Egy könyvimádó anya!

Üveghegyen túl

Üveghegyen túl

Alberto Pellai-Barbara Tamborini:Tini cunami

2021. június 13. - fabikat
Tízéves szülői „pályafutásom” során két nagyon nehéz korszakot kellett megélnem (túlélnem) a gyerekeimmel. Az egyik a három éves kor körül jelentkező dackorszak, a másik a 10 éves korban kezdődő kiskamasz-kor. Nos, különös szerencse ért ebben az évben, ugyanis a fenti két jelenséget, egyszerre élhetem meg. Kata lányom viselkedése néhány napja megváltozott és kissé akaratosra vette a figurát. Domikám pedig egyre jobban feszegeti az önállósodás határait. Nagyon sok könyvet lehet találni a dackorszakról (készülök is néhánnyal), de kiskamaszokról szóló könyvet jóval nehezebb fellelni a gyereknevelési könyvek között. A Móra Kiadó  gondozásában megjelenő a Tini Cunami, ezt az űrt próbálja pótolni és a lehető legjobbkor érkezett hozzánk. Egy kistinivel együtt élni nagyon viharos élmény. Szó szerint olyan, mint egy cunami. Egy hirtelen jövő érzelmi vihar, amely mindent felborít, de nagyon hamar elül. Gyermekünk pillanatok alatt megnyugszik, majd elfelejti mi történt. Mi pedig ott maradunk aggódással, lelkiismeretfurdalással a szívünkben. A könyv legfőbb erénye, hogy segít megérteni a kisfiamban lezajló változásokat, érzelmi folyamatokat. Segít kialakítani a megfelelő hozzáállást , a legideálisabb szülői reakciókat. Ugyanakkor megengedi, hogy hibázzak, sőt kifejezetten felszólít, hogy egy-egy rossz lereagált harc után , ne ostorozzam magam. De figyelmeztet, hogy mindig tanuljak a hibáimból! Egy-egy vita után nemcsak gyermekünknek, de saját magunknak is meg kell tudni bocsátani, még ha nem is úgy reagálunk le bizonyos helyzeteket, ahogy elvárnánk saját magunktól. Bizonyos értelemben önfejlesztő könyv is, hiszen arra biztat, hogy a rosszul berögzült szülői magatartásra a saját múltunkban keressünk megoldást majd feloldást. A sok hasznos esetleírás, tanácsok, trükkök mellet filmajánlókat is találunk a kiadványban, melyekből nem csak tanulhatnak a gyerekek, de közös programnak sem utolsó. A könyv szerint a kamaszkor, egy fontos út kezdete gyereknek és szülőnek is. Lehetőség arra, hogy együtt bölcsebbek legyünk és hogy egymásra találjunk. A szerző legfontosabb üzenetei: mindig figyeljünk gyermekükre, legyünk tudatosan jelen, forduljunk érdeklődéssel és szeretettel feléjük.

Montessori a világ felfedezése- Az évszakok

Ti szoktátok azt érezni, hogy legszívesebben megtanítanátok mindent a gyermeketeknek? Átadni minden tudást amit csak lehet, felkészíteni minden helyzetre, amivel szemben találhatja magát? Ugyanakkor felmerül bennem a másik félelem attól, hogy ez a tanítás ne legyen erőltetett, túlzó vagy éppen korai. Már a főiskolán megismerkedtem Maria Montessori nevével, munkásságával, de különösebb érdeklődést csak három éve, miután Kata lányom megszületett, tanusítottam iránta. Montessori hitvallása az, hogy a gyermekeket az ismeretlennel tapasztalás útján ismertessük meg. Érdekes tevékenységek közben maguk vonják le a következtetéseket, alkossanak fogalmakat. Az ilyen módon elsajátított tudás eredményesebb, mint a didaktikus módon átadott ismeret. Erre a játékos felfedező tevékenységre hívnak a Geopen Könyvkiadó Montessori a világ felfedezése című munkafüzetei. Az első ezek közül, amelyet használatba vettünk az évszakokról szól. Mivel Katát különösen érdekli a környezetünkben végbemenő változások a kiadvány feladatait is érdekesnek találja. A színes képek és matricák igényesek, illeszkednek egy 3-4 éves elvárásaihoz.
A munkafüzetben a négy évszakhoz kapcsolódó érdekesebbnél érdekesebb feladatokat találunk, melyeknek köszönhetően fejlődik a kicsi szókincse, grafomotoros- és problémamegoldó képessége. Változatos feladatokon keresztül gyakorolhatják a formák és számok felismerését, írását. Az évszakok tanulását Pakkli öltözködő kártyáival egészítem ki. A kártyák között találunk 4 évszak, 10 időjárás és 62 viselet elem lapot, melyeket változatos formákban használunk, ezek leírását a dobozban találtuk. Nagy hasznát vesszük az időjárás lapoknak önmagukban is, hiszen minden reggel Kata választja ki a megfelelő lapot attól függően, hogy mit lát az ablakon át (szeles, napos, havas stb.) Miután megbeszéltük, milyen az idő odakint, ki választjuk az aznapi viseletünket először kártyán majd a valóságban is. Azt gondolom, hogy a munkafüzet és a kártya is olyan út a tanításhoz, amely megfelel Montessori elveknek. Gyermekem és az én elvárásaimhoz is tökéletesen illeszkednek.

Víktor Escandell: Rejtélyes történetek

Jaj, annyira izgatott vagyok, mert egy olyan újdonságot hoztam nektek a HVG Könyvek, amelyhez foghatót még sohasem. Ez a könyv most nem mese, nem ismeretterjesztő, de még csak nem is foglalkoztató. Ez egy valódi nyomozós könyv gyerekeknek. Egy igazán egyedi kiadvány, amely segítségével kis Sherlock Holmesszá válhat olvasója. 25 titokzatos történet megoldásán kell dolgozni lapról lapra, melyek megfejtéséhez csupán a logikára vagy a képzeletre lesz szükség. A rejtélyes történetek lehetőséget adnak, hogy csapatban vagy a családdal együtt is neki feszüljünk a rejtvényeknek, így egyfajta társasjátékként is funkciónálhat. Minden eset csupán két oldalt foglal el, melynek megoldásait a rejtett fülek alatt találjuk meg. A nagy méretű igényes könyv illusztrációja tetszetős, néhol vicces. A könyvet Domi barátaival is tesztelte, akik ugyanúgy le voltak tőle nyűgözve, mint én. Amíg a feladatokat megoldották rengeteget kacagtak és végre nem képernyő előtt ültek.
Ajánlott kor 8 +

Dr.Eigner Bernadett: Baj van a gyerekekkel?! Bajban a szülő?!

Dr. Eigner Bernadett főként játékterápiák és szülői tanácsadások megtartásával foglalkozik. Ám a karantén idején égetőnek érezte, hogy elkészítésen egy olyan könyvet, mellyel szülőtársainak tud segítséget nyújtani a gyereknevelésben. A könyv a Baj van a gyerekekkel?! Bajban a szülők?! címet kapta és a Móra Kiadó  gondozásában jelenik meg. Nagy erénye, hogy szemben más gyereknevelési könyvvel, nagyon olvasmányosra sikerült. Szinte faltam az oldalakat, ittam a szavait. Hiszen a doktornő úgy szólít meg, mintha ezer éve ismernénk egymást. Stílusa laza, könnyed és érthető. A kiadvány két részből épül fel. Az egyik a gyerek lelki folyamatairól, magatartásáról míg a másik a szülői hozzáállásról, viselkedésre és a játékos nevelésről szól. Különböző kisebb vagy nagyobb magatartási problémákról ír, s javasol hozzájuk megoldásokat.
Megtudjuk, hogy milyen okok állhatnak a gyerek viselkedési zavarainak hátterében. Olvashatunk a dackorszak során bevethető játékokat, szülői magatartási mintákat. Megismerhetjük az ADHD tüneteit, és tippeket kaphatunk ahhoz, hogy otthontanulás ne legyen rémálom. Az írónő kevesebb szigorra, de következetességre ösztönöz. Több játékra (szülő gyermek között) , gyengédségre, figyelemre és kevesebb digitális eszközre buzdít. Olyan könnyen megfogadható tanácsokat kapunk tőle, melyeket a kis óvodás és iskolás korú gyermekeknél egyaránt bevethetünk. Kifejezetten tetszettek azok a gyakorlatok, melyekkel a gyerekek megszabadulhatnak a bennük felgyülemlő feszültségtől. Kulcsszavai több figyelem, megértés, gyengédség és sok-sok szeretet.

