Egy könyvimádó anya!

üveghegyentúl

üveghegyentúl

Berg Judit: Két kis dínó Artúr király udvarában

2022. szeptember 16. - fabikat
bj.jpgBerg Judit az egyik kedvenc kortárs írónőnk. Rengeteg mesét és meseregényt olvastunk már tőle. Általa eljutottunk már a Nádtengerre, de Egérvárba is, megismerkedtetett a lengékkel, tündérekkel és az egér hajósinasokkal . Legújabb kedvencünket is neki köszönhetjük, ez pedig a Két kis dínó című gyerekregény sorozat.  A könyvek olyan kisiskolásoknak szóló meséket tartalmaznak, melynek főhősei két kis dinó, története pedig mindig valamilyen történelmi eseményhez vagy személyhez kötődik. A legújabb részben Artúr király udvarába utazhatunk Trikóval és Nyammal, az aprócska méretű dinoszauruszokkal. Miközben jól szórakozunk a dínókon, megismerhetjük a történelem egy izgalmas periódusát.
bj1.jpgNem csak Artúr királyról tudhatunk meg érdekességet, hanem Merlinről vagy az Excaliburról is. Betekintést kaphatunk egy középkori város életébe, egy lovagi viadalba. Részesei lehetünk egy bimbózó szerelemnek,  kalandoknak, csatáknak. A lovagikor,  a kardok és a  harcok talán jobban a fiúk érdeklődését fogja lekötni, de a két kedves dínó és Artúr és Ginevra megismerkedésének jelenete a lányok kíváncsiságát is felkeltheti. A cselekményes történet megismerése során rengeteg olyan történelmi ismeretet szerezhetnek a gyerekek, amelyet a történelem órán is kamatoztathatnak.
Ajánlott kor : 6+
bj3.jpg

Bartos Erika Brúnó a Balatonon

b.jpgAz idei évben sajnos elmaradt a családi nyaralás, de Bartos Erika könyve némiképp kárpótolt minket. A már jól ismert Brúnó karakter ezúttal otthonát a Balaton környékét mutatja be nekünk. A három éves kisfiú Tihanyban él családjával, amelynek nevezetességeit rögtön az első mesében számba vesszük. A Paprikaház, a Bencés Apátság, a királyi szobor csak néhány részlet azokból a szépségekből, amelyeket Brúnó megmutat nekünk. Ezután bebarangolhatjuk Balatonfűzfőt Lackóval és anyukájával, Balatonfüredet, Csopakot és Veszprém városát Gézapapával és Gerdamamával, Brúnó apukájával és Lackó apukájával Zánkát, vendégeskedhetünk Dörgicsén Elekbácsinál, az óvodás csoporttal Salföldre látogatunk, Ágiékkal a Kőtengerhez  biciklizhetünk és korcsolyázhatunk a Balaton jegén is.
b2.jpgA mesékből a  Balaton-felvidék összes híres látnivalóját megismerhetjük. Nem csak a környék szépségeiről olvashatunk, de a kis Brúnó családját és barátait is megismerhetjük. Részt vehetünk családlátogatásokon, és ünnepeken egyaránt. Bőven találunk érzékenyítést is a könyvben, gondoljunk csak a magányosan élő Gerzson bácsira. A könyv nagyon részletes leírást ad hazánk egyik legszínesebb vidékéről. A leírásokat hihetetlen részletes illusztráció teszi teljessé. Teljesen biztos vagyok benne, hogy jövőre helyet kap az utazótáskánkban.
Ajánlott kor :3+
305158197_480336137432618_1500940650710346822_n.jpg

Vajda Éva: Nyaralás a szigeten

csi.jpgNapjainkban rengeteg gyermek nevelkedik csonka családban, nekik nyújt vígaszt Vajda Éva könyve. Alexandra szülei közös gyermekfelügyeletet gyakorolnak és bár a gyermek mindkét szülőjét szereti, mégis lelkén nehéz súly van. Igazából sehol sem érzi otthon magát. Ha édesanyjánál van apja hiányzik neki, ha pedig apukájánál tartózkodik, akkor az anyukáját kell nélkülöznie. A különválás feldolgozását nehezíti édesapja új párja. Pedig az idei nyarat kénytelenek hármasban eltölteni Gotland szigetén. Anyukájától távol egy idegen nővel kell osztoznia édesapja figyelmén. Bár először a nő sem nyit a kislány felé, később mégis ő teszi meg a kezdőlépést, így rendeződik valamelyest kapcsolatuk. Tulajdonképpen csak figyelemre és egy kis törődésre van szüksége a kislánynak. Alexandra gondolatait, érzelmeit nagyon részletesen mutatja be az írónő. A hozzákészült illusztráció megerősíti a szavakkal alkotott érzelmi benyomásokat.
Ajánlott kor :6+
csi1.jpg
csi3.jpg

