Egy könyvimádó anya!

Üveghegyen túl

Üveghegyen túl

Csodalámpa és az erdő

2022. február 20. - fabikat
Egészen különleges mesekönyvünk van a Móra Kiadótól, melynek főszereplője egy öreg tölgy. A könyv különlegességét az adja, hogy aktívitásra ösztönzi a mese hallgatóját, melyhez egy a kiadványhoz mellékelt papírlámpát kell használniuk. A lámpa „fényét ”mozgatva megvilágításra kerülnek a történet szereplői, az erdő lakói. Őket kell megkeresni aszerint, ahogyan a szövegben maghallják nevüket. A mesében az öreg tölgy mérhetetlenül szomorú, hiszen mindig ugyanazon a helyen kell állnia. Úgy érzi semmit sem ismer szűk környezetén kívül. A szarvas segíteni kíván neki, ezért mesélni kezd a világról, amely körbeveszi. Bemutatja neki a mocsarat és annak élővilágát valamint a földalatti életet. Számtalan állatfaj nevét és képét találjuk meg ebben a spirál alakú kiadványban. A megható mese mellett az erdei állatok táplálkozásáról is olvashatunk. Az informatív szöveg nem csak tudást, de remek szórakozási lehetőséget is nyújt a kicsi tudóspalántáknak.
Ez a nagyszerű interaktív könyv sokoldalúsága miatt az egyik kedvencünk most.
Ajánlott kor : 3+

Rachel Bright: A benned élő oroszlán

Egy kisegér összeszedi minden bátorságát és szembenéz az állatok királyával, hogy tanácsot kérjen tőle. Miközben az apró állat önmagát gondolja bátortalannak, rá kell jönnie benne egy  oroszlán lakik. Ezzel szemben a tekintélyes király roppant mód megrémül az aprócska egértől. A történet tanulsága szerint nem a méret számít, hiszen a legkisebb teremtés is lehet bátor, miközben a legnagyobb félénk. A hit önmagukban a legfontosabb. A gyönyörű üzenet mellett lenyűgöző az illusztráció is. Az oldalakat állatok és a szavanna narancsos színeiben úszó képek díszítik. Elvarázsol felnőttet és gyerekek egyaránt. A rímekbe szedett mondatok adják át a mindenki életében fontos üzenetet, mindannyiunkban él egy oroszlán.
Ajánlott kor :3+

Davide Cali: A boldogság árus

Galamb úr A boldogságárus a Scolar Kia gyönyörű mesekönyvében. Áruját a boldogságot apró dobozokban értékesíti madaraknak. Szinte mindenki vásárol tőle, hiszen mindenkinek szüksége van boldogságra. Ki kevesebbet, ki többet. Van aki magának, míg olyan is akad, aki másoknak. A boldogságra mindenki beruház egy picit: fürj, ökörszem, búbos banka asszonyokon át, csipcsalpfüzike, seregély, vörösbegy és galamb úr is. A boldogságot rejtő dobozokból kisegérnek is jut. Ő véletlenül talál egye elhagyott dobozkát. Bár benne nincs semmi, mégis hatalmat örömöt érez. Míg mindenki másban kereste a boldogságát, egérúr önmagában találta azt meg. A történet mélyen elgondolkodtat gyermeket és felnőttet egyaránt. Beszélgetéseket indít el boldogságról, pénzről megvásárolható és meg nem vásárolható dolgokról. A könyv mondanivalója és a képei együtt egy igazi csodát alkotnak.

David Sundin: A könyv, amelyik nem akarta,hogy elolvassák

Egészen elképesztő élmény volt felolvasni a könyvet, amely nem akarta, hogy elolvassuk. Nem is volt egyszerű. Sőt! A kiadvány igazi interaktív darab, amely által mi is aktív részesei lehetünk a történetnek. Igazából a felolvasó és gyermeke(i) lesznek a főszereplők. Együtt kell legyőznünk őt lapról lapra. Bár a könyv mindvégig ellenál, azért csak sikerül keresztül küzdenünk magunkat a feladatokon és akadályokon. Van, hogy el akar repülni vagy csak túlnőni a lapokon, de a tűztől sem retten vissza. Igazából mindent megtesz, hogy ne érjünk a végére. Együttes erővel azért csak sikerül legyőznünk. A közös és fárasztó küzdelem végére a könyv is elfáradt. Így ő is nyugovóra térhet kicsi hallgatójával.
+3

Klasszikus zenemesék-Négyévszak egy nap alatt

Az évszakok csodálatos változásáról szól A HVG Kiadó a Négy évszak egy nap alatt című mesekönyve. A történet szerint Izabella egy hihetetlen utazásra indul. Kirándulása során ellátogat A tavasz fesztiválra majd egy virágzó napsütötte rétre aztán őszi gyümölcs szürete végül pedig A hóesésben hóembert épít. Az egynapos kalandja során mind a négy évszakb megint és nyerünk Izabella apró gyümölcsfa növekszik melynek almája magjából ismét fát nevelhető. A mese A természet csodálatos körforgásáról szól. E mellé társul Vivaldi Nagyszerűen megkomponált nővel a Négy évszak melyeket meg is hallgathatom az oldalakon elhelyezett hangjegyek megnyomása után az illusztráció egyszerűen lenyűgöző széles részletgazdag varázslatos.
Ajánlott kor 3+

Az emberiség története-A kezdetek

A mostani ötödikes történelemkönyv szinte csak futólag említi az ősembereket. Amikor én gyerek voltam rengeteg időt szántak az őskor megismerésére. Órákon át beszéltünk és tanultunk a neandervölgyi emberről, a kezdeti eszközhasználatról, szakócáról, közös vadászatról stb. Szerettem volna, ha az én kisfiam is hallana ezekről a rendkívül érdekes tényekről. Szerencsére a Napraforgó Könyvkiadó van egy hihetetlen igényes könyve az Őskorról, amelybe bele is vetettük magunkat,így Domek szélesebb körbe kapott betekintést az ősi világba. A különböző embertípusok mellett, több oldalon keresztül olvashattunk a gyűjtögető életmódról, barlangrajzokról, temetési szokásokról, de a beszéd és a zene kezdeti formáiról is. Betekintést kaptunk a mezőgazdaság és az első városok kialakulásába. A könyv végén még kreatív ötleteket is találunk. Általuk cserépedényt, íjat vagy kőbaltát is készíthetünk. A több mint 170 oldalas vaskos könyv a rengeteg tény és érdekesség mellett gyönyörű, részletgazdag illusztrációt is tartalmaz.
Ajánlott kor :8+

Shona Innes: A rossz kedv olyan,mint egy felhő

Vannak napok amelyeken felhőtlenül boldogok vagyunk, míg máskor felkelni sincs kedvünk. Nincs ez másként a gyerekeknél sem. Egy baráti vita, egy eltörött játék, egy meg nem kapott édesség mind-mind közre játszhat a rossz kedvhez. Shona Innes könyve megmutatja a gyerekeknek, hogy nincs azzal semmi gond, ha néha szomorúak.A hangulatunk olyan, mint az időjárás. Van, hogy hétágra süt a nap, míg máskor beborul az ég. Az írónő tanácsot is ad ahhoz, hogyan lendüljenek túl a rossz kedven. Megmutatja, melyek azok a tevékenységek, amelyektől jobb kedvre derülhetnek az aprócska lelkek. Agócs Írisz kedves kis pandájával pedig, könnyen tudnak azonosulni a gyermekek. A kiadvány nagyszerű eszköz szülőknek is, gyermekük érzelmeinek megértésében.
Kiadja a Pagony Kiadó
Ajánlott kor :3+

