Egy könyvimádó anya!

Üveghegyen túl

Üveghegyen túl

Takács Mari: Bingaminga és a babkák

2020. július 30. - fabikat

img_20200728_125140.jpgA Csimota kiadó jóvoltából egy elszabadult hullámvasútra ülhettünk fel, és ez a hullámvasút bizony összevissza száguldott velünk Fantáziaországban. Legalábbis valami ilyenhez tudnám, hasonlítani Takács Mari meseregényének hatását . Már a cím is annyira elrugaszkodott, hogy első olvasásra fogalmam sem volt, miről fog szólni. Bevallom őszintén a könyv elején található szereplők bemutatásával sem tisztult a kép. Sőt, utólag el merem mondani, kicsit megijedtem mi fog ebből kisülni. De, sose ítélj elsőre, mert, azt kell, hogy mondjam fantasztikusan kreatív mesevilág született eme kis könyvben. Olyan szereplőkkel, mint borkák, hangák, pepuák vagy babkák, de bőven találunk itt manókat, behemótokat, tudósokat és egy varázslót is. És nem csak a karakterek vannak szuperül kitalálva ,de maga a történet és annak elmesélésének módja is.

img_20200728_125224.jpg

 

Először is a mese főszereplője Bingaminga az ismert varázsló, akinek 365. születésnapjának megünneplésére készülnek Melontolában. Az ünnepség kicsit mókásra sikerül, de a problémát nem ez, hanem néhány elszabadult babka okozza, melyek eredetileg láthatatlanok. A varázsló és fiatal segítői Valter, Jinga és Biloba, akik egyébként mind szuper képességekkel rendelkeznek, elindulnak , hogy kiderítsék, hogyan szabadulhattak el a babkák. A babkák rózsaszín lények, akik a világ pozitív gondolataiért felelnek, általuk érezhetünk boldogságot, reményt vagy szeretetet. A kalandos út során kiderül, hogy a varázsló egy átoknak köszönhetően folyamatosan fiatalodik, ezért tudását megpróbálja átadni kísérőinek.

img_20200728_125306.jpg

Útközben begyűjtenek néhány babkát és megtanulnak számtalan varázsigét. Babotába érve két tudós Zenka és Zaneka fogadja őket kitörő örömmel, abban bízva , hogy vendégeik segítségével megtudják javítani az elromlott babkagyártó gépet és be tudják gyűjteni az elcsavargott babkákat. Természetesen a mese végét nem mondom el, meghagyom a felolvasó szülőknek is az izgalmat. Egyedül annyit árulok el,hogy nem oldódik meg minden rejtély a könyvben, ebből feltételezem és remélem,hogy lesz második rész,amit már most nagyon várunk. Hiszen ez a varázsvilág, melynek most csak egy halovány szeletét vázoltam fel , mindannyiunkat magával ragadott. Engem is, aki felolvastam és Domit is ,aki hallgatta elvarázsolt egy olyan világba , amelyet kitalálni sem lehetne, Takács Marinak sikerült . Úgy gondolom,hogy a gyerekeknek ilyen mesékre is szükségük van, hagy dolgozzon a képzelőerejük!

img_20200728_125343.jpg

Tasnádi Gergely: Bátor és Gideon

img_20200728_132538.jpgTasnádi Gergely az instagrammon keresett meg és felajánlotta, hogy a frissen megjelent gyerekregényéből küld nekem egy példányt. Természetesen nagyon örültem a megkeresésnek és az ajándék könyvnek is, amelyet sajnos elfelejtettem dedikáltatni, ami sajnos nagy hiba volt, mert hiszek benne, hogy hallani fogunk még róla. De, mielőtt bemutatnám nektek meséjét ejtsünk néhány szót Gergelyről. Szóval a fiatalember eredetileg edzősködéssel foglalkozik, de a vírus és a velejáró karantén kispadra ültette. Szabadidejében felerősödött régi alkotó kedve és írni kezdett. Ifjabb korában zeneszámokat, most kisfiának egy mesét. Így született meg a már fent említett meseregény, amely a Bátor és Gideon nevet kapta.

img_20200728_131959_1.jpg

 

Bátor És Gideon

Bátor egy kisfiú, akinek hobbija a foci, melyhez tehetsége is lenne, csupán csak mindig nagyobb rajta a félelem, mely nem hagyja ezt megmutatni. Ugyanis kapus lévén hiába gondolja jól, melyik irányból érkezik majd a labda, a legfontosabb pillanatban lábai földbe gyökereznek és nem tudja kivédeni az érkező gólokat. Csapattársai ezért kiközösítik, csúfolják őt. Egy ilyen rosszul sikerült nap után a kisfiú elkíséri édesapját a közeli kisállat-kereskedésbe, ahol találkozik Gideonnal. Ő nem más, mint egy tengerimalac, aki a saját megszöktetésére kéri meg a gyermeket. Természetesen a félénk fiú nem tudja elképzelni, hogy ehhez hozzásegítse a malacot. Ám egy váratlan helyzet miatt mégiscsak hozzájárul az állat szabadsághoz azáltal, hogy elgáncsolja az életére törő boltost,Colost. Bátor hirtelen hű lesz nevéhez, s ehhez a kezdő löketet egy kisállattól kapta. Sorsuk egyszer és mindenkorra összefonódik. Hogy, hogy találkoznak újra és lesznek elválaszthatatlan barátok azt nem írom itt le, ajánlom, hogy már csak ezért is olvassátok el gyermekeiteknek.

 img_20200728_131911.jpg

A mese hatása ránk:

Körülbelül 2 este olvastam fel Dominak az amúgy nem rövid 85 oldalas könyvet. Talán a foci miatt, vagy esetleg ő is volt már gúnyolódás célpontja, nem tudom, mindenesetre hamar tudott azonosulni Bátor karakterével. Én pedig kifejezetten szerettem a jófej apukát, aki nem nyomulva, hanem együttérzést tanúsítva hagyta, hogy kisfia kibeszélje magából a bánatát. Gideon a tengerimalac az a szereplője a mesének, aki a jókedvet és a humort jeleníti meg. Már maga az állat leírása is nagyon vicces ( Domival legalábbis rengeteget kacagtunk rajta), de az amit és ahogyan tesz abszolút a humor forrása. Ehhez természetesen nagyban hozzájárul a Németh Ibolya által készített illusztráció is. A malacka persze csak egy nagyon erős húzó szála az egész történetnek, amelynek azért jóval erősebb üzenet volt számunkra. Többek között, hogy attól, hogy gyengének látunk valakit még nem biztos, hogy az, és nem túl szép dolog másokat bántani ezért. Valamint, hogy igazat mondani a szülőknek sokkal egyszerűbb és célravezetőbb, mintsem összevissza hazudni. Azt gondolom, hogy Gergelynek sikerült egy igazán nagyszerű érzékenyítő mesét írnia, melyet szívből ajánlok minden 5 év feletti gyermeknek esti mesének vagy iskolásoknak önálló olvasásra.

img_20200728_131929.jpg

 

süti beállítások módosítása