Egy könyvimádó anya!

Üveghegyen túl

Üveghegyen túl

Wéber Anikó : Hanga régi karácsonyai

2020. november 18. - fabikat

126055923_4095474693849675_7557895449111525434_n.jpgHa csak egy karácsonyi mese kerülhetne fel a polcomra ,nem lenne más ,mint Wéber Anikó Hanga Régi karácsonyai. Története által olyan varázslatos világba csöppenünk, amely egyszerre tündéri ám mégis valóságos. Egyetlen könyv,mégis karácsonyi mese, történelmi gyerekregény,korszak leírás ,néprajzi beszámoló, kézműves alkotásra sarkalló mű.

Főhőse Hanga egy hópihelány,akinek kíváncsisága révén átrepülhetünk az 1800-as évek Magyarországán. Megismerkedhetünk a gyermek Mária Valériával, Andrássy Gyulával és Szendrey Júlia lányával Ilonával. Betekintést kaphatunk a kor királyi,polgári és falusi karácsonyaiba. Emellett hihetetlen részletes és magával ragadó tájleírásokat , részletgazdag bemutatásokat olvashatunk. Szereplői kedvesek,szerethetőek. A történetet körüllengi valami megfoghatatlan ellentmondás, amely a hideg, olvadástól félő hópihe és a meleg, szeretettel áthatott karácsonyi légkör között feszül. De  végül fel  oldódik ez a helyzet,mert a Hanga megérti és érzi ,hogy a belülről érkező melegség a szeretet, jól esik számára és mégsem olvasztja fel. Alapjába véve ez a mese üzenet, a karácsonynak nem az ajándékokról, hanem az örömről ,a mások iránt érzett szeretetről kell szólnia.

A könyvben a mesén túl találunk rövid életrajzi bemutatót Mária Valériáról, Andrási Duciról , Szendrey Júliáról és leányáról. Valamint helyet kapott még egy rövid történelmi visszatekintés a karácsonyfáról, a királyi ,főúri,polgári és paraszti karácsonyokról is. De  karácsonyi képeslap és öltöztető babák elkészítéséhez is ötleteket kapunk. 

Nem szabad szó nélkül elmenni az illusztráció mellett, melyet Keszeg Ágnes készített. Az ő képeitől még ünnepibb még varázslatosabb lett a történet. Igazán nosztalgikus hangulatot keltenek.E két dolog együtt alkot egy olyan mesét,mely nem csak az ünnepre való ráhangolódást teszi meghitté ,de ajándéknak is nagyszerű lehet.

 

Az első út

Hanga utazása jelen korunkban,2020-ban indul. Ekkor születik meg egy felhőben és épp első útjára készül a Földre. Érkezését három hónap kiképzés előzte meg, melyet Pompa úr vezényelt le. Hanga földre szállásával Budapest gyönyörű leírását is olvashatjuk. Megismerjük Hosszú Hugót az öreg hópihét, aki elárulja a kíváncsi lánynak mi is az a karácsony, hogyan kerülhet vissza újra a felhőbe, s hogy hogyan lehet látható a gyermekek számára. ( csak az láthatja,akinek a tenyerébe száll)
126179276_2552776588346125_7659543738059071388_n.jpg

Karácsony Mária Valériával

Megszületése után Hanga a múltban kezd el repülni és második útja egészen 1878-ig repíti vissza. Ismét Budapestre érkezik,de ő a királylányt akarja látni, ezért  a szél hátán Gödöllőig repül. Itt is csodálatos leírásokat olvashatunk a megszemélyesített tájról és a pompás kastélyról. A hópihelány gyorsan megkeresi Mária Valériát, akivel hamar barátságot köt. Az ifjú hercegnő szomorú,mert nem tudja ajándékát átadni egy iskolás fiúnak, természetesen új barátnője segít neki . Eközben megismerjük a kor udvari szokásait,betekintést nyerhetünk abba,hogyan ünnepelte a karácsonyt a királyi család. A karácsonyfa ,a sütemények, az ajándékok, a hangulat leírása mind-mind annyira finom,érzékletes, hogy olvasása közben azt éreztem mi is jelen vagyunk.
126126046_393537908619688_1140434724370898717_n.jpg

