Egy könyvimádó anya!

Üveghegyen túl

Üveghegyen túl

Kristien Roskifte: Mindenki számít

2021. május 09. - fabikat

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és , szöveg, amely így szól: „KRISTIN ROSKIFTE MINDENKI SZÁMÍT 00”Izgalmas, érdekes, meglepő és legfőképpen más, mint a megszokott. Röviden így tudnám jellemezni a Csimota Könyvkiadó újdonságát. Ez a norvég könyv igazából egy nagy böngésző, melynek lapjain néhány rövid mondatot találunk. Nem egy történetet mesélnek el, inkább egy-egy leírás a képen szereplő emberekről. Ezek segítségével maguk a gyerekek alkothatják meg a történetket.

Lehet, hogy egy illusztráció erről: könyvAz oldalakon szereplő emberek életei összefonódnak. Párok találnak egymásra és követhetjük útjukat az esküvőig, nászútig. Testvéreket, apákat, gyerekeket kapcsolhatunk egymáshoz különböző helyszíneken és eseményeken. A megadott támpontok segítségével kutakodhatunk, nyomozhatunk. A könyv végén pedig érdekes kérdéseket találunk, melyek részben a képek szereplőihez, részben pedig az élethez kapcsolódnak. Az emberi élet értékességét , az egyediségét, a másságot, a család és a közösség erejét hangsúlyozza. A kiadvány sajátosság, hogy már 4 éves kortól élvezik böngészni gyerekek, de a felnőtteket is gondolkodásra tudja sarkalni.

Lehet, hogy egy illusztrációLehet, hogy műalkotás

Hogy is van ez? Mondd csak!

Nem érhető el leírás a fényképhez.A Geopen Könyvkiadó Kíváncsi kiskópé kézikönyve sorozatának focis darabját már mutattam nektek korábban. A futballról szóló rész inkább fiúknak, míg a Hogy is van ez? mindkét nemnek szórakoztató. A könyv külleme itt is egy tini noteszre emlékeztet. A spirálozott forma, a legumizható borító, a vicces rajzok mind- mind tetszetősek a gyerekek számára. A könyvben több mint 200 kérdésre találunk választ, melyek a minket körülvevő világ működéséhez kapcsolódnak. A kérdéseket négy fül alá csoportosítva találjuk, így könnyebb megkeresni a gyerekeknek a számukra érdekes témákat.
Lehet, hogy egy illusztráció
A kérdés körök:
- A természet világa,
- Az emberi test,
- A mindennapi élet valamint
- És régen milyen volt?
Ezeken belül megannyi érdekes élőlény, emberi szerv, gépek vagy növények működésébe tekinthetünk be. Választ kapunk például, hogy „Hogyan lesz a tojásból kiscsibe?”, „Hogy működik a szemünk?”, „Hogy működik a TV?” vagy „Milyenek voltak az első autók?”. Mindezekre egyszerű, könnyen érthető válaszokat találunk, melyeket vicces rajz tesznek még érdekesebbé. A könyv mérete és formája lehetővé teszi, hogy az olvasója hátizsákjában bárhová magával vigye.
Ajánlott kor:6+
Lehet, hogy egy illusztráció erről: 1 személy

Elsa Beskow: Peti új ruhája

Lehet, hogy egy kép erről: gyermek és állásMilyen hosszú utat tesz meg a gyapjú a báránytól, míg végül kabát lesz belőle? És milyen nagy utat tesz meg Peti, hogy új ruhája legyen? A Zengőkert Kiadó  könyve elsőre egy egyszerű mesének tűnhet, ám közelebbről megvizsgálva számtalan figyelemreméltó dolgot rejt. Peti egy alázatos és szorgalmas kisfiú. Mivel ruhája egyre kisebb, kénytelen báránykájáról a gyapjút levágni. Hogy az anyagból ruha váljék, segítséget kell kérnie a felnőttektől. Nagymamái a gyapjút fonallá készítik elő, melyet a nagybátyjától kapott pénzből kékre fest, édesanyja a festett fonalból szövetet sző végül a Szabó megvarja a ruhát számára.
Lehet, hogy egy illusztráció
Ám nem csak a gyapjú útját tanulhatják meg a történetből a gyermekek, hanem azt is, hogy a kitartó, kemény munka meghozza a gyümölcsét. Peti ugyanis nem pénzzel fizetett a fonásért, szövésért és varrásért, hanem munkával. Mindenkinek a házi munkába segített be. Gyomlált, állatokról gondoskodott, boltba ment, fát vágott és a kishúgára vigyázott. Mégis azon a vasárnap, amikor először ölthette magára az ünnepi ruhát, melyért keményen megdolgozott, ő bárányának mondott köszönetet.
A mese több mint 100 éves mégis üzenetét bármelyikünk magáénak érezheti. írója Elsa Beskow egyben illusztrátora is a könyvnek. Rajzain szinte élnek a kedves és szerethető szereplők. A könyv szövege nagybetűvel szedett így a kezdő olvasók is sikerrel forgathatják.
Lehet, hogy egy illusztráció erről: könyv

