk vissza a @scolarkiadó által fémjelzett könyvhöz, amelyből a gyerekek pontosan megtanulhatják mi is az az evolúció, ki volt Darwin, hogyan halnak ki vagy éppen jönnek létre új fajok? Végig kísérhetik a földtörténeti korszakokon keresztül a növények és állatok életének alakulását, alkalmazkodásukat a megváltozott körülményekhez. Külön fejezetet szentel az ember kialakulásának, bemutatja Lucyt a legrégebbi emberi leletet, hasonlóságokat keres más fajokkal, de előre vetíti jövőnket és testünk alakulását is az evolúciós folyamatokban. Hihetetlen mennyiségű tudományos ismereteket tartalmazó könyv, amelynek ha csak egy - egy oldalát tanulmányozgatjuk gyermekünkkel már az is óriási tudást és élményt nyújt mindkettőnknek .

 


img_20200206_111601_1.jpgHULA NYOMÁBAN

 

Már említettem nektek, hogy micsoda szerelembe estem, amikor megláttam az @aionpublishing által kiadott Ping nyomában című mesés ismeretterjesztő könyvet. ?
Ez a varázslat pedig tovább folytatódik a Hula nyomában .
A könyvben Ottó, a polip keresi legjobb barátját Hulát, a bálnát?Ebből a célból indul útnak, óceánokon  és tengereken keresztül. Mindenhol, ahol csak jár beszélgetni kezd az ott élő állatokkal, akik bemutatkoznak és megmutatják a polip fiúnak az élőhelyüket. Ezáltal teljes rálátást kapunk az óceánok élővilágára. Képi világ szintén lenyűgöző és részletgazdag, már-már böngésző. Mire minden érdekes mélytengeri állattal, veszélyes cápafajjal, káprázatos korallzátonyokkal és számtalan szépséggel megismerkedünk, Ottó a világ másik végén rá is talál Hulára. Tőle megtudjuk, hogy a hosszúszárnyú bálnák minden évben az Indiai-óceánhoz úsznak, nem is akármiért teszik meg ezt a hosszú, fárasztó utat mintsem, hogy világra hozzák borjaikat. Csodálatos ismeretterjesztő könyv született ismét, mesebeli környezetbe ágyazva.

 

 

 

img_20200206_112703_2_1.jpgÓCEÁNOK ATLASZA

 

Ezzel a gyönyörű, vaskos könyvvel zárom a január hónap témáját. Azt hiszem méltó darabja az előtte felsorakozott ismeretterjesztő könyveknek. Ebben a témakörben mutattam be nektek jócskán tengeri élővilágról szóló kiadványokat. Ennek oka talán az, hogy szeretjük a vizet s a benne élő állatokat egyaránt. Erre az atlaszra tavaly nyáron tettünk szert egy fesztiválon. Domi figyelt fel rá és rögtön akarta. Azt gondolom, hogy az ilyen jellegű kérésekre nem szabad nemet mondani, sőt értékeltem, hogy végre nem valami műanyag kütyüt kíván velem megvetetni a bazár sorból . Az ára is nagyon baráti volt, ugyanis sérült terméknek volt nyilvánítva. Mi semmi hibáját nem találtunk eddig. Szóval témáját és felépítését tekintve nagyon hasonlít a tegnap bemutatott Hulához. Épp csak tudományosabban és részletesebben mutatja be a különböző tengereket, óceánokat azok élővilágát. De általános ismereteket is szerezhetünk áramlatokról, szökőárról, ciklonokról, tengeri ásványokról stb. Persze az ajánlott korosztály is szélesebb körben mozog, inkább ajánlom az iskolás kortól egészen 99 éves korig. Külön erénye, hogy kitér a tengerek védelmére és felhívja a figyelmet a környezet szennyezés következményeire is.

süti beállítások módosítása