Egy könyvimádó anya!

Üveghegyen túl

Üveghegyen túl

Lámpát fel! Fedezd fel az állatokat!

2021. június 20. - fabikat
Fanatikus böngésző imádók vagyunk. Az egyik legjobb program, amit gyerekkel és könyvvel együtt játszhatunk. Keresünk, számolunk, összehasonlítunk, kérdezünk, válaszolunk, tanulunk, beszélgetünk. Egy jó böngésző rengeteg lehetőséget rejt magában. A Scolar Kiadó Lámpát fel! című könyve mindezt még meg tudja fejelni. Lapjain ugyanis több, mint 50 mágikus képet rejtettek el, amelyet csak a mellékelt lámpa használatával tudunk láthatóvá tenni. Az illusztráció önmagában is gyönyörű, de így, hogy egy kis extrát kapott, garantáltan elvarázsolja a gyermekeket. Kata is addig nyomkodja a zseblámpát és keresgeti az elrejtett állatokat, amíg (ahogy ő mondja) el nem gyengül a kis keze. A könyvben a tenger, a dzsungel, a rét, a tavak és az erdők élővilágában barangolhatunk és a megadott instrukciók alapján fedezhetjük fel őket.

Catherine Ripley és Scot Ritchie: Hogyan?

A gyermeki természet alapvetően kíváncsi. Olyan érdeklődéssel és tudásszomjjal rendelkeznek már a legkisebbek is,hogy vétek lenne nem megragadni ezt és elméjüket hasznos tartalommal megtölteni. A kíváncsiság kisiskolás korban is megmarad, sőt elkezd körvonalazódni, hogy a gyermeket melyik terület érdekli jobban, mint a társait. A szülőknek feltett kérdések is egyre nehezednek. Bizony, néha kellemetlen helyzetet is teremthetnek, mivel nem biztos, hogy mindenre tudjuk a választ. Nem úgy, mint a Móra Kiadó újdonsága a Hogyan, amely nem csak felteszi a gyerekeket érintő kérdéseket, de meg is válaszolja azokat. Teszi ezt hét érdekes témakörben, úgymint szülinap, könyvtár, állatok, betegség, utazás, strand és repülőtér. Habár a kiadó 9 éves kortól ajánlja a könyvet, szerintem már bátran felolvashatunk belőle 6 éveseknek is, hiszen a válaszok roppant érthető módon kerültek megfogalmazásra. Ismeretterjesztő könyvhöz képest rengeteg illusztrációt találunk benne, amelyek igazán kellemes élményt nyújtanak. A könyv a sok-sok színes kép mellett egy igazán szép és kemény borítót kapott, így még jobban bírja majd a hosszú időt, melyet gyerekkézben fog tölteni.
+2
Elemzési adatok megtekintése
Bejegyzés kiemelése
6

Tanuljunk természetesen!- Az ábécé

img_20210615_145355_1_1.jpg

Valami hihetetlen vonzalom tud kialakulni gyerekek és a betűk világa között. Azokban a gyerekekben, akiknek pici korától kezdve felolvastak, óhatatlanul felébred a kíváncsiság e titkos birodalma iránt. Ez az érdeklődés akár már a három éves korú gyermekben is megszülethet. Gyakran kérdezik is egy – egy írásjegy láttán „Ez milyen betű? Ilyenkor bátran válaszoljunk a gyermek kérdéseire. Ez még nem olvasástanítás, pusztán a gyermeki kíváncsiság kielégítése. Ha türelmesen mindig megmondjuk a kérdezett betűt, pillanatok alatt magukba szívják azt a tudást, amely az olvasás elsajátításának első lépése. Így szokott megtörténni, hogy az óvodás gyerek egyszer csak mindenféle direkt tanítás nélkül, megtanul olvasni. Hihetetlen, de mégis működik. Ha ezt a kezdeti kíváncsiskodást a szülő nem csak feleleteivel hanem versekkel, játékokkal kiegészíti, a tanulás is sokkal szórakoztatóbbá válik.