Maja Lunde: A Nap Őrzője

306669328_487824880017077_5704528310311416758_n.jpgRendkívüli történetet olvashat az, aki A Nap Őrzője című könyv elolvasására vállalkozik. A Cser Kiadó  gondozásában megjelenő könyv már a kézhezvétele pillanatában elrabolta a szívemet. Kívülről rendkívül impozáns borítót kapott, amely az arany és a zöld színeiben pompázik. Belül pedig az egyik kedvenc illusztrátorom, Lisa Aisato színpompás képei díszítik. A történet is fantasztikus és megrendítő valamint váratlan fordulatokkal tele, persze pont, annyira, amellyel egy gyermek fantáziája még megbír birkózni. A mese főhőse Lilja, aki már nem gyermek, de még nem is kamasz.

306189232_487824866683745_3291230397048226185_n.jpgEgy olyan helyen él nagyapjával, ahol emlékezete óta nem sütött a nap. Folyton esik. A növények nem maradnak életben, madarak közül csak a varjak láthatók, az emberek szomorúak és éheznek. *SPOILER Egy otthonhagyott uzsonna miatt, azonban Lilja valami olyasvalamire bukkan, aminek létezéséről csak nagyapja, egy fiú és a Napörzője tudnak. A lány kíváncsisága egy csodálatosan szép völgybe vezeti, ahol bőséges élelmet, barátságot, szeretetet és figyelmet talál. A gazdag helyen azonban titkok is vannak, olyan rejtélyek, amellyel nem biztos, hogy egyedül megtud birkózni . A könyvet Domival olvastuk, aki amellett, hogy a nehézsorsú lány története elvarázsolta, azon is elgondolkodott, hogy vajon a mi világunkra is ilyen sors vár. A könyvet ajánlom 12 évesnél idősebb gyermeknek és minden olyan felnőttnek, akik szeretik a lelket megszólító történeteket.

306668532_487824860017079_5185050872740569835_n.jpg

Nyári olvasmány ajánló kis állatvédőknek!

img_20220803_172046_1.jpg
Már tudjátok rólam, hogy a gyerekkönyvek ásza, a mesék mellett, nálam az ismeretterjesztő könyvek. Ezért legalább annyiszor forgatjuk őket, mint a csodavilágba repítő társaikat. Szeretem, ha egy könyv nem csak szórakoztat, de tanít is valamit. Domi nyári olvasmányai közül éppen ezért a HVG Kiadó Born Free könyvei tetszettek legjobban. A Born Free egy alapítvány, amelyet Virginia Mckenna színésznő hozott létre, abból a célból, hogy megvédje az állatokat a bántalmazástól. Száznál is több állat (oroszlánok, tigrisek, gorillák, farkasok stb.) köszönhetik nekik szabadságukat és életüket. A könyvsorozatnak hála betekintést kapunk az alapítvány munkájába. Láthatjuk, hogyan szabadulnak meg a fogságban tartott állatok és kerülnek vissza természetes élőhelyükre a vadonba. A történeteknek köszönhetően a gyerekek megtanulják, hogy a természetet tiszteletben kell tartani, az állatokat nem szabad bántani. A könyvek telis-tele vannak gyönyörű, színes fényképpel. A kiadónál már 8 rész jelent meg, melyek egy-egy állatfajba tartozó egyedek megmentéséről szólnak. Minden történet igaz, megtörtént eseményt dolgoz fel, ezért gyakran izgalmasak és drámaiak.
img_20220803_172146.jpg
A könyvből két oroszlán, Bella és Simba történetét ismerjük meg , akik nem Afrikában születtek. Bella egy Romániai állatkertben, Simba egy franciaországi udvaron várta megmentőit. Mindketten szörnyű körülmények között éltek, addig a napig, amig az alapítvány dolgozói meg nem mentették őket.
img_20220803_172216.jpg
Ez az igaz történet arról szól, hogyan kapta vissza két különböző kontinensen élő elefánt a Born Free alapítvány és támogatóik segítségével a szabadságát. Nina az afrikai elefánt 27 évig élt fogságban, mielőtt visszakerülhetett a vadonba. Pinkie, az ázsiai elefánt borjú súlyos sérüléseket szenvedett mielőtt a menhelyre került.
img_20220803_172251.jpg
Ez a történet három medvéről szól, akik a Grúzia hegyei közé születtek. Arról szól, hogy milyen szomorú események sorozata változtatta meg örökre az életüket, milyen nehézségekkel kellett megmentőiknek szembenézniük és milyen szerencsés körülmények hozták össze a három medvebocsot.
Ez az igaz történet egy Roque nevű tigriskölyökről szól, aki egy spanyolországi állatkereskedésből menekült meg, ahol egy kis terráriumban tartották.
Ajánlott kor :8+
img_20220803_172328_1.jpg
 
 

A méhek titkos élete

Csak úgy nyüzsögnek kertünkben a szorgos méhecskék, egyik virágról a másikra szállnak. Mi pedig óvatosan leskelődünk utánuk. Megfigyeljük, hogyan gyűjtik apró lábaikra a finom virágport. Este pedig jól átbeszélünk mindent és bőszen tanulmányozzuk a Scolar Kiadó  nagyszerű könyvét, a Méhek titkos életét. Ez a könyv azért különleges, mert egy Zümi nevű méhecske mutatja be azokat a fontos dolgokat, amelyeket erről a Szorgos állatról érdemes tudni. Teszi mindezt észrevétlenül ,úgy hogy az én négyéves kislányom szivacs módjára tudja magába szívni az érdekes információkat. Hiszen szövege egyszerű, könnyen befogadható egy óvodásnak is. A leírások meseszerűek, sőt még meséket is találunk a könyvben. Zümi megmutatja, milyen egy kaptár. Választ ad a szaporodással, kirajzással vagy a méz készítéssel kapcsolatos kérdésekre. De emellett játékos keresgélős feladatokkal ellenőrzi a kicsik figyelmét. Az igényes tudományos könyv nagyon szép színes illusztrációt kapott. A mesék, leírások és rajzok által egy igazán színvonalas kiadványt sikerült létrehozni.
Ajánlott kor :4+
+4

Bing és a négy évszak

Nem leszek álszent! Bevallom néha megengedem a gyerekeknek, hogy tévét nézzenek. Szigorú szabályok között. Naruska kedvenc tévémeséje Bing nyuszi. A Móra Kiadó gondozásában szerencsére könyv formájában is megjelentek a tévés epizódok, amelyekből már többet meg is vettem a lányoknak. Legutóbb azonban recenzióba kaptuk meg a Bing nyuszi legújabb kalandjait feldolgozó mesekönyvet. Mondanom sem kell, megkora sikert aratott nálunk. A binges paplan, plüss mellett most már ez a könyv is az esti rutin része lett. A kötetben 4 az évszakokhoz kapcsolódó rövid mesét találunk, melynek mindegyike tanulsággal végződik. Bing egy aprócska nyúl gyerek, aki esendő, és naiv. Apukája, Flop mindenre megtanítja gyermekét. Ebben a könyvben arra, hogy miért ázik be a gumicsizma , hogy hogyan használjuk újra a régi dolgokat. De megtudhatjuk miért az olvad el nyáron a fagyi, hogyan változik a természet ősszel és miért látszik télen a leheletünk. Mindezt a megszokott, a tévéből már jól ismert képekkel illusztrálva.
Ajánlott kor :2+
+3

Balázs Imre József: Egyformázni, különbözni

A Gutenberg Kiadó könyveit mindig jó kézbe venni, hiszen árasztják magukból az igényességet. Nincs ez másként a nemrégiben megjelent Egyformázni, különbözni című Balázs Imre József által alkotott verseskötettel sem. A könyv lapjai telis-tele vannak Márton Éva gyönyörű, légies és játékos képeivel, melyek hangulatunkban is tökéletesen illenek a költeményekhez. Önmagukban is sokat mondanak, elgondolkodtatnak. A versek a hétköznapi élet apró mozzanatait jeleníti meg. Felhívja rájuk a figyelmet. Figyelmeztet, hogy vegyük észre mindenben a lehetőséget a játékra, így a várakozásban, alvásban, utazásban is. A versek ugyanakkor kifejezik a természet szeretetét, a benne való tartózkodás örömét, gyönyörét. A szépen csengő rímek, lágy dallamok az emberi kapcsolatok fontosságát is hangsúlyozzák: a barátság láthatatlan hálóját, a különleges kapcsolatot apával, az izgalmas utazásokat a családdal. A kötet versei nem a megszokott módon szólítják meg a gyermekek lelkét. Figyelnünk kell arra, hogy a lírai hangokkal is megismertessük őket, hogy szélesebb körű kulturális és esztétikai igényük tudjon kialakulni. Ugyanakkor a költemények annyira dallamosak, fülbemászók, hogy érdemes őket a gyerekekkel együtt meg is tanulni.
+2

Esti mesék kincsestára

A Móra Könyvkiadó  újdonságát egy szépséges mesekönyvet szeretnék most megmutatni nektek. A könyv az Esti mesék kincsestára címet kapta. Illik is rá, hiszen telis-tele van elalvás segítő mesékkel. Egészen pontosan 8 cuki állatmesével, melyek amellett, hogy szórakoztatóak mindegyikük tartalmaz tanulságot is. A jó tanácsokat olyan szereplők tolmácsolják, akiket a gyerekek nagyon tudnak kedvelni. Például a bárányok, nyuszik vagy unikornisok. Egyikük több türelemre, míg másikuk figyelmességre intik a lurkókat. A kis bárány anyukája mellett szeret lenni mégis elkóborol. Maszat, az unikornis kicsit szertelen, ezért új gazdájára Borira vár megnevelése. Józska, a Nyuszi gyerek testvérei segítségével jön rá, hogy a zaj nem mindig félelmetes. Henrikre, a kisegérre a félelmeinek legyőzése vár.  A kis medve miközben egy csillag után epekedik, barátokat szerez. Ivike, az eszkimólány önzetlenségének köszönhetően menekül meg a fagytól. De akad itt történet a Mágikus Mesemondóról és a jóságos medvéről is. Minden mesét más szerző írt és más illusztrátor festett vagy rajzolt, mégis egységesek. Ha nem olvasnánk el a mesék előtt található neveket ez talán fel sem tűnne. A történetek rövidek, könnyen befogadható. Így bátran olvashatjuk őket, már a két éves gyermeknek is.
+5

Claudia Bordin: Tündérek titkos világa

A tündérek világa egy misztikus hely, ahol jótét szerzetek a természet egyensúlyának megtartásáért és annak védelméért cselekednek. A Móra Könyvkiadó csodaszép könyve éppen ezt a rejtélyes világot és annak lakóit mutatja be a gyerekek számára. A kiadvány gyönyörű. Benne az aprócska szárnyas lények, növények és állatok hangulatos pasztell színekben pompáznak. A képek minden részlete aprólékosan kidolgozott, precíz kis műremekek. A könyv elején a bevezető részben Havaska a tündér lány köszönti a gyermekeket és hívja őket egy szuper utazásra Tündérországba. Először otthonukat Tündérfalvát mutatja meg, benne a tündériskolát. Tőle megtudhatjuk, hogy a tündérek háromfélék lehetnek attól függően, hogy az időjárás, az állatok vagy a növények körül tevékenykednek. Nem csak mesebeli dolgokat olvashatunk a könyvben, Havaskától igazi tudományos ismereteket is elsajátíthatnak a gyerekek pl. az esőről, a szivárványról. Nagyszerű recepteket találunk természetes festék előállításához. A könyv második részében Helka a növények tündére lesz kalauzunk, aki a fák, fűszerek, Erdei gyümölcsök és mezei virágok világába is betekintést enged. Megtanítja, hogyan készítsünk papírból nyakláncot. Végül Hangával az állatok tündérével is találkozhatunk. Ő az apró rovarokról, a madarakról  az emlősökig pici titkokat árul el. Végül egy ínycsiklandó receptet is megoszt velünk, amely alapján egy mézes kuglófot készíthetünk el saját konyhánkban. A könyv játékos, tudományos és meseszerű. Ugyanakkor legfontosabb célja, hogy a gyermekekben felkeltse a kíváncsiságot és a tettvágyat a természet védelme érdekében.
Ajánlott kor : 5-10
+2
süti beállítások módosítása