Egy könyvimádó anya!

Üveghegyen túl

Üveghegyen túl

Ismerd meg az afrikai állatok hangját!

2021. augusztus 08. - fabikat
Jöhet még egy kis Afrika? Az én gyerekeim válasza garantáltan a „Naná!” lenne. Rengeteg műanyag, fa és plüss állataik vannak, könyvből is akad jószerivel az öreg kontinens élővilágáról, de olyan könyvünk, amely az állatok hangjait is megmutatja csak egy van. A HVG Könyvek Ismerd meg az Afrikai állatok hangját (#recenzió) című kiadványának köszönhetően nem csak olvashatunk a legismertebb vadállatokról, de azok hangjait is meghallgathatjuk. Különleges élményt nyújt a lármás rétisas kiáltása, a zebra „ugatása” vagy a hiéna kacagása. Az igazán egyedi hangokhoz még számtalan megdöbbentő információ is társul, például, hogy a ló és zebra keresztezéséből születik a zebló. De általános szempontok alapján is megismerhetjük az adott fajt (élőhelye, tápláléka, utódai, élettartama, testhossza) . S ha mindez még nem volna elég, lehetőségünk van egy alkalmazás letöltése után a 12 afrikai állatot 3d-ben is megcsodálni. Több madár, ragadozó és ismert növényevő is került a kiadványba, amely szemünknek és fülünknek is igazán szórakoztató élményt nyújt .

Miklya Luzsányi Mónika: Rozmaring és Tarack viselkedni tanul

Kitől tanulnának meg az ovisok viselkedni, ha nem két, az erdőben élő kismalactól. A Móra Kiadó Ovis Okosító sorozatában Rozmaring és Tarack segít az óvodásoknak alapvető közlekedési és viselkedési szabályokat elsajátítani. A képen látható részben úgy haladunk végig azokon az illemszabályokon, amelyeket az óvodásoknak illik ismerni és használni, hogy azok jelenléte egy pillanatra sem törik meg a cselekmény folyamát. Nem didaktikus, nem erőszakosan szabály felsoroló. Sokkal inkább vicces, mulatságos történet. Az elvárható viselkedési formákat az ikrek és szüleik között végbemenő párbeszédekből ismerhetik meg a gyerekek. A történet szerint a malaccsalád meghívót kap egy esküvőre, ám Luána mamát ez némi aggódással tölti el. Hogyan fogja férjét és a kis lurkókat jómodorra nevelni? Miközben a egy átlagos napjukat töltik, sikerül észrevétlenül átismételni az alapvető szabályokat. A történetből nem csak a gyerekek tanulhatnak, hanem a szülők is, például konfliktuskezelést. Az illusztráció tökéletesen visszaadja a szövegből megismert karaktereket, sőt még egy kis humorral is fűszerezi azt.
Ajánlott kor :4+

Panni és Samu esti tündérmeséi

A Centrál Kiadó tündérmese gyűjteményének tulajdonosai Panni és Samu. A gyerekeknek minden este ebből a könyvből mesélnek, mielőtt aludni térnének. A könyvükben tizenhét tündérmese kapott helyet. A szereplők között titokzatos koboldok, tündérek, manók, sellők és sárkányok szerepelnek. A történetek rövidek, így már a három évesek is élvezettel figyelhetik az izgalmas eseményeket, melyek rendszerint tanulsággal zárulnak. A mesék legtöbbször az emberi hibákra hívják fel a figyelmet, úgymint irigység, kapzsiság, önzőség stb. Itt is, mint minden tündérmesében a jó elnyeri méltó jutalmát, a rossz büntetését. A könyv illusztrációja nagyon el lett találva. A karakterek kedvesek, aranyosak, tökéletes egységben van a szöveg a képekkel. A lapokon az illusztrátor még apró kacsák rajzait is elrejtette, melyeket a gyermekek megkereshetnek az esti mese elolvasása közben vagy után. A rövid ötperces mesék hamar a gyerekek kedvence lett, különösen Sutácska, a kis tündér történeteit kedveltük meg nagyon.

Tamás Zsuzsa: Mimi naplója

Kicsimimi a szemünk előtt vált  nagylánnyá . Elkísértük őt  az óvodába, tavaly az első osztályba és idén a másodikba is. Mimi naplójában olyan dolgokról olvashatunk , amelyek a legtöbb másodikossal megesnek. Ilyen például, amikor a kis nyuszilányt meghívják egy zsúrra vagy fogszabályzót kap valamint egy színházba is ellátogat. Ugyanakkor a kisiskolások érzései is ábrázolásra kerülnek.  A félelem,  a lámpaláz legyőzése is megjelenik a mesében. Mimi kezdeti bátortalansága ellenére, nagyon is belejön a napló írásba. Ráeszmél, hogy emlékeit nem csak szavakkal, de rajzokkal, egyéb tárgyakkal is megörökítheti. A könyvben nyolc történet kapott helyet, melyek Mimi egy-egy kedves emlékét mesélik el. Ha e könyv nem csak olvasásra sarkalja a gyerekeket, hanem Naplóírásra is, azt hiszem kétszeresen érné el célját.
Ajánlott kor :6+