Ésszerű azért szem előtt tartani, hogy a gyermekek többsége 6-7 éves kor körül érik meg az olvasás elsajátítására. Ekkora jutnak el arra a mentális, testi és értelmi szintre, amely megkönnyíti az új ismeret befogadását. Ezért ezt sürgetni, erőltetni nem szabad! A betűtanulást segítő könyvek és játékok használata a kisiskoláskorú gyerekek esetében is célszerű és hatékony lehet.

Összeszedtem a három legkedvesebb ábécés könyvünket és a Helart által készített természetes játékokat, abból a célból, hogy minőségi és igényes segédeszközökkel tudd támogatni a gyermekedet a betű vagy olvasás elsajátításának rögös útján.

Miért jók az ábécés könyvek?

 

Elsősorban azért szeretem az ábécés könyveket, mert észrevétlenül tanítják meg a betűket az arra fogékony gyereknek. Vers formájukból adódóan dallamosak, ritmusosak, hamar megtanulja a gyermek a betűhöz kapcsolódó versikét.

 

img_20210615_145536_1.jpg

Móra Ferenc Zengő ABC (MÓRA KIADÓ):

 

1958-óta szinte minden első osztályos olvasókönyv részét képezi, nem véletlenül. A verset két háromszori olvasásra megtanultuk a 3 éves Katával is. Nem volt nehéz, hiszen minden sor előtt megtalálható egy kép, amely az adott szakaszról szól. A képre rátekintve a gyerek elméjében felelevenedik az ábrázolt szó, majd a verssor. A költemény után a betűket külön oldalakon találjuk mellettük 4 soros olvasási gyakorlattal és K. Lukáts Kató gyönyörű nosztalgikus hangulatú rajzaival.

 

img_20210615_145554.jpg

 

img_20210615_145440.jpgSzabó T. Anna – Tóth Krisztina-Varró Dániel: Kerge Ábécé   

( CSIMOTA KIADÓ)

Vicces állatos versikék párosítása a betűkkel. Egyik oldalon a betű nagy és kis nyomtatott képét és egy vidám négysorost találunk, míg a másik oldalon az illusztrációban gyönyörködhetünk. A kötetben nem csak valós, de kitalált állatok is kerültek, ezek a versek, ha lehet ilyet mondani, még humorosabbra sikerültek. A könyv érdekessége, hogy a verseket 3 költő írta a hozzájuk készült képek pedig 8 illusztrátor munkáját dicsérik.  

img_20210615_145459.jpg

165229174_125530876246481_7295871079309888740_n.jpg

Balázs Imre József: Madár ábécé (GUTENBERG KIADÓ)

 

Ha valami eszméletlen szépre vágytok, akkor azt a Gutenberg Kiadó madaras könyvében biztosan megtaláljátok. Balázs Imre József erdélyi költő verseskötete, közelebb hozza a hétköznap emberéhez az elképesztően színes madárvilágot. Verseiben a legszebb madarak rajzolódnak ki. Minden vers a vidámságra törekszik, állandó elemük a humor.

A játékos hangulat miatt, örömmel tölt el felnőttet, gyereket egyaránt a versek olvasása, hallgatása.A költemények főszereplői ábécé sorrendben kaptak helyet a könyv lapjain. Minden oldalon megtaláljuk az adott madárhoz kapcsolódó nagy nyomtatott betű képét.


165243291_125530919579810_8225304253077483956_n.jpg

Miért válaszunk természetes játékot a könyvek mellé?

 

Először is hadd mondjam el , hogy a természetes, elsősorban fából készült játékoknak legalább annyira szerelmese vagyok, mint a könyveknek. Ezért amikor rátaláltam Nagy-Somlai Helga játékkészítőre és az ő termékeire nagyon boldog lettem. Helga (Helart) nem csak szép és igényes játékokat készít, hanem valódi fejlesztő eszközöket is. Ezekkel a játékokkal ugyanis logikát, szem-kéz koordinációt, finommotorikát fejleszthetünk. Segítenek az írás, az olvasás vagy a számok elsajátításában is. Játékai július 1-jétől CE minősítést kapnak, ami garantálja, hogy biztonságosak és az Eu. szabványoknak megfelelőek.

 

 img_20210615_150200.jpgBetűtanuló- tábla

 

Két oldalas ABC marással. Az egyik oldalon a magyar ABC írott kicsi, másik oldalán nyomtatott nagybetűit találod. A tábla mellé egy kb. 12 cm nagyságú szintén bükk ceruza is jár, amivel a gyerekek könnyedén le tudják követni a formákat, begyakorolni a betűket, így utána már papíron, ceruzával is könnyedén menni fog.

 

  

6606715_1.jpg

Tanulótábla

A tábla három részre van osztva, de ennél sokkal több lehetőséget rejt. A felső részén lévő mélyedésbe lehet beilleszteni a betűt ábrázoló kártyát, ami alapján a három mart részen, három féle technikával hozhatja létre a gyermek a formát. Kiválaszthatja a fából készült betűelemek közül a megfelelőt és ráillesztheti az első részre. Középen kirakhatja termésekből vagy kavicsokból a betűt, de grízbe vagy homokba is rajzolhat ujjával. A tábla jobb oldalán krétával vázolhatja fel az írásjegy alakját.20 mm vastagságú cca 40*30 cm méretű bükk tábla, olajozva

 

 

992080.jpg

A magyar ABC betűi

 

A kiválasztott betű képe párosítható betűkártyával vagy a fenti könyvek verseivel. Méretének köszönhetően a gyermek könnyen körbe tudja rajzolni, egyfajta sablonnak használva, majd az elkészült rajzokat kedvükre díszíthetik vagy színezhetik.

8cm magas, 1,5 cm vastag keményfából, pácolva, olajozva. A csomag tartalmaz 2 vesszőt és 2 pontot mely ékezetként használható.

 

Ha tetszenek ezek a termékek, akkor a www.helart.hu webshopban az uveghegyentul kuponkóddal most 10% kedvezménnyel tudod megvásárolni őket. A kedvezmény minden olyan termékre érvényesíthető, amely a tanuljunk természetesen kategóriában található.

 

 

Lotta Olsson és Maria Nilsson Thore: Fura állatok

Jaj, de jókat nevettünk a Fura állatok ( Cerkabella Kiadó) című mesén. Hogy mitől olyan elragadó ez a két szereplős fura mese? Valószínűleg attól, hogy ez a két állat csupa-csupa olyan emberi tulajdonságokkal került felruházásra, amelyre rá lehet önmagunkban is ismerni. Legalább is Domiva bőszen kuncogtunk a saját hibáinkon is. A történet arról szól, hogy a sörényes hangyászt nagyon zavarja, hogy más, mint a többi állat. Arra gondol, hogy versenyt hirdet és megkeresi a még tőle is furább állatokat, hátha ettől jobban érzi magát. A verseny megszervezésében a mogyorós pele barátja segít neki. Miközben a jelentkezők leveleit olvassák a hangyász kicsit trónfosztottnak kezdi magát érezni. Igazából tök jó volt furának lenni rivális nélkül is. Egyre azonban jó volt ez a verseny, rá kellett jönniük, hogy senki sem hibátlan.
Van aki csak egy kicsit, van aki nagyon fura,de senki sem hibátlan. Igazából a svéd írónő üzenete is ez, elfogadni magunkat a hibáinkkal együtt. Mindemellett szórakoztat, sőt tanít is. A versenyre jelentkezők bemutatkozó leveléből sok-sok állatot ismerhetünk meg, mint pl. sün, kínai meztelenkutya, tengerimalac, hangya, stb.
A könyv tökéletes együttolvasásra, de önállóan is megbirkóznak vele a kezdő olvasók is.
Ajánlott kor :6

Chiara Piroddi: Montessori műhelye-Gyermekünk érzelmi nevelése

Nagyon sok hasznos dolgot tanítunk meg gyermekeinknek nap mint nap. Színeket, számokat, környezetünkben található élő és élettelen dolgokat, viselkedési szabályokat. De mi a helyzet az érzelmi neveléssel? Ez egy kicsit olyan téma, amelyről keveset tudunk. A Geopen Könyvkiadó könyve Maria Montessori elvei alapján próbálja a szülőkhöz közelebb hozni az érzelmi nevelés fontosságát. A montessori pedagógia legfontosabb hitvallása, hogy hagyni kell a gyermeket, hogy saját maga fedezze fel a világot. Ezáltal ő maga alkot fogalmakat, megállapításokat s ez sokkal hasznosabb, mint a készen kapott információ. Felfogása szerint ez az érzelmek tanulásánál sincs másként, azokat át kell élni, meg kell figyelni és tanulni belőlük. Kiemelten fontosnak tartja, hogy a gyerek megértse hogyan keletkeznek, hogyan nevezzük és milyen módon fejezzék ki őket. Az érzések megélése mellett súlyt kell fektetni azok szóbeli kifejezésére, egy-egy érzelmi megélése után annak megbeszélésére. A könyv legalább annyira szól arról, hogy a szülő hogyan kezeli érzéseit, mint arról ahogyan a gyermeknek kell. A könyv első részében olvashatunk:
- a montessori pedagógia jellemzőiről
-az érzelmek fejlődéséről
-a szülő feladatáról a gyermeknevelésben, érzelmi nevelésben
-szülői önismeretről.
A második részben olyan játékos feladatokat találunk, amelyek a fenti célt szolgálják. A különböző érdekesebbnél érdekesebb tevékenységeket nem csak kicsikkel végezhetjük, hanem a nagyobb iskolásokkal is. Találunk játékos és kreatív feladatokat, melyek az érzelmek kifejezését, kezelését segítik elő. Ezek végzéséhez festékeket, ceruzára, ragasztóra stb. lesz szükségünk. A sok játékos feladat során jobban megismerjük gyermekünket, önmagunkat és vidám perceket tölthetünk együtt.

Barabás Zsófi-Moizer Zsuzsa: Mindenki tud rajzolni

Nyári szünetre ajánlhatok valami nagyszerű elfoglaltságot? Direkt nem írtam, hogy gyerekeknek, mert a Scolar Kiadó gondozásában megjelenő Mindenki tud rajzolni című könyv az óvodás korosztálytól a felnőttekig bárkit képes szórakoztatni. A mindenkiben szunnyadó alkotási ösztönre alapoz. Némi keretet adva úgy irányít minket a két magyar alkotó, hogy a végén elhisszük, mi is képesek vagyunk valami egyedit alkotni. A könyv lapjain képkiegészítés, útvonal- és párkeresés valamint vonalösszekötős feladatokon túl önálló kép alkotására is lehetőség van. A kiadvány sokrétűen felhasználható. Kiváló önálló elfoglaltság unatkozó gyerekeknek, de az óvodai vagy iskolai fejlesztések során is alkalmazható. A könyv végére nem csak az alkotási vágy ébred fel bennük, de a kreativitásuk is garantáltan elszabadul. A gyerekek az alkotási folyamat végén egy saját, kézzel készített képeskönyv birtokosaivá válnák, amely nem csak a rajz készségük fejlődésének eredménye, de egy szép emlék is.

A tudás enciklopédiája- Emberi test

Lenyűgöző, eszméletlen, megdöbbentő, bámulatos. Csak ilyen szavak jutnak eszembe A HVG Könyvek az emberi testről szóló enciklopédiájáról. Tipikusan olyan könyv, amely a család minden tagjának hasznos lehet. A gyerekektől a felnőttekig mindenkinek tud új tudományos ismeretet átadni. Hihetetlen szemléletes és látványos képekkel vannak kiegészítve az emberi testről szóló leírások. Testünk legapróbb részeitől elindulva, szerveinken át mindent megismerhetünk, ami bennünk működik vagy ami a működésünkhöz szükséges. A különböző váz-, izom-, ideg- ér-és nyirokrendszerekről készült kétoldalas illusztrációk böngészésében még azok is el tudnak veszni, akiket alapvetően nem érdekel a biológia. Beleáshatjuk magunkat a létfontosságú szerveink működésébe. Megtudhatjuk miért szükséges verejtékeznünk, mik azok a falósejtek vagy, hogy miért vörös színű a vér. De olyan érdekességekről is olvashatunk, mint a bionikus ruha, amely a súlyos gerinc sérülteknek segít rehabilitációjukban. Találunk még emberi rekordokról, az űrhajózásról és a jövő orvostudományáról is megannyi információt.
Olyan könyv amelynek minden család könyvespolcán helye van, amelynek a gyerekek az iskolás éveik alatt is nagy hasznát veszik.

Elsa Beskow: Törpegyermekek

Az erdő varázslatos világának lakóiról szól a Zengőkert Kiadó képen látható könyve. A Törpegyermekek című Elsa Beskow mese az írónőre jellemző különleges ábrázolás módú világot teremt, benne sok-sok állattal és egy törpecsaláddal. A család egy fenyő gyökerének üregében él. A három gyermek napjai nyáron játékkal telnek, melyhez az erdő állatai a társaik. Ősszel viszont részt kell venniük a be takarítási munkákban. Gombákat, bogyókat, gyümölcsöket gyűjtenek az éléskamrájukba. A legnagyobbaknak iskolába is kell járniuk bagoly asszonyhoz, akitől az erdő titkait és az állatok nyelvét is megtanulják. A tél érkezésével feladatuk csökken, de sohasem felejtkeznek el gondoskodni a madarakról. A mese a tavasz érkezésével ér véget, amikor a természet megújul, a család egy kisbabával bővül és a gyerekek öröme is nagy, hiszen ismét jókat játszhatnak az állatokkal.
Nagyon szép mese az erdő szeretetéről, az évszakok sokszínűségéről , a munkára nevelésről és a család erejéről.
A könyvet itt tudjátok megvásárolni:

Vojtěch Kubašta: A rendíthetetlen ólom katona

Hans Christian Andersen klasszikus története egészen különleges feldolgozásban érhető el a Móra Kiadó gondozásában. A mese úgy került rövidítésre, hogy az érthető és élvezhető akát egy 3 éves számára is. Az illusztráció, melyet Vojtěch Kubaąta cseh illusztrátor készített, nem csak a 3 dimenziós élményt nyújt, de interaktív is. Az apró kezek mozgásba hozhatják a kivágott elemeket, így például megtáncoltathatják a balerinát vagy kitáthatják a hal száját. Kata (3) nagyon szereti a térbeli mesekönyveket lapozgatni, önállóan mesélni belőle. Elég gyakran veszi kézbe a Rendíthetetlen ólomkatonát is, melynek lapjai erős kartonból készültek, így egyáltalán nem látszik rajta a gyakori forgatás sem.
+2
Elemzési adatok megtekintése
Bejegyzés kiemelése
16

May Szilvia: A Fásli Utcai Állatkorház-Újabb esetek

A Fásli Utcai Állatkórházban újabb vicces esetek kerülnek a szakavatott orvosok elé. A képen látható könyv ugyanis a második része a Cerkabella Kiadó (#recenzió) által megjelentetett állatkórházi történeteknek. A humor ebben a könyvben is vezér elem. A különböző kórházi osztályokba úgy kapunk betekintést, hogy mindig egy beteg állat panasza kerül kivizsgálásra A szülészeten a kakukk kutatja őrülten elveszettnek hitt tojását, amelyet a kenguru erszényébe rejtett . A szemészeten a belga óriás nyúl kerül kivizsgálásra, bár ő eredetileg a túlsúlya miatt szorul kezelésre. A sebészet és vágás osztályon Mackó Ottót kell ápolni, mivel a kamrapolc összetört alatta. A mese végén a fertőző osztályon a süldő disznó lány rejtélyes fertőzése okoz rettenetes galibát, ám szerencsére kiderül, hogy csak iskolaundora van. Végtelen jó humorral megírt és megrajzolt állattörténetek garantáltan jobb kedvre derítenek minden kis könyvmolyt.
Ajánlott kor 5+
süti beállítások módosítása