Egy könyvimádó anya!

Üveghegyen túl

Üveghegyen túl

Marék Veronika, Tarbay Ede, Urbán Gyula: Centi és a csicseri bolt

2021. november 30. - fabikat
Lehet, hogy egy kép erről: könyv és , szöveg, amely így szól: „Marék Veronika Ûn Gyula M CENTI Csicseri bolt”Hatalmas kíváncsisággal kezdtünk hozzá a Móra Könyvkiadó Centi és a Csicseri bolt című gyerekregényéhez. Érdeklődésünknek az adott okot, hogy a történetnek három szerzője van: Marék Veronika, Tarbay Ede és Urbán Gyula. Az ismert írók egymásnak adogatták a cselekményszálát  ám az  még is egy homogén, jól megszerkesztett mesét eredményezett. A főhős egy kilencéves kisfiú, akit mérete miatt csúfolnak. Centi hiába ügyes a kosárlabda pályán, alacsony termete miatt mindig tartalékos játékosnak teszik. Otthonában csak nagymamájától kaphatna vígaszt, mivel édesapja munkája miatt sokat utazik, de ő sem adja meg az elvárható támogatást a kisfiúnak. Ezt tetőzi egy hatalmas igazságtalanság. Colos, Centi osztálytársa csalással vádolja meg. Lehangoltságában  Ciceró, a beszélő macska talál rá és elvezeti a Csicseri boltba, ahol további barátságokat köt például  Csicseri nénivel. A boltban tett látogatás fenekestül felfordítja eddigi, nyugodt életét. Vicces szituációk, kalandos helyzetek, tanulságok szórakoztatják az olvasókat. A könyvet az alsós korosztály figyelmébe ajánlom.

Dóka Péter Az ellopott zsiráf

Dóka Péter Az ellopott zsiráf című gyerek regénye az utóbbi idők egyik legviccesebb olvasmányélménye volt számunkra. Magam sem tudom hogy a vicces karakterek vagy a komikus helyzetek teremtik meg a regény hangulatát, de igazából mindkettő együtt alkot egy lebilincselően sztorit. A célközönség az iskolás korosztály, de a humort a felnőtt olvasó is élvezni és értékelni tudja, különösen ha magára ismer 1-1 jelenetben. A történet szerint Jenci és Barnabás testvérek. Szüleik házassági évfordulójuk alkalmából Velencébe utaznak nászútra. A fiúkra nagymama és Szalai Tata vigyázz. A hétvége telhetne nyugodtan is, de nem így történik, igazából a feje tetejére áll minden. Az állatkertből eltűnik Samburu, a zsiráf. A fiúk úgy gondolják, hogy a titokzatos állatrabló kilétére nekik kell rájönni. A nyomozást nehezíti, hogy Barnabás belezúg Zsuzsiba egy csinos kislányba, és Szalai Tata, aki mindig bajt csinál. A vidám nyomozós regény A Móra Könyvkiadó gondozásában jelenik meg.

Astrid Lindgren: Ronja a rabló lánya

Lehet, hogy egy kép erről: könyv és , szöveg, amely így szól: „3 ASTRID LINDGREN Ronja, a rabló lánya MÓRA”Astrid Lindgren nevét leginkább Harisnyás Pippin és Juharfalvi Emil karakterével kapcsoljuk össze. Ám van egy hihetetlenül vad és szabad rablólány, Ronja, akinek alakját szintén a híres írónő alkotta meg. Az írónő legismertebb könyveit a Móra Kiadó jelenteti meg, nekik köszönhetően kerülhettünk mi is közelebb a Mattis vár lakóihoz. Ronja édesapja egy rablóvezér, melyről sokáig fogalma sincs a kislánynak. Legnagyobb ellensége Borka a rivális rablóbanda főnöke. Egy véletlen találkozás után a két bandavezér gyermeke életre szóló barátságot köt. Kapcsolatukat, persze minden leleményességüket latba vetve, titokban próbálják tartani. Kettejük között kibontakozó mélyebb érzelmek helyszíne a vadregényes erdő, ahol olyan izgalmas kalandokat élünk át, mint a lidércek fogságából való szabadulás vagy a vadlovak megszelídítése. Az érdekfeszítő helyzetek mellett végig feszül az aggódás is az olvasóban, vajon a két fiatal valaha szabadon együtt lehet? A cselekmény annyira friss és érdekes, hogy egy 9 éves figyelmét is meg tudja ragadni.

