Egy könyvimádó anya!

Üveghegyen túl

Üveghegyen túl

Várszegi Adél: Zümmögés erdőn-mezőn

2021. július 06. - fabikat
Annak ellenére, hogy a méhek létezése életfontosságú az élővilág szempontjából, csak nagyon keveset tanítunk meg róla gyermekeinknek. A „Tehetsz méh többet!” egy olyan összefogás, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a méhek ökológiai fontosságára, a méhész társadalom támogatására és a mézfogyasztásra. Ezen elveket támogatva született meg egy nagyon különleges mesekönyv, melyet Adél Várszegi írt és amely a Zümmögés erdőn – mezőn címet kapta . A BOOOK Kiadó által kiadott mesekönyv mindent tartalmaz, amit a méhekről tudni érdemes, mindezt a gyermekek számára érthetően. Mégsem ismeretterjesztő könyv csupán. Ha definiálni kellene akkor azt mondanám, olyan meseregény, amely magában foglal egy tudományos anyagot a méhekről, úgy tálalva, hogy az egy gyermek számára könnyen befogadható legyen.
A történet főszereplői Szofi egy kislány és Bolyhos egy méhecske, akik Szofi konyhájában találkoznak és életre szóló barátságot kötnek egymással. A kislány kíváncsiságából adódóan szépen lassan fény derül a méhek különleges életére. Bolyhos, mint mindentudó narrátor, elmeséli Szofinak a méhek háziasításának történetét, a nektár útját és átalakulását a kaptárban, a királynő szerepét, a méhek táncának jelentőségét. De ezenkívül még sok-sok érdekességre is fény derül például hogy, mit csinálnak télen a méhek annak érdekében, hogy ne fagyjanak meg vagy, hogy miért hagyja el a királynő a kaptár ill. hogy, hogyan győzik le a betolakodó darazsakat. De olvashatunk a méhészek nehéz munkájáról és a méhek szerepéről az emberek életében . A könyvből megtudhatják a gyerekek azt is, hogyan tehetnek ők a legtöbbet ezeknek a pici rovarok életének védelméért. Javaslatokat találunk ahhoz, hogy milyen növényeket válasszunk egy méhlegelő ültetéséhez. A kiadványba tizenöt mese került, melyek között találunk olyat is, amelyben kevesebb leírás van több cselekménnyel, ezeket már a 3 évesek is élvezni tudják. Az illusztrációt Szert-Szabó Dorottya készítette, melyben a karakterek rendkívül bájosra és szerethetőre sikerültek. A képek részletgazdagok, gyönyörű színekben pompáznak, egyszerűen elbűvölőek. Olyan mesekönyv ez, amely rendkívül informatív, hasznos, érdekes, kívül-belül gyönyörű és egy nagyszerű célt szolgál.
Remélem nagyon sok gyerekhez el fog jutni a könyv és az üzenete is. Ügyeljünk a méhekre!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvekazuveghegyentul.blog.hu/api/trackback/id/tr5916614748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása