Egy könyvimádó anya!

Üveghegyen túl

Üveghegyen túl

Tesóváró mesék!

2020. február 27. - fabikat

Photography family walks 44+ new Ideas #photography

Egy kisgyermek születése hatalmas változásokat hoz egy család életében. Komoly felkészülési időszak ez anya és apa számára egyaránt. Egy felelőségteljes kismama aggódva néz a rá váró anyai feladatok elé. Emlékszem , amikor először vártam gyermeket mindenféle tanácsadó füzetet, csecsemőgondozó, ápoló könyvet később pedig nevelési tanácsokról szóló kiadványokat olvastam. Amikor már Katával voltam várandós sokkal jobban foglalkoztatott,hogyan lehetne Dodót felkészíteni arra a hatalmas változásra, amely az ő életében fog bekövetkezni, testvére érkezésével. Ekkor vettem meg Csapody Kinga Tesó lettem! című könyvét. Ennél szemléletesebben el sem tudtam volna neki magyarázni mi vár rá. Most,hogy ismét várandós vagyok, tudtam,hogy Katát mesekönyvek segítségével is szeretném felkészíteni kishúguk érkezésére, ezért a meglévő könyveink mellé beszereztem jó néhány olyan mesét, amely a kistestvér érkezéséről szól. Ezekből nem csak azt tudhatjuk meg milyen változásokat hoz egy pici baba, hanem azt is milyen érzéseket válthat ki a nagyobb testvérekben, ezáltal segít érzelmeik feldolgozásában. A napokban az alább felsorolt 10 testvérváró mesét fogom nektek bemutatni az alapján ,hogy milyen hatással volt az én gyerekeimre illetve milyennek látom én anyai szemmel őket. Mivel már mindegyiket olvasgatjuk ,előre megsúgom: ez a tíz könyv csodálatosan szolgálja célját, azaz tökéletes választás a kistesó szerepének megalapozásában. Addig is itt olvashatjátok a kiadók ajánlását.

 

 

kép:https://hu.pinterest.com/pin/707205947717034124/

 

1172409_3_1.jpgLiane Schneider: Bori és a kistestvér - Barátnőm, Bori ( Manó könyvek)

 

Anya pocakja napról napra egyre nagyobb. Hamarosan kiderül, miért: Borinak kistestvére születik! A történet arról szól, hogyan lesz Boriból nagytestvér - olvassa szeretettel minden egyke és minden testvér.

 

Ajánlott kor:3-6

 

 

 

covers_390213_1.jpgTamás Zsuzsa: Kicsi Mimi nagytesó lesz ( Naphegy)

 

A már megismert Mimi izgatottan várja kistestvére születését. Amikor végre teljesül a nagy álma, és valakinek a nagytestvére lehet, csalódottan tapasztalja, hogy az anyukája figyelmén ezentúl már mindig osztoznia kell az új jövevénnyel.
Tamás Zsuzsa szerkesztő, költő, író.

A Macskakirálylány című könyve 2014-ben az Év Gyerekkönyve lett. Ugyanebben az évben jelent meg Mesék a Teljességhez című mesekönyve. Kicsi Mimi könyvsorozatának első kötete 2015 karácsonyán került az óvodáskorú olvasók kezébe.       

 Ajánlott kor:2-5

 

11277_1.jpgTony Ross: Kishúgot akarok! (Pozsonyi Pagony)

" - Testvéred fog születni - mondta a király. - Juj de izgi! - örvendezett a kis királylány. - Kishúgot akarok!" A kis királylány (mert a királylányok már csak ilyenek) valamit mindig NAGYON AKAR - ebben a mesében például egy kishúgot. Hiába győzködi az egész királyi udvar, a tengernagytól a kancellárig, hogy egy kisöcsi éppen olyan jó, mint egy kishúg, a kis királylány (mert a királylányok már csak ilyenek) hajthatatlan. De nem történhet minden úgy, ahogy szeretnénk... ...és ezt még egy kis királylánynak is meg kell tanulnia. "Még nem találkoztam olyan gyerekkel, akinek ne tetszett volna"- írta egyik méltatója a kis királylány-sorozatról. És Tony Ross könyvei valóban ilyenek - ha valaki egyszer megismerkedett és megbarátkozott velük, egész biztosan várni fogja a folytatást.

Ajánlott kor: 2-5



res_687a8ff9f72ae76e432c502947037c32_full_1.jpgRegina Schwarz: Anna kistesót kap (Scolar)

 

Anna már nagyon izgatott, hiszen hamarosan kap egy testvérkét. Várja, hogy játsszon vele vagy egyszerűen csak dédelgesse. A kedves verses történet és a gyerekközeli illusztrációk felkészítik a gyerekeket a kistestvér születésére. 

 

Ajánlott kor:2-4

 

 

 

 

covers_478094_1.jpgBartos Erika: Születés ( Móra)

 

Bartos Erika, a Pro Familiis-díjjal kitüntetett meseíró új könyve a születésről, az első életévről szól.

Fontos könyv ez, hiszen szeretetteljes nyelvezete segít megfogalmazni a felfoghatatlant, és kedvesen biztat minket: ne féljünk saját bőrünkön megtapasztalni a születés nagy misztériumát! Szeretettel ajánlom hát mindenkinek, kicsiknek és nagyoknak; akik még csak elindultak az Élet Ösvényén, és akik már előrébb járnak rajta!” Kő Boldizsár alkotóművész, a játszóterek mestere

Az élet kezdete és vége fontos téma. A születésről már sokan írtak különböző nézőpontból nagyszerű könyveket. Én azt a szépséget szőttem bele ebbe a kis kötetbe, ami egy kisgyermek születetésekor és az első életévekben megadatik a szülőknek: újra átélhetnek olyan élményeket, amikben egy felnőttnek már ritkán van része. Guggolhatnak egy katica vagy kis hernyó mellett hosszasan, figyelve, milyen érdekesen mozog a kis lény, csodálhatják szájtátva a lemenő napsugarakat, tanulmányozhatják, hogyan emeli fel a kukát a kukásautó… türelmes, szeretetteljes odafigyeléssel.” - Bartos Erika

 

Ajánlott kor:3-6



1566865_1.jpgLendvai Szilvia: Dundamesék 2.-Dunda és a kistestvér ( Álomgyár)

 

Újra itt vannak a Dundamesék! Anya pocakja hétről hétre kerekedik, egy újabb kis apróság ragyogja be a család életét. Dundát továbbra is megannyi kérdés foglalkoztatja.Vajon nem fél a kisbaba Anya pocakjában? És különben is mivel játszik odabent? Nem unatkozik? Ez egy igazi babavárós-tesós könyv, tesós veszekedésekkel, kibékülésekkel. Hiszen nincs is fontosabb, mint hogy két testvér egy életen át a legjobb barát legyen. Meghitt pillanatok, kedves történetek szeretetről, családról, önzetlenségről, születésről egy óvodás kisfiú, Dunda szemszögéből.

Ajánlott kor:3-6



3537826_5_1.jpgJan Ormerod: Tesómese (Ecovit)


A testvérféltékenység komoly gond. A Tesómese Berg Juditnak, a Hisztimesék, Rumini és Alma írójának feldolgozásában kezelhetőbbé teszi a problémát. Ebben a bonyolult érzelmi helyzetben a Tesómese humora megnevetteti kisgyereket, akárcsak az aggódó szülőt, s ezzel már oldja is a feszültséget. Ha pedig kiújulna a háborúság, ismét fel lehet lapozni a kötetet, s átélni a két testvér egymásra találását.
Krokodil Kata csalódott a kisöccsében. Egyáltalán nem lehet vele játszani, folyik a nyála, és ami a legrosszabb, Kata nem fér tőle az anyukája ölébe. Ráadásul Krokodilmama mindig csak a kicsit dicséri Kata egyre féltékenyebb. Végül fogja magát, bemegy a bababoltba, hogy csöpögős kistestvérét egy használhatóbbra cserélje.

Ajánlott kor:3-8




5824179_5_1.jpgPásztohy Panka: Pitypang és Lili - Pitypang testvérei ( Pozsonyi Pagony )


Lilinek hamarosan testvére érkezik! A kislány nagyon várja, hogy már játszhasson a kisbabával, de addig is ki kell deríteni: vajon egy menhelyről örökbefogadott kutyusnak is vannak testvérei? Tarts Pitypanggal és Lilivel legújabb kalandjuk során!

Ajánlott kor: 3-8



 

1747559_3_1.jpgBartos Erika: Brúnó meséi - Kistestvérek, nagytestvérek ( Móra)


A kistestvér érkezése minden gyerek életében fontos esemény. Öröm, várakozás, de egyben félelem, szorongás forrása is.

Vajon a szüleim ugyanannyit fognak törődni velem, ugyanúgy fognak szeretni azután is, hogy megszületik a kistestvérem? Ezt a kérdést teszi fel magának a hatéves Brúnó, a Brúnó Budapesten sorozat immár jól ismert főszereplője, amikor megtudja, hogy kistestvére lesz. Hajtja a kíváncsiság, utána akar járni, hogy vajon az ismerősei, kis barátai hogyan élték meg saját kistestvérük születését. Azok sorra elmesélik saját történetüket. Megtudhatjuk, hogyan fogadta kistestvérét Brúnó ovis társa, Orsi, a szomszéd kislány, Olívia, Brúnó óvodai barátja, Zsolti, akinek ikertestvérei születtek, Brúnó nagynénjének a kislánya, Kata, és Brúnó kiskori barátja, Lackó. Végül elolvashatjuk Brúnó saját történetét is, amelyből kiderül, mindezek után hogyan élte meg kishúga, Blanka születését, hogyan győzte le a félelmeit, és hogyan találta meg új helyét a családjukban.

Ajánlott kor: 3-6

covers_305691_1.jpgCsapody Kinga:Tesó lettem! ( Manó könyvek)

Tesó lettél, és ez nagyon jó dolog! Ezentúl mindig lesz kivel játszanod, és megtaníthatod kistesódat mindenre, amit te már tudsz. Közben megfigyelheted, hogyan növekszik egy kisbaba, és segíthetsz anyának és apának, mert nélküled úgysem győznék a sok tennivalót. A könyv a testvérré válás örömeiről szól, a nagytestvér fontosságát hangsúlyozva. A közös olvasás és Pásztohy Panka gyönyörű illusztrációinak nézegetése közben könnyebben indul el dialógus szülő és gyermeke között arról, hogy miért is jó tesónak lenni


                                                              Ajánlott kor: 3-6

 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvekazuveghegyentul.blog.hu/api/trackback/id/tr2515493294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása