Egy könyvimádó anya!

Üveghegyen túl

Üveghegyen túl

Fráter Erzsébet: Mesés Növények,növényes mesék

2021. július 03. - fabikat
Az egész családnak ajánlja könyvét Fráter Erzsébet, melyben valóban, felnőtt és gyermek egyaránt talál magának érdekességet. A könyvbe két kötet került bele a Mesés növények, növényes mesék és folytatása az Erzsébet királyné esete a rozmaringgal. Benne negyvenkét növényről találunk mesét, mellettük részletes tudományos bemutatást és gyönyörű, gyakran egész oldalas illusztrációt is, melyet Csikszentmihályi Berta készített. A népmesék a világ minden táján születtek többek között Egyiptom, Dél-Amerika, Afrika, Magyarország stb. A történetek rövidek, de érdekesek. Mindegyik középpontjában egy az ember életére, egészségére hasznos növény áll. Találunk benne teáról, kávéról, különböző gyógy-és fűszernövényekről valamint gyümölcsökről is mesét. Szereplői az egyszerű emberektől egészen a királyok és királynőkig széles skálán mozog. Az egyszerű cselekmények, a rövid szöveg lehetővé teszi a mese felolvasását már a 3 éveseknek is. A növények tudományos leírása viszont csak nagyobb gyerek (9+) számára érthető és élvezhető. Felnőttként is érdekes volt olvasni a Scolar Kiadó könyvét, sok eddig ismeretlen háttér információt tudtam meg az engem különösen érdeklő gyógynövényekről.

Jasper Juul: Falkavezérek- Szeretettel irányítás a családban

Lehet, hogy egy kép erről: könyv és , szöveg, amely így szól: „FALKAVEZÉREK SZERETETTELI IRÁNYÍTÁS CSALÁDBAN JESPER JUUL MÓRA 山、 MÓRA”A Móra Kiadó már megszokhattuk, hogy gyereknevelési könyvekben is magas színvonalat nyújt. Szinte nincs olyan élethelyzet, amelyre ne találnánk orvosságot a szülöknek szóló könyvek között. A Falkavezérek is ezek közé a könyvek közé tartozik. Írója Jasper Juul családterapeuta és tanár, a legnagyobb szakmai tudással írta könyvét, melyet saját praxisában feldolgozott esetekkel gazdagított. A könyv címében és borítóján megjelenő farkasfalkához hasonlítja a család szerkezetét. Legalábbis az ő nézete szerint az ideálisan működő családnak úgy kellene működnie, mint a falkában élő farkasoknak. A legfontosabb a családtagok között lévő, szereteten alapuló, tiszteletteljes kapcsolatnak kell lennie. Fontos összetartó kapocs kell hogy legyen a bizalom, mely mindkét fél részéről szükséges. Juul szerint a gyerekek igénylik az irányítást. A szülőnek egy olyan „tekintélyt” kell kivívnia a gyermeknél, amely biztosítja a gyermeket arról is, hogy mellette biztonságban van. A tekintélyt nem szabad arra használni, hogy a gyereket rákényszerítsük az együttműködésre. A gyerekben ki kell alakulni a bizalomnak és tudnia kell, hogy amit teszünk, azt az ő érdekében tesszük. El kell hinniük, hogy apa vagy anya látja azokat a következményeket , amely nekik eszükbe sem jut. Ám a bizalomnak a szülőkben is szükséges, hogy meglegyen. Kiemelten fontos az odafigyelés és empátia csemeténk felé. A könyv a fentiekhez hasonló megállapításokat tesz, emellett elemzi a család, azon belül az apák szerepét. Rávilágít a családra leselkedő veszélyekre. Tanácsod ad a kamaszkorú gyerekekkel való békés együttéléshez. Összességében egy nagyon olvasmányos, nézeteit könnyen befogadható gyereknevelési könyv a Falkavezérek.

Lackfi János: Paradicsomleves betűtésztával

Miután a múltkor jól kiveséztük az óvodai jeleket, nem maradhat ki a menza sem, amely legalább annyira fontos része az óvodai létnek. A legtöbb embert például kiver a víz, ha a paradicsomos káposztafőzelékre gondol, nem úgy engem, én nagyon szerettem már kisgyerekkoromban is. De a tökfőzelékkel például abban az időben ki lehetett kergetni a világból. Kétféle ember létezik, aki szereti a menzát és aki nem. Lackfi János Paradicsomleves betűtésztával című könyve, mely a Betűtészta Könyvesbolt gondozásában jelenik meg, ezúttal a menzás ételeket szedte csokorba és a rá jellemző humorral faragott nekik rímeket. A költő a sok-sok főzelék mellett azért szorított helyett az olyan finomságoknak is, mint a fagyi, pizza és palacsinta. Az ételeket is oly módon ábrázolja, amilyennek az óvodások általában látják. A humor minden versben megtalálható, így garantált a kacagás felolvasáskor is. A kedves illusztrációt Megyeri Anna rajzolta, amely hangulatában tökéletesen illeszkedik a költeményekhez. Az versektől összefutott a nyál a számban és bizony a hasam is megkordult.

Hayley Scott: A Bögreház 1-2.

Katának a Jézuska babaházat hozott. A nyuszicsalád 5 fővel kicsit később, januárban költözött be  hozzánk. De az igazi érdeklődés csak a (Central Könyvkiadó) Tappancs történetek  megismerése után következett. Azóta a mi kis nyuszijainknak  is van nevünk és sokkal többet vannak kézben, mint azelőtt. Az első könyvből a Tappancsék új otthonából megismerjük Bogit a kislányt, aki édesanyjával épp új házukba költözik, Kéknagyit, aki a nagy változás megkönnyítéséül egy babaházat ajándékoz kisunokájának és Tappancsékat, azt a nyuszicsaládot, akik a csészealakú játékházban laknak. Az ajándék el is éri célját, ugyanis Bogi fájdalma, amit a költözés miatt érzett, lecsendesül. Helyét átveszi az izgalom, alig várja, hogy egy jót játszhasson új szerzeményeivel. Az autóból való kiszállás után, sajnos  a dobozból kiesik nyuszi papa. Az ő felkutatására nem csak Bogi és anya indul, hanem a megelevenedett nyuszi család is. Az eseménydús expedíció után nyuszi papa rejtélyes módon visszakerült otthonába. Arról, hogy ez hogyan történt és, hogy a nyuszik élnek, Boginak fogalma sincs.
A második könyv eseményei a házavató ünnepségen zajlik. Bogi és anyukája egy hatalmas lila tortát készítenek a vendégeknek. Ezen felbátorodva a nyuszi gyerekek is jó ötletnek találják, ha szüleiknek ők is készítenek egyet. A hozzávaló krémet a konyhából kell megszerezni,ám az csupa veszéllyel jár. Izgalmas kalandok árán végül a torta is elkészül és a nyuszik sem buknak le Bogi előtt.
Nagyon kedves és izgalmas mese, melyet az óvodás korosztálynak felolvasásra a kisiskolásoknak önálló, akár nyári olvasmánynak ajánlom. A könyvet jó kézbe venni, hiszen kívül – belül ízléses, rengeteg képpel illusztrált.