Elisabetta Gnone: Olga a papírlány

Lehet, hogy egy kép erről: könyvOlga csodálatos története megmutatja mennyi mindenre vagyunk képesek, ha valamit nagyon akarunk.A Móra Kiadó kitartásról szóló gyerekregényének főszereplője Olga. A sovány kislány gazdag fantáziavilággal bír, hihetetlen történetekkel szórakoztatja az embereket. Egyesek szerint csak hazudik, míg mások azt vallják, ezekkel a kreált mesékkel védi meg magát azoktól a dolgoktól, amelyektől fél. Egy napon legjobb barátja vigasztalására elmeséli Olga a papír lány történetét, aki elhagyta falúját azért, hogy megkeresse Auselio varázslónőt és megkérje varázsolja igazi húsvér gyerekké. Útja során számos kalandot él át, néha nagyon veszélyeseket is. A mesélő és főszereplő karakterében sok hasonlóság fedezhető fel, hol az egyik hol a másik történetét követhetjük nyomon. Olga meséjéből bátorságot, elfogadást, önbecsülést tanulhatunk.
Ajánlott kor :9 +

A világ legszebb meséi- Kincses mesekönyv

Mostanában szinte csak modern, kortárs meséket hoztam nektek. De nem szabad elfeledkeznünk az igazi klasszikus történetekről sem. Ezek a mesék legalább annyira fontosak a gyermek személyiségének kialakulása során. Ezért most arra gondoltam, hogy megmutatom nektek az egyik kedvenc klasszikus mesegyűjteményünket a Scolar Kiadó Kincses mesekönyvét. Ebben a gyönyörűen illusztrált könyvben a világ legszebb népmeséit találjuk, Andersen és a Grimm testvérek feldolgozása alapján. A 21 mese között olyan, mindenki által jól ismert történeteket találunk, mint a Piroska és a Farkas, A brémai muzsikusok, Hamupipőke Csipkerózsika, Hófehérke, A rút kiskacsa stb. A fordítást nem kisebb személyek végezték, mint Benedek Elek, Rab Zsuzsa és Hevesi Sándor. Egy-egy történet felidézése esténként, nekem gyönyörű emlékeket, míg Katának újdonsült fantáziavilágot idézett. Ehhez az élményhez csak hozzájárult az a finom illusztráció, mely csak támpontot nyújt, nem kívánja elvonni a figyelmet a történetekről. A könyv olyan gyönyörű kívül-belül, hogy karácsonyi ajándéknak is tökéletes.
Ajánlott kor :4 +
+2

Marja Bseler:Utazás a koponyán belül

Egy egész hétvégére a Stein családdal tarthatunk, akik azért szállnak meg az Agyhotelben, hogy a család többi tagjával megünnepeljék a nagyszülők 50. házassági évfordulóját. Az Scolar Kiadó #recenzió Utazás a koponyán belül című könyve egyszerre mesekönyv, böngésző és tudományos enciklopédia. Miközben Nikki, Sam és Anna a főszereplők nagypapa titkának nyomába erednek, felfedezik az agy minden titkos részét. Szinte észre se vesszük hogy mennyi tudományos információt rejtettek el a sorok között. A nyomozás izgalmas, néha vicces és nagyon informatív. A kobak részének körbejárásával megtudhatjuk, melyik rész felel a kreativitásért, a memóriáért. Olvashatunk arról, miért szükséges oxigén az agynak, hogyan keletkeznek az álmok. De olyan érdekességekről is találunk leírást, mint hogy van-e különbség a lányok és fiúk agya között ill. milyen volt Albert Einsteiné. A könyv végén még egy tesztet is találunk, melyből megtudhatjuk, hogyan használjuk agyunkat.
Ajánlott kor :6+

