Egy könyvimádó anya!

Üveghegyen túl

Üveghegyen túl

Hogy is van ez? Mondd csak!

2021. május 30. - fabikat
A Geopen Könyvkiadó Kíváncsi kiskópé kézikönyve sorozatának focis darabját már mutattam nektek korábban. A futballról szóló rész inkább fiúknak, míg a Hogy is van ez? mindkét nemnek szórakoztató. A könyv külleme itt is egy tini noteszre emlékeztet. A spirálozott forma, a legumizható borító, a vicces rajzok mind- mind tetszetősek a gyerekek számára. A könyvben több mint 200 kérdésre találunk választ, melyek a minket körülvevő világ működéséhez kapcsolódnak. A kérdéseket négy fül alá csoportosítva találjuk, így könnyebb megkeresni a gyerekeknek a számukra érdekes témákat.
A kérdés körök:
- A természet világa,
- Az emberi test,
- A mindennapi élet valamint
- És régen milyen volt?
Ezeken belül megannyi érdekes élőlény, emberi szerv, gépek vagy növények működésébe tekinthetünk be. Választ kapunk például, hogy „Hogyan lesz a tojásból kiscsibe?”, „Hogy működik a szemünk?”, „Hogy működik a TV?” vagy „Milyenek voltak az első autók?”. Mindezekre egyszerű, könnyen érthető válaszokat találunk, melyeket vicces rajz tesznek még érdekesebbé. A könyv mérete és formája lehetővé teszi, hogy az olvasója hátizsákjában bárhová magával vigye.
Ajánlott kor:6+

Brad Meltzer: Én, Abraham Lincoln

Az Aion Kiadó Hétköznapi emberek, akik megváltoztatták a világot című könyvsorozata olyan emberek életét mutatja be, akik valamilyen nagy cselekedetet hajtottak végre. Mivel a könyvek gyerekeknek szólnak, a hétköznapi hősök élete egy- egy mesében körvonalazódnak. Ezek a történetek iránymutatásul szolgálhatnak a fiatalok számára. Az Én, Abraham Lincoln című könyvet másodikként mutatom be a sorozatból.( Az Emili Earhart életéről szóló mese ajánlóját lent megtaláljátok.) A valaha élt legbátrabb amerikai elnök, tudásra szomjas gyermek volt. Ideje nagy részét olvasással töltötte.
Már gyerekként és kiállt az igazságtalansággal szemben, felszólalt a gyengébbek védelmében. Felnőttként fontosnak tartotta a rabszolgaság felszámolását, az emberek másságának elfogadását. Azt vallotta, hogy minden ember egyenlő. Meséjéből bátorságot meríthetnek a gyerekek. Megtanulhatják hogy fontos, hogy kiálljanak magukért és társaikért. Elfogadásra és együttérzésre ösztönöz. Abraham Lincoln egy egyszerű mezőgazdász fia volt és Amerika elnöke lett. Titka, hogy mindig hitt álmaiban és tett azok megvalósulásáért. A mese üzenete komolyság mellett, tud humoros is lenni, ezt az illusztrációban megjelenő karakterek és azok gondolatai biztosítják.
Elemzési adatok megtekintése
Bejegyzés kiemelése
6

Kristin Roskifte: Mindenki számít

Izgalmas, érdekes, meglepő és legfőképpen más, mint a megszokott. Röviden így tudnám jellemezni a Csimota Könyvkiadó újdonságát. Ez a norvég könyv igazából egy nagy böngésző, melynek lapjain néhány rövid mondatot találunk. Nem egy történetet mesélnek el, inkább egy-egy leírás a képen szereplő emberekről. Ezek segítségével maguk a gyerekek alkothatják meg a történetket.
Az oldalakon szereplő emberek életei összefonódnak. Párok találnak egymásra és követhetjük útjukat az esküvőig, nászútig. Testvéreket, apákat, gyerekeket kapcsolhatunk egymáshoz különböző helyszíneken és eseményeken. A megadott támpontok segítségével kutakodhatunk, nyomozhatunk. A könyv végén pedig érdekes kérdéseket találunk, melyek részben a képek szereplőihez, részben pedig az élethez kapcsolódnak. Az emberi élet értékességét , az egyediségét, a másságot, a család és a közösség erejét hangsúlyozza. A kiadvány sajátosság, hogy már 4 éves kortól élvezik böngészni gyerekek, de a felnőtteket is gondolkodásra tudja sarkalni.