Mit?Miért?Hogyan?Mini -Afrikai állatok

Nagyon szeretjük a Scolar Kiadó (#recenzió) Mit? Miért? Hogyan? Mini sorozatát, mert kicsiket érdeklő témákat tárgyal számukra befogadható hosszúságban. A sorozat legújabb része az afrikai állatokról szól, ami nálunk tökéletesen célba talált, mert kézhezvétele óta Katának már hatszor kellett felolvasnom. Egyébként is imádja az állatokról szóló könyveket, de ezt a kihajtható fülekkel ellátott darabot most különösen megkedvelte. Lehet, hogy az állatokat ábrázoló képek miatt, melyek nagyon látványosra sikerültek vagy az egyszerű nyelvezet miatt. Nem tudom, de sikere töretlen. A könyvből megtudtuk, hogyan isznak a zsiráfok, tudnak-e úszni a vízilovak, hány tyúktojás méretének felel meg egy strucctojás és még több érdekes információt. A kihajtható fülek hosszú időre lekötik a gyerekek figyelmét, hiszen játékos kisoroszlánok, fürdőző elefántbébik és más aranyos állatok bújtak el alattuk.

Dániel András: A könyv, amibe bement egy óriás

Egy szóval jellemezve zseniális Dániel András meséje. Még ehhez hasonlót sem olvastam soha. Elindul a történet (de hogy?) és onnan el nem engedi a figyelmed egy pillanatra sem. Maga az író vezet, de nem csak a szöveggel, hanem az általa készített rajzokkal. Megalkotja saját óriását és a történet végéig gondoskodik róla, miközben folyamatosan kommunikál velem az olvasóval. Valahogy azt érzem, hogy kapok az íróból is, benne a könyvben az ő személyisége. Sőt az egészen egyedi humora is. Végig egy folyamat részese vagyok,annak a folyamatnak, melyben Dániel András megalkotja Izom Ozi történetét a libákkal, Piroska nénikkel. Egyedi, igényes, humoros mese, melyet szívből ajánlók hat éveskortól egészen a nagymamákig.

Noelle Stevenson: Cserkeszterek

Könnyed nyári olvasmányt nyújt a gyerekeknek a Ciceró Könyvstúdió (#recenzió) legújabb könyve. Bár a regény főszereplői lányok, tapasztalatból írom, hogy a fiúk is legalább olyan jól szórakoznak általa. Igazából egy képregényt lát, az aki a Cserkesztereket a kezébe veszi, ezáltal rengeteg színes kép és viszonylag kevés szövegből ismerheti meg olvasója a történetet. És ha egészen őszinték akarunk lenni, be kell vallanunk, hogy a legtöbb gyereknél fontos kritérium a kevés szöveg sok kép az olvasnivaló kiválasztásánál. Nézzük is meg miről szól ez a mese! Szóval az 5 főszereplő egy kizárólag lányokból álló cserkészszövetség tagjai. Éppen az erdőben táboroznak, amikor egy sor furcsa dolog történik velük. Miközben a lányok jelvényeket gyűjtögetnek, egyre furcsább dolgokat tapasztalnak és egyre közelebb jutnak a megoldáshoz. A képregény szereplői különbözőek, van közöttük vicces, parás, mindentudó. Egyben azonban egyetértenek, a barátság a legfontosabb számukra. A történet rendkívül szórakoztató, kalandos és mindenekelőtt írtó vicces. Mivel a mesének nincs igazi befejezése, így joggal gondokhatjuk, hogy lesz folytatása. Ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk megkedvelje az önálló olvasást, akkor a Cserkeszterek kiváló választás neki.
Ajánlott kor :9+
+2

Boldizsár Ildikó: A fiú,aki felfedező akart lenni

Egyre több híres ember életét bemutató mesekönyv jelenik meg a hazai könyvpiacon. A Naphegy Kiadó sorozata abban tér el többi társától, hogy magyar hírességek állnak egy-egy könyvének középpontjába. Így talán kevésbé tűnik távolinak a gyermekeknek álmaik elérése. A sorozatban eddig megjelent :Kós Károly, Erdős Pál, Hugonnai Vilma, Bartók Béla, Kertész Edina, Szabó Magda és előkészületben van Karikó Katalin életét feldolgozó mese is. A legújabb könyv középpontjában egy igazi felfedező áll, Kőrösi Csoma Sándor. Az erdélyi – magyar Kőrösi kitartásáról, szorgalmáról és eltökéltségéről csak példát vehetnek a gyerekek. Olyan ember volt, aki nem félt gyalog útra kelni, ismeretlen tájakon, ismeretlen emberekkel, idegen kultúrákkal találkozni. Miközben számtalan nyelvet, vallást, népszokást ismert és tanult meg legfőbb célját sem felejtette el, a magyarok őshazájának felkutatását. Gyermekkoráról, kalandos utazásairól, elért eredményeiről szól ez a mese. Miközben a gyerekek megismerhetik Kőrösi életét, rengeteg olyan emberi tulajdonságot figyelhetnek meg, melyektől egy ember nagyszerűvé válik.
A könyv arra is felhívja a figyelmet , hogy a sorozatban bemutatott kivételes emberek nélkül a hétköznapi ember élete is más lenne. Tudósok, feltalálók, felfedezők, építészek, művészek hiányában nem tudnák úgy élni az életünket, ahogyan ma éljük. Szeretem, hogy a mesék a tanulás fontosságára, a küzdésre és a végtelen kitartásra ösztönzik a gyerekeket.
süti beállítások módosítása