Egy könyvimádó anya!

Üveghegyen túl

Üveghegyen túl

Kertész Erzsi: Göröngyös úti iskola

2021. július 10. - fabikat

img_20210708_120604_3_1.jpg

Alsó tagozatos gyerekeket célozza Kertész Erzsi Göröngyös úti iskola című gyerekregény sorozata. A könyvek témája mindig valamilyen iskolásokat érintő probléma és az azokra adott megoldások. A mesék a 2.b. osztályban játszódnak. Minden könyvnek más gyermek a központi figurája, akinek megismerjük szerepét a közösségben és lelki problémájának okát. Így a sorozat részei külön is érthetőek és élvezhetők. Sőt, ha csak egy konkrét iskolai problémára szeretnénk megoldást, feloldást találni, akkor elég csupán a megfelelő darabot gyermekünk figyelmébe ajánlani vagy közösen elolvasni. A regények közös ismertetőjegye a humor, ezzel ellensúlyozni próbálja az írónő a néhol igen szomorú helyzeteket, amelyek a főszereplő gyermekek körül alakulnak. A szereplők, helyszínek vagy események megismerését segíti elő Metzing Eszter gyönyörű, színes illusztrációi. Az illusztrátor az akár két oldalas képekkel megkönnyíti a történet befogadását.

A Göröngyös úti gyerekek helyzete minden regény végére megoldódik, azt is írhatnám, hogy kisimul.

img_20210708_121215_1.jpg1. Helló felség

A mese központi problémája: az önmagunk és mások elfogadásának nehézsége.

A 2.b. élete fenekesen felfordul, hiszen az osztályba új tanuló érezik Csuda Gábor személyében. A fiú másként viselkedik, mint ahogyan azt társai vagy tanárai megszokták volna. Ő ugyanis koronát és palástot hord. Emellett viselkedésével is azt hangsúlyozza, hogy ő egy király. A kezdeti csúfolódás, szép lassan alábbhagy, átveszi helyét az érdeklődő kíváncsiság. Több fontos üzenete is van a történetnek. Az egyik, hogy ne a felszín alapján ítélkezzünk, ismerjük meg a másikat. A másik, hogy legyünk mindig önmagunk, ne akarjunk másnak mutatkozni mint akik vagyunk!

 

 

 

 

img_20210708_121014_1.jpg2.Lássatok csodát

A mese központi problémája: megfelelési kényszer leküzdése, önmagunk elfogadtatása másokkal

A történet egy másik 2.b. osztályos tanuló esetének bemutatásával folytatódik. Ezúttal Arika, egy kislány kerül a figyelem középpontjába, méghozzá hatalmas lódításaival. Ő ugyanis, azt találja ki, hogy rokonai dúsgazdagok és Svájcban kastélyuk van. A hazugságok, azért mélyen gyökereznek. A gyermek úgy érzi nehezen felel meg édesanyja elvárásainak. A gyerekek kezdetben versengenek Arika kegyeiért, hátha valamelyikük vele tarthat nyaralni. De amikor minden titok kiderül, hirtelen közellenséggé válik. Megoldással a tanítónéni szolgál, aki azt javasolja Arikának, fantáziáját kamatoztassa, írjon színdarabot!

 

 

 

 

img_20210708_121048_1.jpg3.Ne parázz

A mese központi problémája: önmagunk elfogadása, félelmeink leküzdése,

Ezúttal Saci lelkivilágát ismerhetjük meg, aki túlontúl meg akar felelni másoknak és nagyon gátlásos. Emellett az iskolában is rossz periódusba kerül, kettest kap matekból, fél a karácsonyi fellépéstől. Ezek miatt folyton folyvást csak marcangolja magát. Szerencsére segítségére siet idős barátja Tata bácsi,aki egy-egy jó tanáccsal tud a lánynak szolgálni. Persze a regény végén a szorongására is érkezik megoldás és Saci lelki békéje is helyre áll.

 

 

 

img_20210708_121122_1.jpg

4. Gáz van

  1. A mese központi problémája: elvált szülők, magányosság érzése,

A sorozat befejező része Robiról szól, aki szeretne fontos szerepet betölteni osztálytársai között és a nagyfiúk társaságába tartozni. Sajnos semmi nem alakul úgy, ahogy a fiú eltervezte. A nagyok nem veszik be a csapatba, az osztálytársai kigúnyolják, testvérével sem a legjobb a kapcsolata és édesanyja új barátjára sem kíváncsi. A nyári tábor lehetőséget kínál a fiúnak,hogy észrevetesse magát ,ezért egy nagy csíntalanságot eszel ki.

 

 

 

 

Ha kíváncsiak vagytok a történetek végkifejletére, akkor olvassátok közösen kis lurkóitokkal a könyveket, melyeket a www.cerkabella.hu oldalon meg is tudtok rendelni.

 img_20210708_121037_1.jpgimg_20210708_121134_1.jpg

 

 

 

Lorna Scobie: A macskagyűjtő

Az Alexandra Kiadó különleges macskás könyvében A macskagyűjtőben  mindenféle cicust találunk, vöröset, feketét, tarkát, kövéret, girhest, bundást, sőt még rengeteg egeret és sajtot is. Az alaptörténet szerint a mesélő macskagyűjteményt szeretne, ezért sajttal először egereket csábít magához, hogy az egerekre vadászó macskák, majd mind nála maradjanak. Kezdetben csak tizenkét cirmi kerül a birtokába, majd oldalról oldalra egyre több, végül igazi nagymacskák is bővítik a gyűjteményét. Erre azonban nem volt felkészülve, macskát tartani nem is olyan egyszerű. A macska gyűjtőnek be kell látnia hogy mégsem volt jó ötlet felhalmozni ennyi cicust, ezért valami más gyűjtésébe kezd.
A könyv igazi cica barátoknak szól, akik a vicces rajzokban hosszú percekre elmerülhetnek. A könyvben a szórakoztatás ukrán rengeteg macskát találunk, de belőlük sosem elég.

Michael Bond: A kastély egerei

Egy egér család repít minket a romantika korába, azáltal, hogy betekinthetünk életükbe és otthonukba. A Ciceró Könyvkiadó szárnya alatt megjelenő A kastély egerei című mesekönyv, ugyanis egy gyönyörű babaházban játszódik, amely egy hatalmas kastélyban található. A házat kiállították és a látogatók szabadon gyönyörködhetnek benne. Ám arról senki sem tud, hogy a kastély egerei beleköltöztek. Csipet úr, Csipet asszony és 13 csemetéjük gondtalan életüket élik, mígnem egy napon a babaházat, az otthonukat elszállítják. Az egerek csodálatos élete egyik percről a másikra rosszra fordul. Éhezniük, fagyoskodniuk kell. De szerencsére nem tart sokáig a nehéz idő, hiszen kiderül, a grófúr csak felújította a házat. A Csipet családnak ismét mindenük meg van. A mesekönyv kívül – belül gyönyörű. A babaház ábrázolása részletes és csodaszép. Mind a történet mind a képek hihetetlenül kidogozottak, részletesek. A család összetartása még a legnehezebb időkben is példa lehet mindannyiunk számára.
Ajánlott kor 3+

Kőszeghy Csilla: Maxi a rosszcsont kutya

A Csimota Könyvkiadó legújabb kiadványainak egy kutyus a főszereplője. Maximban túlteng az önbizalom. Azt gondolja, hogy nincs nála okosabb, erősebb és ügyesebb a világon. Ezen feltevésére alapozva, számtalan kalamajkába keveredik. A Rosszcsont Maximból a címszereplő kutyust ismerhetjük meg közelebbről. Aki annak ellenére, hogy beképzelt, nagyon mókás kis fickó. A Maxim a bábszínházban című részben főhősünk egy színházban csinál kalamajkát. A baj ott kezdődik, hogy nem ismeri fel, hogy a színészek csak szerepet játszanak, mindenkit meg akar menteni a gonosz karakterektől. A Maxim az olimpiánban is hasonló a helyzet. Mivel nem ismeri a sportágakat, így a versenyszámokba folyton belekotnyeleskedik. A focimeccsen a labdával akar játszani, a bokszoló nadrágjába beleragad, a távolugró homokban csontot keres és még sorolhatnám. A történetet néhány mondatból ismerjük meg, viszont az illusztráció annál bőségesebb. A könyv erőssége ebben és a humorban rejlik.
Ajánlott kor :3+

Gilicze Gergő: Állatkerti böngésző

Igazi szerelembe estünk a Naphegy Kiadó legújabb böngészőjébe, amely minden gyermeki és szülői elvárásnak messzemenőkig megfelel. A gyönyörűen illusztrált nagyformátumú könyv középpontjában egy állatkert áll és mindannyian tudjuk, hogy az állatokkal minden gyereket le lehet venni a lábáról. Szó szerint órákig lehet böngészni a képeket és a megadott események alapján történeteket szőni. De olyan sok szereplőt találunk az egyes oldalakon, hogy akár mi is számtalan mesét találhatunk ki hozzájuk. Sőt a szerző még ezen felül is játékra hívja a gyerekeket, ugyanis minden oldalpáron meg kell keresni a kijelölt állatokból 7 darabot. Külön öröm hogyan ez a böngésző egy magyar fiatalember, Gilicze Gergő keze munkáját dicséri.