Már tudok olvasni sorozat

A betűk összeolvasásának megtanulása egy hatalmas élmény az apró gyermekek számára. Egy picit úgy érezhetik magukat, amikor meg tanulnak olvasni, mintha ők is részesei lennének a felnőtt világnak. Megnyílik számukra egy olyan világ, amely eddig elérhetetlen volt. A gyermekek ebben a ciklusban mindent el akarnak olvasni. Nekünk csak annyi a dolgunk, hogy támogassuk őket, nehogy alábbhagyjon e lelkesedés. Ha minőségi, szórakoztató olvasmányokat kínálunk számukra, biztosan nem nyúlhatunk mellé. A Móra Kiadó Már tudok olvasni sorozata pontosan ilyen olvasmányélményt nyújt. Három szinten biztosítja a gyerekek számára az olvasás gyakorlását. Az 1. szint egy rövid mesét tartalmaz: oldalanként 1-2 sorral, sok-sok képpel,nagy betűkkel. A 2. szint: fejezetekre tagolt történetet tartalmaz: oldalanként 4-10 sor, hosszabb szavakkal, a nehezebb szavak szótagolva.3. szint hosszabb, bonyolultabb történet, oldalanként max. 17 sor, több szöveg, kevesebb képpel. A történetek minden esetben érdekesek, mókásak. A könyv végén szómagyarázat, rejtvények és matricák teszik élvezetessé az olvasást a gyerekek számára.

Czernák Eszter: Sárkányovi-Irány a nagycsoport

Kinél, hogy alakult az első nap az óvodában a téli szünet után? Bevallom őszintén nálunk korántsem ment minden zökkenőmentesen, sőt. Volt egy kis tiltakozás, ellenkezés, pedig Kata alapvetően szereti az óvodát. Előtte azért próbáltam finoman ráhangolni arra, hogy januártól ismét vissza kell térni a gyerekekhez. Ezért ismét óvodás meséket olvasgattunk, köztük Czernák Eszter Sárkányovi könyveit. A Pagony Kiadó könyvsorozatában egy óvodai csoport életét követhetjük végig a kiscsoporttól a nagycsoportig. Ebbe az oviba azonban nem hétköznapi embergyerekek járnak, hanem mesebeli különleges lények, így sárkányok, trollok, jetik, tündérek vagy manók. Bár a szereplők mesebeliek az érzések, helyzetek, amelyeket átélnek ugyanolyanok, mint a legtöbb ovisnál. Ők is kirándulnak, játszanak, ünnepelnek. A néha izgalmas, legtöbbször vicces történetek végén a nagycsoportos ovisok búcsút vesznek az óvodától azért, hogy a gyönyörű ballagási ünnepség után egy új helyszínen, az iskolában folytathassák kalandjaikat.
Kiadja a Pagony Kiadó
Ajánlott kor :3-6
+2

Biológia érthetően

Közeleg a félév az iskolákban. Ilyenkor még azok is tanulni kezdenek, akik általában év közben inkább hanyagolták a tankönyvek forgatását. Mi is  rendületlenül készülünk Domival a félévi felmérőkre. A HVG kiadó biológia érthetően című tudományos könyvével egyszerűbb a felkészülés. Igaz hogy az eredeti ajánlás középiskolásoknak javasolja, de egyes fogalmak olyan érthetően vannak megfogalmazva, hogy azt egy felsős diák is könnyen felfogja. A könyvben minden megtalálható, amit egy iskolásnak biológia tantárgyból el kell sajátítani, így az állatok, növények és emberekhez kapcsolódó tudományos ismeretek. Ez utóbbi a legrészletesebb, hiszen benne az ember táplálkozásáról, idegrendszeréről , szaporodásáról is találunk  leírásokat. Emellett azért az állatok rendszerezéséről, az evolúcióról és az ökológiáról is olvashatunk. A könyv végére került a fogalomgyűjtemény, itt szinte minden fontosabb szabályt megtalálunk . A tudományos leírásokat, összehasonlításokat, magyarázatokat bőséges és szemléletes képek és ábrák teszi érthetővé . Egy ilyen színes és érdekes tudományos könyvvel élmény a tanulás.
Ajánlott kor 12+
süti beállítások módosítása