Brad Meltzer:Én,Amelia Earhart

Nem érhető el leírás a fényképhez.hála a magyar gyerekek is megismerkedhetnek olyan világhírű személyekkel , akik életük során valamilyen nagy dolgot vittek véghez. A sorozat címe a Hétköznapi emberek, aki megváltoztatták a világot (#recenzió). Amelia Earhart az első nő volt, aki átrepülte az Atlanti-óceánt. Gyerekkorától kezdve nem vágyott másra minthogy repülhessen. Minden idejét és erejét ezen tevékenységnek szentelte. Egyre nagyobb és nagyobb célokat tűzött ki maga elé, melyeket sikerült is elérni. Sikeréhez elszántsága, bátorsága és mindenekelőtt kitartása kellett . A történet narrátora maga a gyermek Amelia, akit az illusztráció viccesnek és végig fiatalnak ábrázol. A mese megmutatja olvasóinak, hogy a lányok is képesek mindenre, amire a fiúk. (Ezt jó lenne, ha mindkét nem már kiskorában az eszébe vésné.) Megtanítja gyerekeknek, hogy bármire képesek csak hinni és akarni kell annak sikerében. De nem titkolja azt sem, hogy csak a kitartó tanulás és munka hozhatja el a győzelmet.

Lehet, hogy egy illusztráció erről: , szöveg, amely így szól: „Életem során rengetegszer repültem. Ắm minden egyes alkalommal akadt valaki, kiváltig állította, hogy nem leszek képes rá,”

Lehet, hogy egy illusztráció erről: 2 ember

Csodálatos szavak-Otthon

Mesebeli szótárt kaptunk az Aion Publishing Kiadótól ,amelyet már be is vetettünk a számok tanulásánál. Domi szerint sokkal könnyebb volt tanulni belőle, mint a szótárfüzetéből. A színes illusztráció is elnyerte a tetszését. De Katával is sokat lapozzuk. Minden érdekli, amit lát és nem rest kérdezni sem. Én pedig szorgosan próbálok válaszolgatni, ezáltal csakúgy ragadnak rá a szavak. De nem csak az idegennyelv elsajátítására hasznos ez a kis könyv. Az otthonban található minden helyiség megnevezését és funkcióját is megtalálhatjuk benne. A lakásban pedig cuki állatbébik vezetnek körbe minket. A kiadvány tartalmaz még egy óriásposztert is, mellyel a gyerekek szobáját díszíthetjük. S ez még csak a kezdet, hiszen hamarosan újabb témákban ( étel, kert, úton) tanulhatjuk az angol szavakat.

Lehet, hogy egy illusztráció erről: , szöveg, amely így szól: „A mosókonyha Mossuk ki ruhákat! Miután megszáradtak, radtak, kivasaljuk. hogy kisimítsuk a gyűrődéseket. Megtalálod piros zoknit? mosógép washing machine Teregessükki avizesr avizesruhákat megszáradni! mosókonyha laundry ees folyékony mosószer washing liquid vasaló iron O vasal lódeszka ironing board 16 öblítÅszer fabric softener elektromos zsinór plug szennyeskosár laundry basket 17”Lehet, hogy egy illusztráció erről: , szöveg, amely így szól: „Alegtöbbkonyhában A legtöbb konyhában hasznos gépek vannak. kenyérpirító toaster Ahútó frissen tartja az ételt. mosogatógép dishwasher mikrohullámú sütÅ‘ microwave hűtőszekrény fridge vízforraló kettle”

Brad Meltzer:Én, Abraham Lincoln

Nem érhető el leírás a fényképhez.Az Aion Kiadó Hétköznapi emberek, akik megváltoztatták a világot című könyvsorozata olyan emberek életét mutatja be, akik valamilyen nagy cselekedetet hajtottak végre. Mivel a könyvek gyerekeknek szólnak, a hétköznapi hősök élete egy- egy mesében körvonalazódnak. Ezek a történetek iránymutatásul szolgálhatnak a fiatalok számára. Az Én, Abraham Lincoln című könyvet másodikként mutatom be a sorozatból.( Az Emili Earhart életéről szóló mese ajánlóját lent megtaláljátok.)

Lehet, hogy egy kép erről: , szöveg, amely így szól: „A nevem Abraham Lincoln.”

A valaha élt legbátrabb amerikai elnök, tudásra szomjas gyermek volt. Ideje nagy részét olvasással töltötte. Már gyerekként és kiállt az igazságtalansággal szemben, felszólalt a gyengébbek védelmében. Felnőttként fontosnak tartotta a rabszolgaság felszámolását, az emberek másságának elfogadását. Azt vallotta, hogy minden ember egyenlő. Meséjéből bátorságot meríthetnek a gyerekek. Megtanulhatják hogy fontos, hogy kiálljanak magukért és társaikért. Elfogadásra és együttérzésre ösztönöz. Abraham Lincoln egy egyszerű mezőgazdász fia volt és Amerika elnöke lett. Titka, hogy mindig hitt álmaiban és tett azok megvalósulásáért. A mese üzenete komolyság mellett, tud humoros is lenni, ezt az illusztrációban megjelenő karakterek és azok gondolatai biztosítják.

Lehet, hogy egy illusztráció erről: könyv és , szöveg, amely így szól: „Az életben az erő sokféle formában megjelenhet. semmi mo sem képvisel nagyobb erőt, mint amikor valaki felszólal szükségben levő‘k érdekében honnan jÅssz, vagy milyen kicsi vagy. Egyvalamít soha vehetnek tőled: hangodat. Amikor találsz valamit, amiben hiszel, használd ahangod. Ûs igazságtalanságot látsz, beszéljh hangosabban, mint valaha. Ha megteszed... 始ORR NOWE”

süti beállítások módosítása