Szökevény majmócák

Kicsi majmócák indulnak felfedezőútra a Móra Kiadó  mesekönyvében. A majmok megszöknek az állatkertből, hogy közelebbről megismerjék az igazi dzsungelt és az ott élő állatokat. A gyönyörű, színes, vastag lapok közelebb hozzák a kicsikhez az őserdő élővilágát. A kis szökevények meglátogatják a nagy macskákat, a színes madarakat és a hüllőket, mielőtt végleg visszatérnek otthonukba. A könyv interaktív, bizonyos részeit a gyermeknek kell eltolni, pörgetni vagy forgatni. De a képek apróbb részleteinek kiemelésével egy kereső játék is beépítésre került. Szóval ha nem bánod, hogy egy könyv nem csak mese, hanem játék és képességfejlesztő is, akkor a Szökevény majmócák biztosan tetszeni fog.
Ajánlott kor :2+

Victo Escandell: Rejtélyes történetek

Rejtélyes történetekJaj, annyira izgatott vagyok, mert egy olyan újdonságot hoztam nektek a HVG Könyvkiadó, amelyhez foghatót még sohasem. Ez a könyv most nem mese, nem ismeretterjesztő, de még csak nem is foglalkoztató. Ez egy valódi nyomozós könyv gyerekeknek. Egy igazán egyedi kiadvány, amely segítségével kis Sherlock Holmesszá válhat olvasója. 25 titokzatos történet megoldásán kell dolgozni lapról lapra, melyek megfejtéséhez csupán a logikára vagy a képzeletre lesz szükség.
A rejtélyes történetek lehetőséget adnak, hogy csapatban vagy a családdal együtt is neki feszüljünk a rejtvényeknek, így egyfajta társasjátékként is funkciónálhat. Minden eset csupán két oldalt foglal el, melynek megoldásait a rejtett fülek alatt találjuk meg. A nagy méretű igényes könyv illusztrációja tetszetős, néhol vicces. A könyvet Domi barátaival is tesztelte, akik ugyanúgy le voltak tőle nyűgözve, mint én. Amíg a feladatokat megoldották rengeteget kacagtak és végre nem képernyő előtt ültek.
Ajánlott kor 8 +
+3
Elemzési adatok megtekintése
Bejegyzés kiemelése
4
1 hozzászólás
Tetszik
Hozzászólás
Megosztás

Aina Bestard: Mit rejt az emberi test?

Mindig elcsodálkozom, amikor egy könyv valami többet tud nyújtani a megszokottól. A HVG Könyvek Mit rejt az emberi test? című ismeretterjesztő könyve megdöbbentett és elvarázsolt. S mind ezt a kiadványhoz mellékelt verázslencsékkel tudta elérni. Az alapszínekben tündöklő lencsék segítségével ugyanis megváltoznak a könyv képei, egyre mélyebb rétegekbe tekinthetünk be. Az oldalak alján egyszerű, a kicsik által is könnyen érthető mondatokban találjuk a tudományos információkat. Ezeket a megfelelő lencse kiválasztása után meg is figyelhetünk . A gyerekek ezzel a játékos kutakodással fedezhetik fel szervezetünket. A bőrön, csontokon, legfontosabb szerveinken keresztül eléjük tárul az emberi test bonyolultsága. Mellékletként egy kétoldalú óriásposztert is kapunk, amely szintén tökéletesen szemlélteti szervezetünk csodálatos összetettséget.
Ajánlott kor :3+

Csodálatos szavak-Otthon magyar-angol

Mesebeli szótárt kaptunk az Aion Publishing Kiadótól, amelyet már be is vetettünk a számok tanulásánál. Domi szerint sokkal könnyebb volt tanulni belőle, mint a szótárfüzetéből. A színes illusztráció is elnyerte a tetszését. De Katával is sokat lapozzuk. Minden érdekli, amit lát és nem rest kérdezni sem. Én pedig szorgosan próbálok válaszolgatni, ezáltal csakúgy ragadnak rá a szavak. De nem csak az idegennyelv elsajátítására hasznos ez a kis könyv. Az otthonban található minden helyiség megnevezését és funkcióját is megtalálhatjuk benne. A lakásban pedig cuki állatbébik vezetnek körbe minket. A kiadvány tartalmaz még egy óriásposztert is, mellyel a gyerekek szobáját díszíthetjük. S ez még csak a kezdet, hiszen hamarosan újabb témákban ( étel, kert, úton) tanulhatjuk az angol szavakat.

Ronan Badel:Piroska és a farkas

Piroska és a farkas  történetét már számtalan módon dolgozták fel. A legviccesebb ezek közül @geopenkiadó gondozásában jelenik meg. Az alapsztori nem változott, viszont az illusztráció mindent visz. Humoros karakterek, tréfás hátterek dobják fel az ismerős mesét. Az író annyira figyelt a jó hangulat megőrzésére, hogy még a farkast is életben hagyta. A könyv még ezen felül is hordoz magában valami nagyszerűt, ami a zene. 16 zenés részlet került bele, amelyek a lapokon található jelek megnyomásakor csendülnek fel. Általuk a gyermek aktív résztvevőjévé válik a mesének.
süti beállítások módosítása