Egy könyvimádó anya!

Üveghegyen túl

Üveghegyen túl

Montessori a világ felfedezése- Az évszakok

2021. június 12. - fabikat
Ti szoktátok azt érezni, hogy legszívesebben megtanítanátok mindent a gyermeketeknek? Átadni minden tudást amit csak lehet, felkészíteni minden helyzetre, amivel szemben találhatja magát? Ugyanakkor felmerül bennem a másik félelem attól, hogy ez a tanítás ne legyen erőltetett, túlzó vagy éppen korai. Már a főiskolán megismerkedtem Maria Montessori nevével, munkásságával, de különösebb érdeklődést csak három éve, miután Kata lányom megszületett, tanusítottam iránta. Montessori hitvallása az, hogy a gyermekeket az ismeretlennel tapasztalás útján ismertessük meg. Érdekes tevékenységek közben maguk vonják le a következtetéseket, alkossanak fogalmakat. Az ilyen módon elsajátított tudás eredményesebb, mint a didaktikus módon átadott ismeret. Erre a játékos felfedező tevékenységre hívnak a Geopen Könyvkiadó Montessori a világ felfedezése című munkafüzetei. Az első ezek közül, amelyet használatba vettünk az évszakokról szól. Mivel Katát különösen érdekli a környezetünkben végbemenő változások a kiadvány feladatait is érdekesnek találja. A színes képek és matricák igényesek, illeszkednek egy 3-4 éves elvárásaihoz.
A munkafüzetben a négy évszakhoz kapcsolódó érdekesebbnél érdekesebb feladatokat találunk, melyeknek köszönhetően fejlődik a kicsi szókincse, grafomotoros- és problémamegoldó képessége. Változatos feladatokon keresztül gyakorolhatják a formák és számok felismerését, írását. Az évszakok tanulását Pakkli öltözködő kártyáival egészítem ki. A kártyák között találunk 4 évszak, 10 időjárás és 62 viselet elem lapot, melyeket változatos formákban használunk, ezek leírását a dobozban találtuk. Nagy hasznát vesszük az időjárás lapoknak önmagukban is, hiszen minden reggel Kata választja ki a megfelelő lapot attól függően, hogy mit lát az ablakon át (szeles, napos, havas stb.) Miután megbeszéltük, milyen az idő odakint, ki választjuk az aznapi viseletünket először kártyán majd a valóságban is. Azt gondolom, hogy a munkafüzet és a kártya is olyan út a tanításhoz, amely megfelel Montessori elveknek. Gyermekem és az én elvárásaimhoz is tökéletesen illeszkednek.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvekazuveghegyentul.blog.hu/api/trackback/id/tr7116585618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása