Egy könyvimádó anya!

Üveghegyen túl

Üveghegyen túl

Ezt nem hiszem el!-Állatok

2021. március 05. - fabikat
Hihetetlen érdekes információkat tartalmaz a HVG Könyvek gondozásában megjelenő Ezt nem hiszem el sorozat. Már eddig is nagyon sok mindent olvastunk az élőlényekről, de igazán különleges érdekességeket nem minden természettudományos könyv tartalmaz. Sőt általában az általános ismertetők mellett csak egy-egy mondatban kapnak helyet. Nem úgy mint ebben a könyvben, amelyben csak úgy hemzseg az érdekesebbnél érdekesebb infó. A fent említett sorozat Állatok című kötetében olvashatunk különleges képességekről, hihetetlen testekről, erőről és gyorsaságról, otthonról, növekedésről és szaporodásról.
Olyan kérdésekre kapunk választ, mint : Miért bűzlik a bűzös borz? Melyik hal tud járni? Melyik állat képes kifordítani a gyomrát? Melyik állat élő kövület?
Az érdekes leírásokat közösen legjobb olvasgatni, hiszen a gyerekeket örömmel tölti el az együtt töltött idő, no meg annak felismerése, hogy a szülők sem tudnak mindent. Amikor aztán elfáradtunk a sok különlegességtől csak hagytuk, hogy magukkal ragadjanak a képek, amelyek bámulatosan szépek. Gyakran oldalakat vagy oldalpárokat borítanak be az éles és színes természetfotók. Kiemelném a többszörösére nagyított állatok képét, mert annyira látványosak, hogy az egész családot sikerült lenyűgözniük.
+3

Újföldi Kitti: A kislány és a királylány

Szinte minden kislány királylány szeretne lenni. Csillogó, fodros ruhában, fénylő ragyogó koronával fejükön táncolni, tükör előtt pózolni, énekelni vagy csupán álmodozni. Elképzelni az életet szolgák és udvarhölgyek között. Egy igazi hercegre várni. Sorolhatnám mennyi vonzó oldala van a királynői létnek. Ennek szele az én kislányomat is meglibbentette. Alapjába véve nem zavar, sőt még tetszik is, hogy ilyen nagyon beletudja magát élni a királynői szerepbe. Ugyanakkor felmerül a kérdés, meddig lehet ebben is elmenni?
Mi az egészséges határ valóság és szerepjáték között? Szerencsére ezek csak elméleti kérdések, de tényleg foglalkoztatnak. Szeretném ha a királynői létnek nem csak a külsőségeit venné észre, hanem az erényeit is. Épp jókor érkezett az @aionpublishing  A kislány és a királylány című meséje hozzánk , amely erre a problémára hívja fel a kislányok figyelmét. A királylány egy napon kipottyan a mágneskönyvből a gyerekszoba padlójára, melynek tulajdonosa zsebre teszi és mindenhova magával viszi. Az egésznapos megfigyelés alatt a királylány azt látja, hogy a kislány figyelmes, jó lelkű, segítőkész és kedves testvéréhez és szüleihez. Ráébred, hogy ezek a belső értékek fontosabbak, mint a korona. A kislány szépsége a belső tulajdonságaiból fakadnak, nem pedig egy csillogó ékszerből. Szerencsére a főszereplő is ráébred erre és ettől boldogabb lesz.
A mese nagyon szép üzenete mellett illusztrációjával is szórakoztatja a gyerekeket. Kiemelten ajánlom 3 éves kortól minden kicsi királylánynak.

Agócs Írisz: Kicsi,Nagy

Amikor elkezdtem a gyerekimnek mesekönyveket keresni, még nem igazán ismertem a hazai kortárs alkotókat. Minél több könyvet olvastam fel nekik, annál több író, költő és illusztrátor nevét jegyeztük meg. Hamar kialakult a kör, akiknek stílusa közelállt az ízlésünkhez.
Irisz Agócs rajzai ilyenek voltak. Kedvesek, bájosak, szerethetők. Különösen mackó figurái lopták be szívünkbe magukat.
De a Berg Judit történeteit életre keltő színes rajzai is egytől egyig a kedvenceink lettek.
A Kicsi, nagy című mesekönyvnek nem csak képivilágát teremtette meg Írisz, hanem gyönyörű mesét is varázsolt köré. A történet csupán két szereplős. A nagy elefánt és az apró kismadár beszélgetésébe kaphatunk betekintést. Mindkét állat azt bizonygatja a másiknak, hogy miért jó a saját méretük. Állításaik mellett számtalan érvet sorolnak fel. Hogy kicsinek vagy nagynak jobb-e lenni, mindketten máshogy látják. Abban azonban egyetértenek, hogy a legjobb a létükben a másik által nyújtott barátság. A történetet az illusztráció nem csak kerek egésszé teszi, de humorral is megfűszerezei.

Joar Tiberg Yokoland: Szia,Félelem

Mindannyian félünk valamitől. Félnek a felnőttek és a gyerekek is, félnek az emberek és az állatok is. A félelemről beszélni kell, mert a kibeszélés segít, feloldja a belső gátakat. A kibeszélés általi megkönnyebbülés felől közelít a Csimota Kiadó Szia, Félelem!  című gyerekkönyve. Teszi ezt úgy, hogy ismerteti olvasójával mindazokat a félelem formákat, amelyek egy embert rettegésben tarthatnak. Van aki az iskolától, a kutyáktól, egy feladattól vagy az ágy alatt élő szellemtől fél. A végső megoldás szerint nem számít a félelem oka. Csak az számít, hogyan tekintünk rá. A félelem jó is lehet, ha szembe tudunk nézni vele. Erősebbé tehet, ha letudjuk győzni. Az érzékenyítő mese által közelebb férkőzhetünk gyermekünket érintő problémákhoz, hiszen alapul szolgálhat egy jó beszélgetéshez is.
süti beállítások módosítása