Vidám barátok

A hétvégi bababarátos könyvajánló videómban is helyet kaphatott volna a Móra Kiadó legkisebbeknek szóló könyvecskéje. De sajnos írtó feledékeny vagyok, így most itt mutatom meg nektek. De azért sem baj, hogy külön posztot kap, hiszen egyik kategóriába sem tudtam volna besorolni. Hiszen ez egy egészen spéci kis kiadvány. Lapjai érdekes formátumban vannak applikálva és a kemény anyag alatt filcet találunk, melyeken a gyermek végig húzhatja az ujjacskáit. Igazi játékos szenzomotoros fejlesztő eszköz. A filc garantálja azt is, hogy az oldalak a sok-sok lapozás során se sérüljenek meg. Naruskámnak ez az első nagyméretű könyve, szereti is nagyon lapozgatni, nézegetni, tapogatni. A szép színes lapok az egyedi megoldások egy igazán látványos babakönyvet alkotnak.

Marc-Uwe Kling: A nap,amikor a nagypapa tönkretette a vízforralót

Ki mondta hogy a felnőttek nem hibázhatnak? A Scolar Kiadó legújabb könyve egyértelműen rácáfol erre a feltevésre. A nap amikor a nagypapa tönkretette a vízforralót című mese már a címében is mutatja, hogy az idősek is követnek el néhanap baklövéseket. Igazából az egész történetnek ez a központi gondolata. A nagypapa ugyanis egy nap, miközben az unokáira vigyáz, a villanytűzhelyre teszi fel főni a vízforralót, annak műanyag talpa leolvad és az egész házat elárasztja a füst. A család az udvarra szorul, ahol egyesével mindenki bevallja hogy bizony ő is követett már el hibát élete során. Ettől a nagypapa is kevésbé érzi rosszul magát. A nagy színt vallás után a család hatalmas játékba kezd az udvaron, sőt még az éjszakát is szabadban töltik. A mese humorban bővelkedik, ám mégis értékes üzenetet is hordoz. Mégpedig azt, hogy tévedni emberi dolog és a család az a támogató közeg, akikkel együtt bármit legyőzhetünk, még a kudarc utáni rossz hangulatot is. Nem csak a sztori szenzációs hanem maga az illusztráció is . A könyvet kifejezetten ajánlom első vagy második osztályosoknak nyári olvasmánynak. Kevés szöveg, nagy betűvel szellősen nyomtatva és rengeteg színes kép, szóval garantált a siker a kezdő olvasóknak is.

Elsa Beskow: Naptojás

Egy apró, vöröshajú, törékeny tündérlány a főszereplője a Naptojás című mesének. A Zengőkert Kia által kiadott történet több mint százéves. Írója és illusztrátora a nagyszerű, svéd Elsa Beskow, akinek könyvei a természet szépségét és annak szeretetét hirdetik.
Egy napon a vidám kis tündér valami furcsa, eddig ismeretlen dolgot talál az erdőben. A nagy narancssárga gömb egy tojásra emlékezteti és arra gondol, a nap pottyantott a le véletlenül a földre. A naptojást meg akarja mutatni erdei barátainak, ezért felkeresi őket. Az erdő lakói ugyanolyan tanácstalanok a furcsaság miatt, mint a tündér. A tojás rejtélyét egy léprigó oldja meg. Ő ugyanis tudja, hogy egy narancs hever a fűben. A titok megoldódott, de a gyümölcsöt egy varjú elragadja. A szomorú tündérnek a rigó vigasztalásul felajánlja, hogy télen magával viszi délre, ahol a narancs terem. A meleg délen a tünemény nagyon boldog, ám sohasem felejt hazajönni minden tavasszal a természetet felébreszteni csodálatos táncával.
Nagyon kedves történet barátságosról, az ismeretlen felfedezéséről, a természet és az otthon szeretetéről varázslatos képekkel illusztrálva.
Ajánlott kor :3+

Laczkfi János: Mi leszek,ha nagy leszek?

Tegnap paradicsomleves volt az ebéd természetesen betűtésztával. Ilyenkor nem csak egyszerűen elfogyasztjuk a levesünket, de jót mókázunk a betűk kihalászásával. Kata egy ideje érdeklődve kérdezi mese olvasás közben is, hogy „Ez milyen betű?” Így szinte lopva elsajátított már néhányat közülük. Ebéd után elővettük a Cerkabella  Kiadó Mi leszek, ha nagy leszek? című verseskötetét azon apropón, hogy tovább folytassuk a betűk böngészését. A ritmusos négysorosak szerzője a méltán ismert Laczkfi János. Minden költeménye egy foglalkozáshoz kapcsolódik, melyet viccesen ábrázol. A poénok egy része felnőtteknek szól, így különösen jó muri a gyerekkel együtt kulturálódni. Az oldalakon az ábécé betűit kis és nagy írott formátumban is megtaláljuk, valamint egy nagyon modern képet az adott mesterségről. A humoros költemények mellé igényes illusztrációt készített Foltin Fruzsina. A kicsi könyv lapjai nem csak szórakoztatnak, de általuk csakúgy repülnek a betűk a gyerek elmébe.

Kertész Erzsi: Állati vállalat-VirágZoo

Mindannyian vágyunk valami olyan helyre, ahol csak a nyugalom, a béke vesz körül minket. Az idilli hely, a tökéletes állapot nem csak az embereket csábítja, hanem Kertész Erzsi nagyszerű meseregényében az állatokat is. Az ötlet Antika és Lopez, a két antilop fejéből pattan ki. Megálmodják a dzsungel közepén a paradicsomot vagy ahogyan ők mondják Tomatót és mindent megtesznek azért, hogy ez a hely a boldogság szigete legyen. A vadregényes helyen egyre több lakó kerül szoros kapcsolatba, akik nem csak lakóhelyüket osztják meg egymással, de gondolataikat is. Az állatok karaktereiről felismerhetők az ismert személyiségtípusok. Van itt védelemre szoruló antilop lány, bajkeverő kígyó, szerény kajmár és egy önfeláldozó költő tigris is . A szereplők személyisége szépen kidolgozottak csak úgy, mint a hozzájuk készített illusztrációk, amelyeket Hanga Réka álmodott papírra. A paradicsomi élet nyugalommal, békével és rengeteg humorral jár. Ez utóbbi megjelenik az párbeszédekben, az eseményekben, de alapvetően az egész történetet áthatja. A könyv Cerkabella gondozásában jelenik meg. Ha a nyári szünetben igazán szórakoztató és igényes könyvet szeretnétek kisiskolás gyereketek kezébe adni, akkor ne feledkezzetek meg az Állati Vállalatról!

Takács Mari: Bingaminga és Morfió

Tavaly nyáron mutattam be nektek a Csimota Könyvkiadó (#recenzió) által megjelentetett Bingaminga és a Babkák című meseregényt, melynek az idén adták ki a második részét. Akkor is csak csupa jókat tudtam írni a könyvről és szerencsére a második rész esetében sincs ez másként. A történet ott folytatódik ahol az első regény véget ért. Bingaminga rohamosan fiatalodik, így a varázsló segítőinek igyekezniük kell, hogy ősi ellenségét megtalálják és legyőzzék. A jól ismert karakterek mellett új szereplők is érkeznek a történetbe Titta egy törékeny lány és Ozin a született harcos személyében, akiknek szintén nagyon fontos feladat jut. Titta a rejtélyesen eltűnt családja felkutatására indul, őt kíséri a bátor Ozin.
A két csapat találkozik és útjukat együtt folytatják tovább. Hamarosan kiderül, hogy ellenségeik is közös, ugyanis Morfió a gonosz varázsló tehet minden aljas cselekedetről. Ha a regény idáig nem lett volna elég izgalmas (pedig de!) akkor az ezután következő sok-sok kaland és próbák sorozata biztosan azzá teszi. Ugyanis nem olyan egyszerű a varázsló közelébe jutni és legyőzni, de főhőseinket sem kell félteni. Birtokában vannak bátorságnak és észnek egyaránt.
Takács Mari írónőnek sikerült ismét egy lebilincselő, érdekes és nagyon izgalmas regényt készíteni, melyből a gyerekek kitartást, bátorságot és barátság fontosságát is megtanulhatják.
süti beállítások módosítása