Egy könyvimádó anya!

Üveghegyen túl

Üveghegyen túl

Chiara Piroddi: Montessori műhelye-Gyermekünk érzelmi nevelése

2021. június 19. - fabikat
Nagyon sok hasznos dolgot tanítunk meg gyermekeinknek nap mint nap. Színeket, számokat, környezetünkben található élő és élettelen dolgokat, viselkedési szabályokat. De mi a helyzet az érzelmi neveléssel? Ez egy kicsit olyan téma, amelyről keveset tudunk. A Geopen Könyvkiadó könyve Maria Montessori elvei alapján próbálja a szülőkhöz közelebb hozni az érzelmi nevelés fontosságát. A montessori pedagógia legfontosabb hitvallása, hogy hagyni kell a gyermeket, hogy saját maga fedezze fel a világot. Ezáltal ő maga alkot fogalmakat, megállapításokat s ez sokkal hasznosabb, mint a készen kapott információ. Felfogása szerint ez az érzelmek tanulásánál sincs másként, azokat át kell élni, meg kell figyelni és tanulni belőlük. Kiemelten fontosnak tartja, hogy a gyerek megértse hogyan keletkeznek, hogyan nevezzük és milyen módon fejezzék ki őket. Az érzések megélése mellett súlyt kell fektetni azok szóbeli kifejezésére, egy-egy érzelmi megélése után annak megbeszélésére. A könyv legalább annyira szól arról, hogy a szülő hogyan kezeli érzéseit, mint arról ahogyan a gyermeknek kell. A könyv első részében olvashatunk:
- a montessori pedagógia jellemzőiről
-az érzelmek fejlődéséről
-a szülő feladatáról a gyermeknevelésben, érzelmi nevelésben
-szülői önismeretről.
A második részben olyan játékos feladatokat találunk, amelyek a fenti célt szolgálják. A különböző érdekesebbnél érdekesebb tevékenységeket nem csak kicsikkel végezhetjük, hanem a nagyobb iskolásokkal is. Találunk játékos és kreatív feladatokat, melyek az érzelmek kifejezését, kezelését segítik elő. Ezek végzéséhez festékeket, ceruzára, ragasztóra stb. lesz szükségünk. A sok játékos feladat során jobban megismerjük gyermekünket, önmagunkat és vidám perceket tölthetünk együtt.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvekazuveghegyentul.blog.hu/api/trackback/id/tr6116595910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása