Egy könyvimádó anya!

Üveghegyen túl

Üveghegyen túl

Kertész Erzsi: Göröngyös úti iskola

2021. július 10. - fabikat

img_20210708_120604_3_1.jpg

Alsó tagozatos gyerekeket célozza Kertész Erzsi Göröngyös úti iskola című gyerekregény sorozata. A könyvek témája mindig valamilyen iskolásokat érintő probléma és az azokra adott megoldások. A mesék a 2.b. osztályban játszódnak. Minden könyvnek más gyermek a központi figurája, akinek megismerjük szerepét a közösségben és lelki problémájának okát. Így a sorozat részei külön is érthetőek és élvezhetők. Sőt, ha csak egy konkrét iskolai problémára szeretnénk megoldást, feloldást találni, akkor elég csupán a megfelelő darabot gyermekünk figyelmébe ajánlani vagy közösen elolvasni. A regények közös ismertetőjegye a humor, ezzel ellensúlyozni próbálja az írónő a néhol igen szomorú helyzeteket, amelyek a főszereplő gyermekek körül alakulnak. A szereplők, helyszínek vagy események megismerését segíti elő Metzing Eszter gyönyörű, színes illusztrációi. Az illusztrátor az akár két oldalas képekkel megkönnyíti a történet befogadását.

A Göröngyös úti gyerekek helyzete minden regény végére megoldódik, azt is írhatnám, hogy kisimul.

img_20210708_121215_1.jpg1. Helló felség

A mese központi problémája: az önmagunk és mások elfogadásának nehézsége.

A 2.b. élete fenekesen felfordul, hiszen az osztályba új tanuló érezik Csuda Gábor személyében. A fiú másként viselkedik, mint ahogyan azt társai vagy tanárai megszokták volna. Ő ugyanis koronát és palástot hord. Emellett viselkedésével is azt hangsúlyozza, hogy ő egy király. A kezdeti csúfolódás, szép lassan alábbhagy, átveszi helyét az érdeklődő kíváncsiság. Több fontos üzenete is van a történetnek. Az egyik, hogy ne a felszín alapján ítélkezzünk, ismerjük meg a másikat. A másik, hogy legyünk mindig önmagunk, ne akarjunk másnak mutatkozni mint akik vagyunk!

 

 

 

 

img_20210708_121014_1.jpg2.Lássatok csodát

A mese központi problémája: megfelelési kényszer leküzdése, önmagunk elfogadtatása másokkal

A történet egy másik 2.b. osztályos tanuló esetének bemutatásával folytatódik. Ezúttal Arika, egy kislány kerül a figyelem középpontjába, méghozzá hatalmas lódításaival. Ő ugyanis, azt találja ki, hogy rokonai dúsgazdagok és Svájcban kastélyuk van. A hazugságok, azért mélyen gyökereznek. A gyermek úgy érzi nehezen felel meg édesanyja elvárásainak. A gyerekek kezdetben versengenek Arika kegyeiért, hátha valamelyikük vele tarthat nyaralni. De amikor minden titok kiderül, hirtelen közellenséggé válik. Megoldással a tanítónéni szolgál, aki azt javasolja Arikának, fantáziáját kamatoztassa, írjon színdarabot!

 

 

 

 

img_20210708_121048_1.jpg3.Ne parázz

A mese központi problémája: önmagunk elfogadása, félelmeink leküzdése,

Ezúttal Saci lelkivilágát ismerhetjük meg, aki túlontúl meg akar felelni másoknak és nagyon gátlásos. Emellett az iskolában is rossz periódusba kerül, kettest kap matekból, fél a karácsonyi fellépéstől. Ezek miatt folyton folyvást csak marcangolja magát. Szerencsére segítségére siet idős barátja Tata bácsi,aki egy-egy jó tanáccsal tud a lánynak szolgálni. Persze a regény végén a szorongására is érkezik megoldás és Saci lelki békéje is helyre áll.

 

 

 

img_20210708_121122_1.jpg

4. Gáz van

  1. A mese központi problémája: elvált szülők, magányosság érzése,

A sorozat befejező része Robiról szól, aki szeretne fontos szerepet betölteni osztálytársai között és a nagyfiúk társaságába tartozni. Sajnos semmi nem alakul úgy, ahogy a fiú eltervezte. A nagyok nem veszik be a csapatba, az osztálytársai kigúnyolják, testvérével sem a legjobb a kapcsolata és édesanyja új barátjára sem kíváncsi. A nyári tábor lehetőséget kínál a fiúnak,hogy észrevetesse magát ,ezért egy nagy csíntalanságot eszel ki.

 

 

 

 

Ha kíváncsiak vagytok a történetek végkifejletére, akkor olvassátok közösen kis lurkóitokkal a könyveket, melyeket a www.cerkabella.hu oldalon meg is tudtok rendelni.

 img_20210708_121037_1.jpgimg_20210708_121134_1.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvekazuveghegyentul.blog.hu/api/trackback/id/tr7316618786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása