Egy könyvimádó anya!

Üveghegyen túl

Üveghegyen túl

Tanuljunk természetesen!- Az ábécé

2021. június 19. - fabikat

img_20210615_145355_1_1.jpg

Valami hihetetlen vonzalom tud kialakulni gyerekek és a betűk világa között. Azokban a gyerekekben, akiknek pici korától kezdve felolvastak, óhatatlanul felébred a kíváncsiság e titkos birodalma iránt. Ez az érdeklődés akár már a három éves korú gyermekben is megszülethet. Gyakran kérdezik is egy – egy írásjegy láttán „Ez milyen betű? Ilyenkor bátran válaszoljunk a gyermek kérdéseire. Ez még nem olvasástanítás, pusztán a gyermeki kíváncsiság kielégítése. Ha türelmesen mindig megmondjuk a kérdezett betűt, pillanatok alatt magukba szívják azt a tudást, amely az olvasás elsajátításának első lépése. Így szokott megtörténni, hogy az óvodás gyerek egyszer csak mindenféle direkt tanítás nélkül, megtanul olvasni. Hihetetlen, de mégis működik. Ha ezt a kezdeti kíváncsiskodást a szülő nem csak feleleteivel hanem versekkel, játékokkal kiegészíti, a tanulás is sokkal szórakoztatóbbá válik.

Ésszerű azért szem előtt tartani, hogy a gyermekek többsége 6-7 éves kor körül érik meg az olvasás elsajátítására. Ekkora jutnak el arra a mentális, testi és értelmi szintre, amely megkönnyíti az új ismeret befogadását. Ezért ezt sürgetni, erőltetni nem szabad! A betűtanulást segítő könyvek és játékok használata a kisiskoláskorú gyerekek esetében is célszerű és hatékony lehet.

Összeszedtem a három legkedvesebb ábécés könyvünket és a Helart által készített természetes játékokat, abból a célból, hogy minőségi és igényes segédeszközökkel tudd támogatni a gyermekedet a betű vagy olvasás elsajátításának rögös útján.

Miért jók az ábécés könyvek?

 

Elsősorban azért szeretem az ábécés könyveket, mert észrevétlenül tanítják meg a betűket az arra fogékony gyereknek. Vers formájukból adódóan dallamosak, ritmusosak, hamar megtanulja a gyermek a betűhöz kapcsolódó versikét.

 

img_20210615_145536_1.jpg

Móra Ferenc Zengő ABC (MÓRA KIADÓ):

 

1958-óta szinte minden első osztályos olvasókönyv részét képezi, nem véletlenül. A verset két háromszori olvasásra megtanultuk a 3 éves Katával is. Nem volt nehéz, hiszen minden sor előtt megtalálható egy kép, amely az adott szakaszról szól. A képre rátekintve a gyerek elméjében felelevenedik az ábrázolt szó, majd a verssor. A költemény után a betűket külön oldalakon találjuk mellettük 4 soros olvasási gyakorlattal és K. Lukáts Kató gyönyörű nosztalgikus hangulatú rajzaival.

 

img_20210615_145554.jpg

 

img_20210615_145440.jpgSzabó T. Anna – Tóth Krisztina-Varró Dániel: Kerge Ábécé   

( CSIMOTA KIADÓ)

Vicces állatos versikék párosítása a betűkkel. Egyik oldalon a betű nagy és kis nyomtatott képét és egy vidám négysorost találunk, míg a másik oldalon az illusztrációban gyönyörködhetünk. A kötetben nem csak valós, de kitalált állatok is kerültek, ezek a versek, ha lehet ilyet mondani, még humorosabbra sikerültek. A könyv érdekessége, hogy a verseket 3 költő írta a hozzájuk készült képek pedig 8 illusztrátor munkáját dicsérik.  

img_20210615_145459.jpg

165229174_125530876246481_7295871079309888740_n.jpg

Balázs Imre József: Madár ábécé (GUTENBERG KIADÓ)

 

Ha valami eszméletlen szépre vágytok, akkor azt a Gutenberg Kiadó madaras könyvében biztosan megtaláljátok. Balázs Imre József erdélyi költő verseskötete, közelebb hozza a hétköznap emberéhez az elképesztően színes madárvilágot. Verseiben a legszebb madarak rajzolódnak ki. Minden vers a vidámságra törekszik, állandó elemük a humor.

A játékos hangulat miatt, örömmel tölt el felnőttet, gyereket egyaránt a versek olvasása, hallgatása.A költemények főszereplői ábécé sorrendben kaptak helyet a könyv lapjain. Minden oldalon megtaláljuk az adott madárhoz kapcsolódó nagy nyomtatott betű képét.


165243291_125530919579810_8225304253077483956_n.jpg

Miért válaszunk természetes játékot a könyvek mellé?

 

Először is hadd mondjam el , hogy a természetes, elsősorban fából készült játékoknak legalább annyira szerelmese vagyok, mint a könyveknek. Ezért amikor rátaláltam Nagy-Somlai Helga játékkészítőre és az ő termékeire nagyon boldog lettem. Helga (Helart) nem csak szép és igényes játékokat készít, hanem valódi fejlesztő eszközöket is. Ezekkel a játékokkal ugyanis logikát, szem-kéz koordinációt, finommotorikát fejleszthetünk. Segítenek az írás, az olvasás vagy a számok elsajátításában is. Játékai július 1-jétől CE minősítést kapnak, ami garantálja, hogy biztonságosak és az Eu. szabványoknak megfelelőek.

 

 img_20210615_150200.jpgBetűtanuló- tábla

 

Két oldalas ABC marással. Az egyik oldalon a magyar ABC írott kicsi, másik oldalán nyomtatott nagybetűit találod. A tábla mellé egy kb. 12 cm nagyságú szintén bükk ceruza is jár, amivel a gyerekek könnyedén le tudják követni a formákat, begyakorolni a betűket, így utána már papíron, ceruzával is könnyedén menni fog.

 

  

6606715_1.jpg

Tanulótábla

A tábla három részre van osztva, de ennél sokkal több lehetőséget rejt. A felső részén lévő mélyedésbe lehet beilleszteni a betűt ábrázoló kártyát, ami alapján a három mart részen, három féle technikával hozhatja létre a gyermek a formát. Kiválaszthatja a fából készült betűelemek közül a megfelelőt és ráillesztheti az első részre. Középen kirakhatja termésekből vagy kavicsokból a betűt, de grízbe vagy homokba is rajzolhat ujjával. A tábla jobb oldalán krétával vázolhatja fel az írásjegy alakját.20 mm vastagságú cca 40*30 cm méretű bükk tábla, olajozva

 

 

992080.jpg

A magyar ABC betűi

 

A kiválasztott betű képe párosítható betűkártyával vagy a fenti könyvek verseivel. Méretének köszönhetően a gyermek könnyen körbe tudja rajzolni, egyfajta sablonnak használva, majd az elkészült rajzokat kedvükre díszíthetik vagy színezhetik.

8cm magas, 1,5 cm vastag keményfából, pácolva, olajozva. A csomag tartalmaz 2 vesszőt és 2 pontot mely ékezetként használható.

 

Ha tetszenek ezek a termékek, akkor a www.helart.hu webshopban az uveghegyentul kuponkóddal most 10% kedvezménnyel tudod megvásárolni őket. A kedvezmény minden olyan termékre érvényesíthető, amely a tanuljunk természetesen kategóriában található.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvekazuveghegyentul.blog.hu/api/trackback/id/tr4616598188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása