Egy könyvimádó anya!

Üveghegyen túl

Üveghegyen túl

Az elveszett alvókák

2021. július 27. - fabikat
A gyerekek szeretnek tárgyakhoz ragaszkodni, plüssöket, alvókákat, nyunyókákat megszemélyesíteni, szeretgetni, babusgatni. Hihetetlen módon tudnak érzelmileg kapcsolódni és kötődni ezekhez a szeretett dolgokhoz. Valakinek biztonságot,  másoknak megnyugvást ad egy szép alvóka. De mi van akkor ha a gyermek kedvence elvész? Sajnos ez gyakran megesik, hiszen egy ilyen barátot a kicsik előszeretettel hurcolnak magukkal mindenhová. Elkísérheti őket a boltba, a piacra, a nagyihoz és az óvodába is. Kedvenc alvókánkat bárhol el lehet hagyni és sajnos korántsem olyan biztos, hogy megtaláljuk. Nos, az ilyen szívszorító helyzetekre nyújt vigaszt a Betűtészta Kiadó (#recenzió) Az elveszett alvókák című mesegyűjteménye, melyben nem kisebb írók készítettek meséket, mint pl.Finy Petra, Kertész Erzsi Tamás Zsuzsa, Dániel András, Harcos Bálint stb. 9 mesét találunk a könyvben, melyekből megtudhatjuk, hogyan éreznek az elvesztett alvókák és kisgazdijuk. A mesék stílusukban, hangulatban eltérnek, de témájukban egységesek. Minden mese középpontjában egy-egy elhagyott alvóka áll melyről hol kedvesen, hol viccesen, hol érzelmesen írnak. A történeteket Megyeri Annamária által készített illusztráció is közös nevezőre hozza, így egységes alvókás mesegyűjteményt kapunk, melyből öröm az estimese felolvasása.
A képen a lányok alvókáját láthatjátok.Domiét csak azért nem, mert éppen úton van vele. Szóval, ha ti is ilyen csodás csicsipajtikra vágytok, akkor nézzetek szét Manfredmimi oldalán.
Katalin Nemes és további 1 ember

Váradi Anna: Idővándor

Nemrég fejeztem be az Idővándor című könyvet, melyet magától az írónőtől, Váradi Annától kaptam és hirtelen csak ennyi jutott először eszembe róla, hogy „hűha”. Ez a könyv valami hihetetlenül beszippantott és elvarázsolt! Annyi mindent tanított, miközben nem felejtett el szórakoztatni sem, hogy, azt elmondani nem tudom. Műfajilag is nagyon nehéz körül határolni, hiszen keveredik benne a történelmi regény, az úti leírás, sci-fi és némi romantikus szál is. De igazából úgy jelenik meg ez a műfaji sokszínűség, mint koktélban a különböző hozzávalók keveréke, elemeiben is finom, de együtt valami egyedit alkot. Korosztály besorolása is szinte lehetetlen, hiszen 9 éves kor felett bárkit képes magával ragadni.
A regény főszereplője Bence egy tizenkét éves kisfiú, akinek szülei sem úgy élnek, ahogyan szeretné és a suliban sem találja a helyét . Egy rosszkedvű napon, tanítás után a kanapén pihenve egy rejtélyes ruhadarabnak köszönhetően időutazásban lesz része. A honfoglalást megelőző évekbe tér vissza az Etelközbe. Itt jó barátságot köt Csekével, egy vele egyidős fiúval. A fiú mindent megmutat neki, amit látni érdemes falujában. Vele és családjával élménydús napokat töltenek el. Az olvasó nem csak Bence hétköznapjait ismerheti meg, de alapos ismereteket szerezhet a honfoglaláskori magyarok életéről is. Megtudhatjuk, mit ettek, hogyan vadásztak, mit viseltek őseink. Olyan különleges információk is helyet kaptak a történetben, mint az ősi gyógyítás vagy a sólyom szelídítés. Igazi történelmi események tanúi lehetünk (honfoglalás, vérszerződés). A cselekmény rendkívül fordulatos, izgalmas néhol megdöbbentő és megrázó is. Bence kalandjait végigkísérve, szemtanúi lehetünk a fiú jellemfejlődésének, nyomon követhetjük, hogyan válik egy az útját kereső kisfiúból, szorgalmas, mély érzésű kamasz. A regényben kiemelt figyelmet kap: múltunk és tradícióink tisztelete, a barátság és szerelem fontossága és az emberi értékek.

Ezópus meséi

Ezópus meséit már az ókori görögök is ismerték és előszeretettel alkalmazták a gyereknevelés során. Történetei ugyanis mindig valamilyen fontos tanulságot hordoznak. Az állat szereplős mesék érdekesek, izgalmasak és sokszor humorosak is. A szórakoztatás mellett megtanítják a gyerekeknek az olyan emberi értékeket, mint a becsületesség, kitartás, igazságosság vagy őszinteség. A Central Kiadó feldolgozása oly módon nyúlt az eredeti történetekhez, hogy azok üzenete megmaradt, mégis üdébbnek hatnak. Az állatok között végbemenő párbeszédekkel, monológokkal és színes illusztrációval fűszerezte meg a meséket, amelyek ettől a mai gyerekeknek is érdekesek lettek . A könyvben feldolgozásra került A teknős és a nyúl, Az oroszlán és a kisegér A róka és a holló, A tücsök és a hangya, A róka és a gólya és A városi egér és a vidéki egér története. A szövegek hosszúsága lehetővé teszik, hogy egy, három éves is érdeklődve hallgassa azokat. Kata is megszerette őket, kedvence a mókás nyuszi szereplő lett.
+3
Katalin Nemes, Judit Károlyné Pályi és további 6 ember

David Litchfield: Nagypapa titkos óriása

Az Álomgyár Kiadónak köszönhetően a nagyszerű David Litchfield szerzőnek immár ötödik mesekönyve jelenik meg magyar nyelven. Mind a Mackó és a zongora sorozat, mind pedig a Fények a Csoda-sziklán című mese komoly üzenetet közvetít a gyerekeknek. Nincs ez másként a Nagypapa titkos óriása című könyv esetében sem, ahol a barátság ereje és a másság elfogadása kap hangsúlyt. A mese szerint a kis Dani hitetlenül fogadja nagypapa történetét, amely szerint városukban egy jó lelkü óriás él. A kisfiú megdöbben, amikor találkozik a titokzatos alakkal. Félelmében elszalad, ám ezt később megbánja. Sajnálja, hogy nem volt elég bátorsága megszólítani az óriást. Papájával „csapdát” állítanak, így meg tudják ajándékozni a jólelkű segítőt. Igazán jól sikerült annak a jelenségnek az ábrázolása, hogy mi emberek mennyire félünk attól, ha valaki más, mint a megszokott. Az író azt is fantasztikusan érzékelteti, milyen magányos lehet az, aki kirekesztett. De a megoldást is megtaláljuk mesénkben. Legyünk bátrak, nyitottak az újjal, elfogadóak a mássággal szemben.
+2
Katalin Nemes, Tünde Angyal és további 3 ember
süti beállítások módosítása