Lindsey Galwin: Darwin sárkányai

Lehet, hogy egy kép erről: könyv és , szöveg, amely így szól: „Darwin SÁRKÁNYAI LINDSAY GALVIN”Tudomány, fantázia és kaland keveredik a Darwin sárkányai című gyerekregényben. A történet a Galápagos-szigeteken játszódik, és igen, jól sejtitek Charles Darwin meghatározó alakja az eseményeknek. Legalább annyira, mint segédje Syms Covingtin, akinek szemszögből ismerhetjük meg azt. Vele még egy hajótörést is átélhetünk, amely után egy olyan szigetre kerülünk, ahol sárkányok élnek. Syms felfedezése alapjaiban változtatná meg az addigi tudományos ismereteket. Minden erejével azon van, hogy visszatérjen Darwinhoz és megmeneküljön és megmutassa ezt az új fajt. A csodás tájleírásoknak köszönhetően ,egészen közelinek érezzük e távoli tájat és lenyűgöző élővilágát. A kalandregény nem csak fantáziánkat mozgatta meg, de újabb történelmi és tudományos információval is gazdagította. A Manó Könyvkiadó könyve által az olvasás izgalmát, a tudomány lenyűgöző erejét tapasztalhatják meg azok az iskolás gyerekek, akik e nagyszerű felfedező útra Darwinnal és segédjével tartanak.
Ajánlott kor :10+

Tesókönyv-Mesélj nekem!

Ha az embernek testvére van, mindene van. Egy testvér szinte minden szerepkörbe megfordul, barát, vigasztaló, ellenfél, áruló, titoktartó és még sorolhatnám. Egy testvéri kapcsolat is ezerféle lehet és ezt a sokszínűséget tökéletesen mutatja be a Manó Könyvek gondozásában megjelenő Tesókönyv. Ez a változatosság az írások műfajában is megjelenik, hiszen találunk itt bőven (egészen pontosan 7-7) verset és prózát egyaránt. Sőt az alkotók is heten vannak, hiszen ez a könyv egy hihetetlenül jól összerakott válogatás. Az írók, költők és illusztrátorok között hazánk legismertebb nevei szerepelnek pl. Grecsó Krisztián, Kádár Annamária, Lackfi János stb. A könyvben nem csak az édestestvérek kapcsolata jelenik meg, de örökbefogadottaké is, ez a figyelmesség emel a könyv értékén. Sőt még azoknál is szuper beszélgetést indíthat el, akiknél családon belül nincs jelen az örökbefogadás. A könyv hangulata is ilyen, hol elérzékenyülünk, hol pedig nagyokat kacagunk rajta.
Ajánlott kor :5+

Takács Viktória : Szüreti mese

Egy nagyszerű népszokást ismerhetnek meg a gyerekek a Scolar Kiadó Szüreti meséjéből. Dóri és Misi azt a feladatot kapják a suliban, hogy készítsenek plakátot, melynek témája a szüret legyen. Szüleik úgy döntenek hogy közvetlen közelről mutatják meg a szőlőszedés hagyományát, ezért leutaznak a Balatonra, ahol egy baráti családnál töltenek néhány napot. A mese végére nem csak a plakáthoz gyűjtenek ötleteket, de rengeteg új ismeretet is szereznek, főként Vince bácsitól, vendéglátójuktól. Ez az új tudásanyag legalább annyira tudományos, mint folklorisztikus. Megtanulják, miért veszélyes gyertya nélkül a pincébe menni, hogyan nevezik a szürethez használatos eszközöket, hogy nevezik a bor istenét. Olyan régi szokásokba is betekinthetünk , mint a lábbal történő préselés, koszorú készítés és a mulatságon való részvétel. A mese emellett rendkívül szórakoztató is. Kiemelt szerepet kap a családtagok között lévő figyelmesség és a közöttük lévő szeretet.

Tündér a barátnőm

A kislányok álma a Napraforgó Könyvkiadó csodálatos rózsaszínű könyve, amelyben négy varázslatos mesét találunk. A tündér a barátnőm történeteiben a barátság kap fontos szerepet. Az első mesében a kis bajkeverő Mázli tapasztalhatja meg, milyen ha egy tündérnek jó barátai vannak. A másodikban tíz kicsi tündér tréfál meg minket, akiknek nem csak a jó hangulatot köszönhetjük, de akár egytől tízig számolni is megtaníthatják az arra fogékony gyerekeket. A harmadikban a tündér szerepét egy hatalmas szőrmókra ruházták. A meséből megtudhatjuk, milyen fontos szerepet tölthet be egy kutya az ember életében. Az utolsó mesében ismét visszatérnek az apró szárnyas lények. Itt egy Klári nevű kislánynak lesz szüksége szemüvegre, melynek segítségével nem csak divatos, de ügyes iskolás tündérlány is válik belőle. A kedves történetek és a hozzájuk tartozó cuki illusztráció már a 3 éves kislányokat is meg tudja érinteni.
süti beállítások módosítása