Mike Barfield: Ilyen az élet

Nagyon sok tudományos ismeretterjesztő gyerekkönyvvel találkoztam már eddig, de olyannal amelyik ötvözi a tudományt a kalandokkal és a képregénnyel még nem. A Scolar Kiadó Ilyen az élet  című könyvének főszereplője Sherlock Ohms a tudományos detektív , aki két rágcsáló barátjával arra vállalkozik, hogy bemutassa a gyermekeknek a teljes élővilágát. Sherlock egy olyan utazásra csábítja az iskolás gyerekeket, mely során közelebb hozza hozzájuk a Föld élővilágát. Megtanítja nekik, hogy az élőlényeket osztályokba csoportosítjuk valamilyen közös tulajdonság szerint . A könyv felépítése is a rendszertanhoz igazodik. Minden osztályról olvashatunk érdekességet például a baktériumokról, moszatokról vagy a gombákról. A könyvben találunk tíz rövid képregényt, melyek olyan nagy tudósokról szólnak mint pl. Arisztotelész vagy Darwin. Emellett megfigyelési és kísérleti ötleteket is ad az arra fogékony gyermekeknek. A kedves, rajzos illusztrációt kapott könyv, olyan mennyiségű és minőségű tudást tartalmaz, melyet a gyermekek az általános iskolai tanulmányaik során nagy sikerrel alkalmazhatnak.

Amy Krouse Rosenthal: Uni,az unikornis

Eddig fenntartásaim voltak az unikornisokkal. Azt gondoltam, hogy nekünk túl sziruposak. Eszembe sem jutott, hogy a cukiság mellett tudnak komolyabb üzenetet közvetíteni. De az Uni, az unikornis című mese, amelyet a Betűtészta Könyvkiadó ad ki, más, mint a legtöbb egyszarvúról szóló történet. Bár igaz, hogy Uni nagyon cuki, de alapvetően más, mint a társai. Hisz benne, hogy valahol létezik egy kislány, aki arra vár, hogy a barátja legyen. Bár mindenki kineveti, ő még is kitart elképzelése mellett. A mese végére kiderül, hogy igaza van. Valahol van egy kislány, aki arról álmodozik, hogy egy napon unikornis barátja lesz. Gyönyörű illusztrációval ellátott mese, még szebb üzenettel: Higgy az álmaidban és ne hagyd, hogy eltántorítsanak tőle!
Ajánlott kor :3+
+3
Rita Crook és további 2 ember
2 hozzászólás
Tetszik
Hozzászólás
Megosztás

Várszegi Adél: Zümmögés erdőn-mezőn

Annak ellenére, hogy a méhek létezése életfontosságú az élővilág szempontjából, csak nagyon keveset tanítunk meg róla gyermekeinknek. A „Tehetsz méh többet!” egy olyan összefogás, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a méhek ökológiai fontosságára, a méhész társadalom támogatására és a mézfogyasztásra. Ezen elveket támogatva született meg egy nagyon különleges mesekönyv, melyet Adél Várszegi írt és amely a Zümmögés erdőn – mezőn címet kapta . A BOOOK Kiadó által kiadott mesekönyv mindent tartalmaz, amit a méhekről tudni érdemes, mindezt a gyermekek számára érthetően. Mégsem ismeretterjesztő könyv csupán. Ha definiálni kellene akkor azt mondanám, olyan meseregény, amely magában foglal egy tudományos anyagot a méhekről, úgy tálalva, hogy az egy gyermek számára könnyen befogadható legyen.
A történet főszereplői Szofi egy kislány és Bolyhos egy méhecske, akik Szofi konyhájában találkoznak és életre szóló barátságot kötnek egymással. A kislány kíváncsiságából adódóan szépen lassan fény derül a méhek különleges életére. Bolyhos, mint mindentudó narrátor, elmeséli Szofinak a méhek háziasításának történetét, a nektár útját és átalakulását a kaptárban, a királynő szerepét, a méhek táncának jelentőségét. De ezenkívül még sok-sok érdekességre is fény derül például hogy, mit csinálnak télen a méhek annak érdekében, hogy ne fagyjanak meg vagy, hogy miért hagyja el a királynő a kaptár ill. hogy, hogyan győzik le a betolakodó darazsakat. De olvashatunk a méhészek nehéz munkájáról és a méhek szerepéről az emberek életében . A könyvből megtudhatják a gyerekek azt is, hogyan tehetnek ők a legtöbbet ezeknek a pici rovarok életének védelméért. Javaslatokat találunk ahhoz, hogy milyen növényeket válasszunk egy méhlegelő ültetéséhez. A kiadványba tizenöt mese került, melyek között találunk olyat is, amelyben kevesebb leírás van több cselekménnyel, ezeket már a 3 évesek is élvezni tudják. Az illusztrációt Szert-Szabó Dorottya készítette, melyben a karakterek rendkívül bájosra és szerethetőre sikerültek. A képek részletgazdagok, gyönyörű színekben pompáznak, egyszerűen elbűvölőek. Olyan mesekönyv ez, amely rendkívül informatív, hasznos, érdekes, kívül-belül gyönyörű és egy nagyszerű célt szolgál.
Remélem nagyon sok gyerekhez el fog jutni a könyv és az üzenete is. Ügyeljünk a méhekre!

Nógrádi Gábor:Tom és Geri

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és könyvMostanában nagyon sok ovisoknak szóló könyvet mutattam itt be, de van nekem egy tíz éves fiam is, aki szintén nagyon szereti a könyveket. Legutóbb épp a Móra Kiadónál megjelenő Tom és Geri sorozatba vetette bele magát és mivel odáig volt meg vissza tőle, úgy gondoltam nektek is megmutatom, hátha van otthon egy legalább 9 éves csemetétek, akinek jól jönne egy kis szórakozás a nyárra. Szóval nagyvonalakban miről is szólnak a történetek? A regények középpontjában a két címszereplő testvérpár áll, akiknek nem valami fényes a kapcsolata. A két fiú közül Geri a sikeresebb, mind a feltalálásokban, mind pedig a lányoknál. A sorozat első része a bátyám zseni. A történet szerint, Geri feltalálja a tolmácsprogramot, aminek értékesítésében az Amerikából hazatérő Ottó próbál segíteni a fiúnak. Ám Tomnak Ottó felettébb gyanús és mindent meg tesz annak érdekében , hogy lebuktassa hátsó szándékait. Segítségére van néhány tanára és a hatodikosok. Ha már azt gondolnánk, hogy történetünk nem lehet izgalmasabb, akkor essünk csak neki a második résznek Az öcsém zseninek. Ebben a regényben visszatér Ottó, akinek el kellett menekülnie Bolíviába, amiért el akarta lopni Geri pénzét. A rossz fiú ismét csak bajt akar keverni. Drogüzletbe kezd Digó nevelőapjával. Digó a fiúk iskolatársa és igen csak segítségre szorul, mivel apja bántalmazza és törvénytelen dolgokra akarja rávenni. Ez a kötet az izgalmas nyomozások mellett jócskán tartalmaz érzékenyítő témát is, például kirekesztés, családon belüli erőszak. A harmadik rész a megkoronázása a sorozatnak, hiszen a fiúk nagyijáról kiderül, hogy fiatal korában titkosügynök volt. A mama ért a fegyverekhez és a verekedéshez is. Szükség is van rá, hiszen szembe kell szállni a maffiával. Kisunokáját, Gerit elrabolják, de szerencsére a kiszabadításában segítségére siet az okos Tom.
A könyvek cselekménye rendkívül izgalmas, az olvasó sohasem lehet biztos abban, mi fog történni. A változatos események mellett a humorról sem feledkezzünk meg. Mind három regény biztosít a lebilincselő izgalomról és a jó hangulatról.

Müller Péter Sziámi: Mi a jeled?

Szeptemberben kezdjük az ovit. Mint mindenre erre is szeretném alaposan felkészíteni Katát, úgyhogy a közeljövőben számíthattok néhány ovis témájú gyerekkönyvre. Az első egy verseskötetet lesz, melyet a Naphegy Kiadótól kaptunk (#recenzió). Müller Péter Sziámi verseinek középpontjában az ovis jelek állnak. Nem tudom mi a varázsereje ezeknek az apró szimbólumoknak , de érdekes, hogy, egész életünkben velünk maradnak. Nincs olyan ember, aki ne emlékezne felnőttként is az óvodai jelére. A kicsik még nem tudnak olvasni, de a rajzolt ábrákat hamar memorizálják. Szükségük is lesz az óvodai évek alatt, hiszen a jelük rá kerül minden fontos eszközükre. Ez fogja saját tulajdonukat jelölni. A könyvben 26 verset találunk, az első a Mi a jeled? című a többi 25 egy-egy ovis jelről szól. Minden költemény hangulata vidám, kedves. Laza, könnyed versek ezek, melyekben a játékosság a kulcselem. Az óvoda nem minden költeményben jelenik meg, legtöbbjük magáról a címben megnevezett karakterről szól. Egyes verseket az óvodától is el tudjuk vonatkoztatni , például a felhő, a napocska, az esernyő címűeket az időjárás tanulásakor is olvasgathatjuk. A nagyon jól eltalált verseket hamar megtanulják és élvezettel szavalják a kicsik. A könyvet Ripple Renáta illusztrálta, karakterei rendkívül kedvesek és cukik.
süti beállítások módosítása