David Litchfield: Mackó és a zongora

Az Álomgyár Kiadó gondozásában megjelenő mackó trilógia világszerte kedvence lett a gyerekeknek. Ennek oka lehet a nagy és szerethető mackó karaktere, a gyönyörű képivilág és a rengeteg hasznos üzenet, amely a szöveg mögött húzódik. A három mese három különböző epizód mackó életéből, önmagukban is érthetőek, de igazából együtt adnak kerek történetet.
Az első mesében még gyerekként szerepel macink, míg a záró történetben már apukaként. Mindhárom könyvben kulcsfontosságú a zene, mely főhősünk egész életére hatással van , de még ennél is fontosabb a barátság. A mackó és a zongora a sorozat első része. Medvénk itt találja meg az erdőben a rejtélyes hangszert és ebben a részben fedezi fel a zongora csodálatos hangját. Ezután hosszú évekig gyakorol és gyakorol, mígnem az erdőben túrázó apa és fia meg nem hallják csodálatos játékát. Ők magukkal csábítják a városba és hírnévvel kecsegtetik. New Yorkban világhírű zongorista lesz belőle. Ám a sok rajongó nem pótolj erdei családját, így hazatér hozzájuk. Barátai között találja meg az igazi boldogságot.
Lehet, hogy egy kép erről: könyvA sorozat második része A mackó a zongora a kutyus és a hegedű, melyben ezúttal a főszereplő Hugó a kiskutya. Ő és idős barátja utcai zenészként éltek, mígnem Hector a hegedűs úgy nem dönt, hogy nyugdíjba vonul. Hegedűjét kutyája veszi használatba, melyen éjszakáról éjszakára szorgalmasan gyakorol. Hamarosan mindenki számára kiderül tehetsége. Gazdája kezdetben nagyon féltékeny Hugóra, aki beáll mackó zenekarába. Sikerét látva azonban rendkívül büszke lesz rá és megkeresi kutyusát. A nagy találkozás egy koncerten történik, ahol a barátságuk a zene és mackó által ismét helyre áll.
Lehet, hogy egy kép erről: könyv
A történet utolsó darabja A mackó a zongora és a kismackó koncertje. A mese kezdetén mackó úgy érzi, elért mindent New Yorkban, amire zenész vágyhat, ezért visszavonul. Kicsinye szültetik, aki rátalál az erdőben a zongorájára és ráeszmél, hogy apja híres zenész. Édesapjának örömet szeretne szerezni, ezért titokban meghívja zenésztársait, akik egy hatalmas bulit csapnak mackó tiszteletére.
A könyvek rengeteg mélyérzést közvetítenek, mely barát és barát, apa és fia közötti kapcsolatokból érezhetünk. De a gyerekek megtanulhatják általuk, hogy a kitartó munkának mindig eredménye van, hogy a siker nem pótol emberi kapcsolatokat, hogy a megbocsátás felszabadít és még sorolhatnám. Mackó történetei hároméves kortól mindenkit képes elvarázsolni.

Tove Jansson: Jön az üstökös

A 90-es években voltam gyerek. Abban az időben, amikor még nem volt káros tévét nézni. Valahogy nem volt olyan mennyiségű és minőségű mese, amitől azt gondolhatták volna a szüleink, hogy veszélyes lehet ránk. Azokban az időkben az egyik legszuperebb mese a Muminok voltak. Ha Kószlászbóklász nevét kimondom, a velem egyidős anyukák rögtön tudják, hogy kiről beszélek. Ezért is volt olyan nagy élmény, írhatnám úgyis, hogy nosztalgikus élmény felolvasni  a Geopen Kiadó gondozásában megjelenő Jön az üstökös című meseregényt, melyben a Muminok újra visszatértek hozzám, ha csak egy kis időre is.
A történet szerint Mumin-völgy élete fenekestől felfordul, ugyanis a Pézsmapatkány szerint egy üstökös közelít feléjük. Mumintroll és Sniff elindulnak az obszervatóriumba, hogy kiderítsék valós-e a veszély? Útjuk nagyon kalandos és új barátokra is szert tesznek,de a félelmük beigazolódik, az üstökös közelít. A családnak el kell rejtőzni a fenyegetés elől. A regény ettől függetlenül nagyon vidám hangulatú. Szereplői kedvesek, bájosak, az életet pozitívan szemlélik. Az oldalakat a svéd írónő fekete fehér illusztrációi díszítik.
süti beállítások módosítása