Egy könyvimádó anya!

Üveghegyen túl

Üveghegyen túl

Haddy Nije-Lisa Aisato:Aludj,kis virág

2020. október 31. - fabikat
Ha azt mondom, hogy sohasem volt ilyen szép gyerekkönyvünk, nem túlzok. Az Aludj, kis virág című altatókönyv olyan illusztrációt kapott, amelynél szebbet én még gyerekkönyvben nem láttam. Minden oldal egy festői remekmű. Az évszakok gyerekként való ábrázolása és az a rengeteg virág, amelyek körbeveszik őket varázslatosan hatnak gyerekre és felnőttre egyaránt. Annyira elbűvölt, hogy amikor először tartottam a kezemben el is felejtettem, hogy ez egy altatókönyv. Csak a képek többszöri végig böngészése után tudtam csak a versre koncentrálni. Pedig az is magával ragadó. A megszemélyesített évszakok szenderegve várják, hogy rájuk kerüljön a sor. S eközben sorolja a színes, ízes szavakat, amelyek csak őket jellemeznek. A könyvet egy norvég szerzőpáros alkotta 2016-ban és számtalan díjat elnyertek vele. Hazánkban még csak most jelent meg a
Scolar Kiadó
jóvoltából. Azt gondolom, hogy egy ilyen kincsnek minden gyermek polcán ott a helye!

Várszegi Adél: Gibbon és makákó

119130729_762834357840289_3495458918944541751_n.jpgEgy tökéletlen barátság történetét meséli el Várszegi Adél majmos regénye a Gibbon és makákó. Egészen pontosan egy makákó és gibbon kapcsolatára épít. A makákó éretlen, nyers, mások megbántásától sem visszariadó személyiséggel rendelkezik. Ezzel szemben a gibbon nyugodt, hidegfejű, de nagy szívű, komolyabb állat. A kettejük habitusából adódó konfliktusokról, vitákról és ezek következményeiről szól a mese. Azokból viszont akad bőven, hiszen a két állat egy fészken osztozik. A könyv 20 fejezetből áll, ezek akár önálló novellaként is tökéletesen működhetnek.Minden fejezetet áthat a humor, melynek forrása általában a makákó.
119073271_762834384506953_3482108526549237258_n_1.jpgAzt a fajta gyerek típust jeleníti meg, akik azért rosszalkodnak, hogy jobban figyeljenek rájuk. Ő főként a gibbon figyelmére és ezáltal a szeretetére vágyik, noha ezt sohasem vallaná be. A történetben kicsit el is távolodnak egymástól,de a gibbon közeledésére újra elindul valami közöttük. Azt gondolhatnánk, hogy a humor a legfőbb szórakoztató ereje a könyvnek ez részben igaz is, de emellett pszichológiai üzenete is van. A makákó nekem abszolút a kiskamaszok jellemvonásait hordozza. Tiszteletlen, vagánykodó, másokat kicsúfoló, okoskodó, makacs kis lény. De valójában össze van zavarodva,nem is tudja, mit szeretne igazán. Igazi út kereső, sajnos néha nem éppen a legmegfelelőbbet válassza.
119097986_762834454506946_6499373506422921764_n.jpg A gibbon, mint egy szülő terelgeti őt, nem mindig sikerrel. Számomra azt közvetíti a mese, hogy a tinédzserek bonyolult lelkét nehezen értjük meg mi szülők, de ők maguk is. Éppen ezért nekünk különösen oda kell rájuk figyelnünk türelemmel, megértéssel. 9 éves kortól ajánlom, amikor már nem csak érteni tudják, de jól át is beszélhetjük az egyes részeket. El is mondhatjuk egymásnak érzéseinket a makákó vagy gibbon viselkedésével kapcsolatban.

Várszegi Adél: És akkor jött még egy

Néhány hete írtam először nektek a makákó és gibbon különleges barátságáról. Jelentem azóta a második részen is túl vagyunk. A mese az És akkor jött még egy címet kapta és a Csimota Könyvkiadó gondozásában jelenik meg.
A regény az első résztől sok ponton eltér, de a rájellemző humort mindvégig meg tudta tartani. Az első mesében a főhelyszín a két állat fészke , ami a legtöbb konfliktus forrása is volt egyben. Ebben a részben viszont nem kap akkora hangsúlyt a majmok közös otthona, hiszen a történet szinte az egész állatkert területén játszódik. Az elsőrész érdekességét az adta, hogy fejezetei önmagukban is önálló történetet alkottak. Ezzel szemben, a második résszel egy több szálon futó meseregényt alkotott Várszegi Adél. A jól megismert szereplők jellemfejlődését is megtapasztalhatjuk, míg a makákó és gibbon eddig csak egymás társaságát szerették, most háromfős bandává alakulnak a nagyorrú majommal kiegészülve. Utóbbi plüsse miatt indul el az egész regény alatt kibontakozó nagy kaland. Együtt hadjáratot indítanak a veszélyes mosómedvék ellen, akiknél feltehetően fogságban van a nagyorrú plüsse.
 Rengeteg félreértés, kaland és nevetés után persze sikerül visszaszerezni a fogvatartott kedvencet, ám az akció során fény derül a makákó érzéseire is. Az ugyanis szerelmes lett a mosómedvelányba. Igazi tinikre jellemző szégyenlősséggel vallja be a gibbonnak, mit érez Pilla iránt. Aki igaz barátként támogatja a makákót még a lánykérésben is. A happy endet azért még megelőzi némi kalamajka a mosómedvék és a rejtélyes rém között. De aztán, ahogy lenni szokott minden jó ha vége jó. A szereplők továbbra is kamasz jellemvonásokat hordoznak magukon. Az egymás cikizése, titkolózás, összetartás, végetnemérő vihogások és az első szerelem mind-mind megtalálhatóak a könyvben. A meseregényt éppen ezért, főként ennek a korosztálynak ajánlom.

Kertész Edina: A lány,aki szavakkal varázsolt

Naphegy Kiadó gyerekeknek szóló életrajzi sorozatának hatodik tagjaként jelent meg A lány, aki szavakkal varázsolt . A Szabó Magda életét feldolgozó mese is tökéletes motivációs történetté kerekedett, csakúgy, mint a sorozat korábban megjelent részei. Az írónő életét igazán idillikus mesévé sikerült varázsolnia Kertész Edinának. Még a háború alatti eseményeket is képes volt egy olyan szemszögből ábrázolni, melyből nem a félelem és komorság, hanem az írónő pozitív tulajdonságai domborodnak ki,úgymint elszántság,leleményesség és hazaszeretet. Gyerekkoráról kifejezetten megható volt olvasni. Az a szülői háttér és szeretet, mely körbevette és az irodalmi pálya felé terelgette, alapozta meg későbbi sikereit.Ez a támogató háttér felnőttkorában még kiegészült férjével, Szobotka Tiborral, de írásra ösztönözték tanárai és diákjai is. Persze a történetben nem csak sikereiről, hanem kudarcairól is olvashatunk.
A mesével elképesztő szinkronba került az illusztráció, melyet Takács Viktória készített. Szabó Magda karaktere a rajzokon is kedves, bájos és szerethető. Életrajzának ilyen színvonalas feldolgozása, méltó megemlékezése hazánk híres írónőjéről.

Kirby Loll :Mi mentjük meg a Földet

Hiszem, hogy a jó példa sokkal többet ér, mint az elcsépelt szó. A környezettudatosságra való nevelés esetében ez különösen igaz. Egy gyermek sokkal hamarabb megtanulja, hogy ne szemeteljen, ha azt látja szüleitől,hogy ők sem teszik azt. Egy bizonyos kor után azonban a vele egykorú gyerekek magatartása követendőbb példa lesz számukra. Ezt a tényt ragadta, meg Kirby Loll író, aki tizenkét klímaaktivista tevékenységén keresztül motiválja a gyerekeket arra, tegyenek többet bolygónkért.Az általános környezetvédelmi tippek mellett még cselekvési tervet is ad azon gyerekeknek, akik környezetük védelmében szeretnének cselekedni.
Amellett, hogy a valós szereplők tevékenységeit bemutatja, megdöbbentő tényeket is megoszt a környezetszennyezés következményeiről. A szereplőknél direkt használtam a valós jelzőt, ők ugyanis nem fiktív gyerekek, hanem napjainkban is élő, a Föld védelmében tevékenykedő aktivisták. Mi is rákerestünk egy-egy gyermekre az interneten, jó volt őket látni a valóságban is.Elképesztő, hogy milyen nagy dolgokat tudtak véghezvinni.
A Babilon Kiadó új könyve a Mi mentjük meg a Földet nem csupán attól fantasztikus, hogy 12 nagyszerű gyermeket mutat be csodálatos illusztrációkon keresztül, hanem attól is, hogy elhiteti az olvasójával azt, hogy nincs lehetetlen.
süti beállítások módosítása