Andrássy birtokon

Olvadása után 1864-ben, Hanga az Andrássy birtok főlovászának fia tenyerében mutatkozik meg teljes tündéri alakjában. A kisfiú beteg, ezért nagy bánatára nem tud részt venni a nagy karácsonyi ünnepségen. A pihelány megoldást keresve az erdőben megismerkedik Andrássy Gyula gróf legkisebb gyermekével Ducival. A fiú úgy megkedveli,hogy jeges vödörben viszi be a kastélyba,A jégcsapokkal védett kislány szemszögéből láthatjuk,hogyan ünnepelték a karácsonyt a főurak az 1800-as évek végén. Persze a kis beteg Laci sem maradt ünnepség nélkül, neki az udvarban dolgozó emberek adtak szerenádot.

 

Szendrey Júlia lányánál

A kis hópihe negyedszerre is újjászületett és ismét Budapest utcái felett repült. Ezúttal 1865-öt írunk és szenteste előtti napon újra találkozik a jó öreg Hugóval. Ő mutatja meg neki Szendrey Júlia költőnőt ,aki éppen a gyermekeivel sétál a Városligetbe. Hanga kíváncsiságát felkelti a polgári család és a szél szárnyán követni kezdi őket. A bajba jutott Ilonának (Júlia lánya)segít visszajutni családjához. A kislány meginvitálja Hangát magukhoz és elhatározza ,hogy portrét készít róla, melyet édesanyjának ajándékoz karácsonyra. Ilona karácsonyi ajándékai eszébe juttatják a kis hópihének,hogy ő bizony nem kapott semmit. Bánatát a kislány észreveszi ,s ezért megkérdezi minek örülne igazán .Hanga a lehullása közben látott plakátra gondol, s elmondja,hogy szeretne részt venni egy bűvészestén. Miután ez az kívánsága is teljesült, már csak a csillagszórók fényére vágyik. S amikor ebben is része lett, elégedetten gyönyörködött az ablakból ,anya és lánya meghitt látványában.
126166124_944000736006273_4212675821769666469_n.jpg

Karácsony a faluban

Ezúttal hópihénk egy apró faluba érkezik. Itt egy Jancsi nevű kisfiú tenyerében mutatkozik meg .A gyermek társaival a falu utcáit járta és minden házban előadták betlehemi játékukat. Hanga megkérte Jancsit hadd tarthasson velük útjukon. Ebben a részben részletesen megismerkedünk a betlehemezés mozzanataival , a régi paraszti világ karácsonyi népszokásaival, az éjféli misén át a vacsora menüsoráig. Betekintés kaphatunk a paraszti emberek babonás világába. Jancsi elmeséli Hangának,hogy nagymamájától ismert történet szerint az éjféli harangszóra megnyílik az ég és mindenféle szellem száll le a földre. Ezt a titkot kívánja látni a kisfiú is . Sikerül is meglesnie a csodát. A havas fák és hópelyhek varázslatos táncával zárul a fejezet.
125765915_507750526852548_3331245854151166146_n.jpg

Ismét a jelenben

A mesének mint egy keretet adva Hanga ismét 2020-ban ébred. Egy Borka nevű kislány előtt jelenik meg és köt vele életre szóló barátságot. A lányt a kis tünemény egészen a nagyszülőkhöz kíséri,ahol egy igazán autentikus nagy családi karácsony részese lesz. Borkát a hópihe megtanítja történetet mesélni,úgy ,hogy elmondja neki sajátját. A kislány bátorságot nyer apró barátjától és elmeséli a kis hópihe történetét családjának. Hanga pedig megígéri,hogy ettől a naptól kezdve minden évben visszatér Borkához. Szavának eleget is tesz, hiszen a belülről jövő szeretetet már nem csak karácsonykor érzi,hanem mindig,amikor barátjára néz.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvekazuveghegyentul.blog.hu/api/trackback/id/tr3016289502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása