Egy könyvimádó anya!

Üveghegyen túl

Üveghegyen túl

Vibók Ildi: Zrínyi Ilona- Vagyis amit az igazi hősökről feltétlenül tudni kell

2021. március 24. - fabikat
A negyedikes olvasókönyv egy teljes fejezete foglalkozik hazánk történelmi személyiségeivel. Ezek az olvasmányok a magyar hősök hazaszeretettől vezérelt nagy cselekedeteiről szólnak. A tankönyvben szerepel Zríny Ilona zanzásított élete és levele, melyet gyermekeinek írt. Így Dominak nem volt ismeretlen Munkács hősének neve, viszont annál meglepőbb, hogy karaktere egy mai gyerekregényben is feltűnhet. Nem is akármilyen szerepkörben, egészen pontosan szuperhősként.
Lincsi és Peti testvérek, akik a nyári szünetet nagybátyjuknál, Okulár bácsinál töltik. Napjaik eléggé unalmasan telnek, jobb híján moziba járnak . A már többször látott akciófilm főszereplőjét kinevetik, ezért az kilépve a filmből elrabolja nagybátyjukat. A kezdeti pánik után segítséget kérnek Falatka Páltól, okleveles hőstudortól, aki szuperhős bevetését javasol a gyerekeknek. Ám az ismert alakok úgymint Pókember vagy Macskanő nem érnek rá, ezért Zrínyi Ilona személyét gondolja a legalkalmasabbnak az akcióra. Ilona hamar alkalmazkodik a modernkor kihívásaira és örömmel siet a gyerekek segítségére. A gonosz Gorkó legyőzésére a már bevált hadi stratégiáit alkalmazza. Az akcióban gazdag rajtaütés eredményeként Okulár bácsi megmenekül és a család újra egyesül.
A Csimota Könyvkiadó könyvújdonsága észrevétlenül ismerteti és szereteti meg a gyerekekkel történelmünk egyik legnagyobb női alakját, mindezt úgy, hogy a gyerekek szuperhős igénye is kielégítésére kerül. A mű szerzője
Vibók Ildi mesterien fonja össze a valós történelmi tényeket az izgalmas mesei szállal, ezért a regény a gyermekek számára nem csak szórakozást, de tudást is tud nyújtani.
Ajánlott :7 éves kortól

Balatonyi Lilla: Egy kutya útmutatója kis gazdiknak

Minden gyerek szíve ellágyul, ha egy édes kis kölyökkutyát megpillant. Általában az én gyerekeim is azonnal könyörgésbe kezdenek és buzgón győzködnek, hogy milyen gondos gazdik lennének. Persze mi felnőttek tudjuk, hogy egy állat gondozása nem csak játék és nevetés, de a gyermekeknek az ész érvek ezekben a felfokozott pillanatokban nem sokat érnek. Az Egy kutya útmutatója kis gazdiknak című könyv ilyen szituációkban is bevethető.
Balatonyi Lilla állatorvos, szívügye, hogy olyan családokhoz kerüljenek kisállatok, akik képesek felelősségteljesen gondoskodni róluk. Ezért úgy gondolta, hogy könyvet ír gyerekeknek, melyben megmutatja az állattartás napos és árnyékos oldalát egyaránt. Könyvében egyszerűen, érthetően fogalmazza meg a már 3 éves kortól befogadható iránymutatásait.
Hogy mire van szüksége egy kiskutyának, azt igazán csak egy eb tudja hitelesen elmesélni. Ezért Alfi , Lili kutyusa maga mondja el mi a feladata annak, aki elhatározta, hogy otthonát ezentúl egy négylábúval osztja meg. Választ ad olyan fontos kérdésekre, mint :
-Honnan vásároljunk kutyát?
-Milyen eszközökre lesz szükségünk a kutyatartás során?
-Mi történik az állatorvosnál?
-Hogyan kell ápolni és gondozni a kis négylábunkat?
-Mit egyen/ ne egyen a blöki?
Emellett instrukciókat találunk, arra az esetre, ha furcsán viselkedő ebbel találnánk szemben magunkat. A sok-sok jótanács mellett Alfihoz is közelebb kerülünk, ugyanis a szöveg buborékok elárulják, milyen kis mókás fickó ő. Mire pedig a könyv végére érünk az egész család felelősségteljes döntést tud hozni. Persze Alfitól azt is megtudhatjuk, hogy számtalan öröm és vidámság vár arra, aki a kutyatartás mellett dönt.

Első könyvem- A kiskert lakói

Maria Montessori nevét ma már szinte minden kisgyermeket nevelő szülő ismeri. S ha nem is járnak gyermekeink a híres pedagógus intézményeibe (sajnos nagyon kevés található hazánkban) az otthoni fejlesztés során biztosan alkalmaztuk már módszerét vagy játékait. A Geopen konyvkiado kínálatában számtalan könyvet találunk felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt, amelyek a Montessori pedagógia elvére épülnek. Ezek a könyvek az egyéni képességfejlesztésre fektetik a hangsúlyt. Legfontosabb eszköze a megfigyelés és a tapasztalás útján történő ismeret elsajátítás. Ezen módszerre épül Az első könyvem- A kiskert lakói, melyből a legkisebbek megtanulhatják a kertben élő élőlények neveit.
A tanulás folyamán egy katica vezeti végig olvasóját, aki az elveszett pöttye megkeresésére indul. Útja során különböző játékos feladatok megoldására kér bennünket pl. kép azonosítása árnyéka alapján, kép felismerése egy részletből, stb. Ezáltal fejlődik a gyermek beszéde (szókincsbővítés) , a gondolkodása és a finommotorikája is. Pillanatok alatt sajátította el Kata (3) is a pillangó fejlődésének állomásait, hiszen nem csak passzív hallgatója, hanem aktív résztvevője is volt a felolvasásnak.
Ez egy nagyszerűen összeállított kis könyv, gyönyörű, színes grafikával, amely a szórakoztatás mellett tudást is nyújt a 0-3 éves korosztály számára.

Szabó Imola Julianna: Rókamók és Cirmancs

A testvérek folyton civakodnak. Számtalan dologban nem értenek egyet, ugyanakkor mindennél jobban szeretik egymást. Az én gyerekeimnél sincs ez másként. Van hogy nagyon bosszantóak , de olykor mókásak is ezek az „értelmetlen” viták. Egy ilyen hullámzó hangulatú testvérpár áll a Cerkabella kiadó Rókamók és Cirmancs című meséjének középpontjában is . A kisróka és kiscica napjaiba tekinthetünk be a könyv lapjai által. S ezek a napok cseppet sem unalmasak, sőt nagyon is mókásak. Akad itt félreértés, nagy talány, egy kis nagyzolás, no meg sok-sok szeretet. Mert bár a mesék nem erre vannak kihegyezve, ám a testvéri szeretet a kisállatok minden cselekedetében ott vannak. Megjelenik a szülinapi ajándék elkészítésében, a másik „butaságának” elfogadásában, a segítő szándékban. A könyv másik nagy ereje a humor, amely az állatok tökéletlenségéből ered. Szinte minden történeten lehet nevetni, amelyiken nem, azok pedig a lelkünkhöz szólnak. A könyv grafikája kedves és bájos. A főhősök ábrázolása kifejezetten cukira sikerültek. A mesék 2-3 oldalnál nem hosszabbak, ám a humor megértése miatt inkább 5 éves kortól ajánlom.
Megosztás
süti beállítások módosítása