Egy könyvimádó anya!

Üveghegyen túl

Üveghegyen túl

Irány a suli a Móra Kiadó meséivel!

2021. szeptember 22. - fabikat
Lassan véget ér a nyár és elérkezik szeptember elseje, ami a legtöbb iskolásnak nem a legnagyobb örömet jelenti. Oda a gondtalan, pihenős napok, helyüket átveszi a tanulás. Az iskola kitárja kapuját és befogadja azokat is, akik most először lépnek be rajta. Ha a kicsiknél azt írtam, hogy fel kell készíteni őket az ovira, nem tanácsolhatok mást az új elsősök esetében sem. Az óvodából éppen csak elballagó gyermek egy új épületben, új felnőttek és új gyerekek között találja magát. Újak lesznek a szabályok és a szokások is. Egy szülő nem tehet többet, minthogy felkészíti csemetéjét az iskolára. A legfontosabbnak most is a közös beszélgetést tartom, mellyel megnyugtathatjuk gyermekünk lelkét, csitíthatjuk félelmét. Emellett persze hívjunk segítségül olyan könyveket, melyek által közelebb hozhatjuk a sulit. Választhatunk mesét vagy böngészőt, a lényeg, hogy felkeltsük gyermekünkbe a kíváncsiságot. Érjük el, hogy ő maga vágyjon iskolásnak lenni! Most a Móra Könyvkiadó kínálatából válogattam nektek.
A kis Vackorral már találkozhattatok az oviba készülős bejegyzésemben. Ezúttal a kis piszén piszét az első bébe kísérhetjük el. A Kökörcsin utcai iskolában egy nagyon kedves tanítónéni fogadja kismackónkat, aki bár kissé megszeppent az első napon, mégis hamar feloldódik. Oly annyira, hogy az órájáról elkéső testnevelő tanár helyett, meséjével ő szórakoztatja a gyerekeket. Vackor meséje által megtudhatják a gyerekek mi az az iskola pad vagy a felelet. Láthatják mennyire fontos az iskolában a kitartás, a tudás, de legalább ennyire a barátság is. A történetet Kormos István rímeiből ismerhetjük meg, melyet a csodálatos Reich Károly rajzai díszítenek.
Janikovszky Éva Danijával is találkozhattunk ovis posztomban. Most az utolsó óvodában töltött napjaira kísérhetjük el a kisfiút, ahol az óvó nénitől, a dajkától és a kis Pöszkétől is búcsút vesz. Pöszke évvesztes így ő még nem tarthat a többiekkel a suliba. Születésnapján meglepik a volt óvodatársak és egy iskolatáskát kap tőlük ajándékba . Sőt azt is elmesélik neki, milyen is az iskola, miért jó vagy kevésbé jó suliba járni. A gyerekek kifejtik, miért kell megtanulni írni és olvasni. A kis hallgatók az ő elbeszéléseik alapján alakíthatják ki véleményüket az isiről.
Az Iskola a faliszekrényben című mesében a 6 éves Szilvi nem csak az iskolával ismerkedik, hanem új otthonával is. A kislány szüleivel a nagyvárosból egy kisfaluva költözik. Míg a szülők Budapesten dolgoznak Szilvi a nagypapájával tölti az időt. Hol kertészkednek, hol bevásárolnak s eközben rengeteget beszélgetnek az isiről . Egy ilyen társalgás alkalmával érkezik az ötlet, amelytől vezérelve elkészítenek egy kicsinyített osztálytermet a faliszekrényben. Ezen a nyáron a kislány rengeteget játszok új játékával a mini iskolával. Szeptember 1-jén egy határozott gyermek lép be az osztályteremben, aki tudja nincs mitől félnie. Reméljük, hogy minden gyerek olyan könnyen veszi az akadályokat, mint a kis Szilvi.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvekazuveghegyentul.blog.hu/api/trackback/id/tr7416697510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása