Egy könyvimádó anya!

Üveghegyen túl

Üveghegyen túl

Mondd csak!-Foci

2021. április 03. - fabikat
A legtöbb fiú rajong a fociért. Sőt egyre több lány is, a kisfiam csapatában is két nagyon ügyes kislány is futballozik. A gyerekek nem csak a labdát üldözni szeretik, de meccset nézni is. Előbb utóbb kiválasztják kedvenc focistájukat vagy csapatukat. Foci kártyát kezdenek gyűjteni, kiposzterezik a szobájukat és minél több információt szeretnének megtudni kedvencükről. A Geopen Könyvkiadó Mondd csak! – Foci című kiadványából rengeteg olyan újdonságot tudhatunk meg futballistákról, amelyekről eddig nem hallhattunk. 200 kérdés és a rájuk adott válaszok között böngészhetünk. Az információkat négy témakörbe rendezték:
- Fantasztikus játékosok,
- Legendás csapatok,
- Statisztikák és rekordok,
- 100% furcsaságok
A válaszok olykor meglepőek, legtöbbször humorosak és mindig érdekesek. A kiadvány formája spirálozott, lapjai matek füzetre emlékeztetnek, illusztrációja vicces. Egész küllemében passzol egy kistinihez. Olvasásgyakorlására is kiváló, hiszen nagybetűvel, szellősen nyomtatott, egy oldalon kevés szöveg található, így a kezdő olvasónak is sikerélményt rejt. Ha a mi kis focirajongónkat is érdekli, hogy:
Hány gólt rúgott be Lionel Messi a 2012-es idényben? Hogyan melegít be Mbappé? stb. Akkor garantáltan élvezni fogja ezt a focis könyvet is.

Kertész Erzsi: Éjszakai kert

Titokzatos kertbe invitálja fiatal olvasóit Kertész Erzsi írónő. Az Éjszakai kert a Cerkabella  gondozásában jelenik meg. Ebben a misztikus detektívregényben két nyomozó próbál rájönni arra , hogy ki lopta el a rejtélyes hölgy kerti tavát. Minden nyom az emberek által messzire elkerült kertbe vezet, ezért a detektíveknek is be kell lépniük a sötét helyszínre. Főhőseinket Noxnoktisz a kert mestere vezeti körbe és mutatja be lakóit, mint a lehetséges elkövetőket. A mester meséiből különleges teremtmények és a velük megtörtént események kelnek életre. Minden szereplő egy új színt ad a történethez. Varázslatosak, mágikusak és főként sejtelmesek. A cselekmény nem túl pörgős, inkább a lélekrajzok hangsúlyosak, ám ezek korántsem unalmasak, sőt humorban gazdagok. A könyv külleme is varázslatos. Az illusztráció gyönyörű, csak úgy mint a borító, amely még a sötétben is világít.
Ajánlott 8 év felett

Balázs imre József: Madár ÁBÉCÉ

Ha valami eszméletlen szépre vágytok, akkor azt a Gutenberg Kiadó  madaras könyvében biztosan megtaláljátok. Balázs Imre József erdélyi költő verseskötete, közelebb hozza a hétköznap emberéhez az elképesztően színes madárvilágot. Verseiben a legszebb madarak rajzolódnak ki. Szavai által szinte a lombok között érezzük magunkat. Minden vers a vidámságra törekszik, állandó elemük a humor. A játékos hangulat miatt, örömmel tölt el felnőttet, gyereket egyaránt a versek olvasása, hallgatása. (Katát különösen elvarázsolja minden alkalommal, hiszen nagy madárrajongó.)
A költemények főszereplői ábécé sorrendben kaptak helyet a könyv lapjain. A kötet végén még egy rövid madárhatározó is megtalálható. A Madár ÁBÉCÉ illusztrációja elképesztően gyönyörű, élethű. A versekhez készült képek mind egy-egy önálló műalkotás, melyet Kelemen Kinga festett. Az illusztrátor képei elkészítéséhez nagyban hozzájárult a madarak alapos ismerete, ő ugyanis ökológus is. A versek és a képek együtt egy olyan kötetet alkotnak, amely szemet és lelket egyaránt gyönyörködtetnek. Olyan művészi alkotás, melynek ott kellene lennie minden család könyvespolcán.

Beszllás! Indul a Discovery Expressz

Egy felejthetetlen utazásra invitál minket a
Babilon Kiadó Beszállás! Indul a Discovery Expressz című nagyformátumú képeskönyve. A könyv rendkívül sokoldalú. Vezérvonala a közlekedés történet, de egy izgalmas kis nyomozós feladattal is fenn tartja a gyermeki érdeklődést. A Discovery Expressz nem hétköznapi vonat, útja a múltba vezet. Általa megismerhetjük a bicikli, a hajózás, a vasút, a tengeralattjáró és a légiközlekedés történetét. Olvashatunk Leonardo da Vinci, Karl Benz vagy a Montgolfier fivérek nagyszerű munkásságáról. De olyan érdekességekre is választ kapunk mint pl. hogyan épült meg a Panama-csatorna vagy, hogy mi az a periszkóp.
A lenyűgöző illusztráció mellet a sok-sok kihajtható ablak is tartogat böngészni valót a gyerkőcöknek. A tudományos ismeretek én túl egy kisebb kalandot is elrejtettek a könyv szerzői. Az olvasónak ki kell derítenie, hogy hová tűnt az elismert Pendleton professzor. Ehhez a levelekben elrejtett logika feladatokat kell megoldani. A könyv elolvasása után nem csak a professzor hollétére derül fény, de szinte mindent tudni fogunk a közlekedési eszközökről, amit csak tudni érdemes.

Sibylle von Offers: Mese a Nyúlgyermekekről

Csodálatos szándékkal alapította meg Treiber Gabriella a Zengőkert Kiadót. Oka nem volt más mint, hogy a magyar gyerekek is széleskörben megismerkedhessenek Elsa Beskow és Sibylle von Olfers meséivel. E két hölgyben közös, hogy nem csak szerzői, de illusztrátorai is meséiknek, melyek középpontjában minden esetben a természet misztikus világa áll. Arra reflektálnak, hogy lássuk meg a természet szépségét, varázsát. A erdők, mezők világa megelevenedik és egy egészen varázslatos oldalát mutatja be a mesék és a hozzájuk készült illusztrációk által. Ezek a könyvecskék nem csak a gyermekeket bűvölik el.
A Zengőkert Kiadó legújabb mesekönyve a Mese a nyúlgyermekekről. A történet szerint a vadász felesége gombászni megy a közeli erdőbe, s míg az ebédnek valót összegyűjti, az alvó gyermekeit egy fa alá helyezi. A két gyermek azonban hamar felébred. Nyúlanyó talál rájuk, aki azt gondolja, anyjuk szándékosan hagyta az erdőben a porontyokat, ezért hazaviszi őket. Otthonában gondoskodik róluk, megeteti őket, még bundát is var nekik. Másnap a vadász kutyája rátalál az elveszett csemetékre, akiket édesapjuk biztonságban hazavisz az aggódó anyának. A mese az anyai szeret különböző formáit jeleníti meg, a vérszerinti anya félelmét és aggódását valamint Nyúlanyó gondoskodását, féltő óvását. Nem csak a történetet, de a hozzá készült képeket is áthatja a szeretet.
Ajánlott kor :3-99

Charlotte Guillain-Yuval Zommer: Talpam alatt a föld

Utazni sokfelé lehet, különösen a könyvek által, azokban ugyanis semmi sem szabhat határt a képzeletnek. Mégis a föld alá csak nagyon ritkán szoktunk betekintést nyerni. A HVG Kiadó által megjelentetett Talpam alatt a Föld című tudományos könyvben utazásunk a bolygónk mélyére vezet. A könyv különlegessége formájában rejlik, lapjai leporelló alakban helyezkednek el. Így a kihajtható oldalak egyik felén a Föld középpontjába tarthatunk, majd fordítva egyet a magból visszajuthatunk a felszínre.
A kaland egy forgalmas nagyvárosból indul, ahol a csatornarendszereken túl, a metrón keresztül tartunk a mélybe. Az ember alkotta eszközök mellett a cseppkőbarlangokkal és régészeti leletekkel is találkozunk. A másik oldalon a talajban lévő ásványokkal, kőzetekkel és élőlényekkel ismerkedhetünk meg közelebbről. A felszínre jutva a zajos város helyett egy nyugodt kis erdőben találjuk magunkat. A sok-sok tudományos információ túl az esztétikai élmény az erőssége a könyvnek. Yuval Zommer illusztrációi ugyanis elvarázsolják a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. A részletgazdag képek egy hiánypótló albumba rendeződnek, melynek minden kis tudós palánta polcán ott van a helye.

Mit? Miért? Hogyan?- Mit csinálunk tavasszal?

A Scolar Kiadó Mit? Miért? Hogyan?-mini című sorozata az óvodás korú gyerekeknek szól. Könyveiben olyan kérdésekre ad választ, amely a 2-4 éveseket legjobban foglalkoztatja. A legújabb rész nem is lehetne aktuálisabb, hiszen témája a tavasz. Katával mostanában kezdtünk el komolyabban foglalkozni az évszakok sajátosságainak tanulmányozásával,megfigyeléseinket tökéletesen kiegészíti ez a könyvecske. Olvashatunk benne a tavasszal elvégzendő kerti munkálatokról, játékokról, öltözködésről. A kihajtható fülek segítségével megleshetjük, mit csinálnak az állatok a természet ébredésekor. Részesei lehetünk egy család húsvéti készülődésének, és még sok – sok tavaszhoz kapcsolódó érdekességet találunk benne. A számtalan kinyitható ablak és illusztráció pedig órákra ad böngészni valót a kicsiknek.

Illatos böngészők

Babilon Kiadó  kínálatában rendkívül különleges könyveket találunk már egészen 0 hónapos kortól. A legkisebbeknek szóló kiadványokban a figyelem megragadása és annak fejlesztése fontos szerepet játszik. Idáig az Okosbaba című könyvecskék voltak a kedvenceim (korábbi posztban megtaláljátok) különleges képiviláguk és az applikált oldalai miatt. Ezek a képek hozzájárulnak a gyermek érzékszerveinek fejlődéséhez. Azt gondoltam, hogy egy könyvnek nem lehet más fizikálisan felfogható tulajdonsága a különböző látványelemeken és textúrákon kívül. Tévedtem! Lehet! Rendelkezhetnek illatanyaggal is.
Az illatos böngésző sorozat egyik különlegessége az elrejtett illatokban rejlik. A gyermek feladata, hogy a papírt a képen látható helyen megdörzsölje, majd kitalálja, minek az aromáját érezte. Az önellenőrzést is azonnal el tudja végezni, hiszen a könyv oldalában egy kihúzható fülecskén megtalálható a megoldás. Két könyv közül van lehetőségünk választani. Az egyikben gyümölcsök , a másikban különböző helyekhez kapcsolódó (pl. erdő, piac stb.) illatokat találunk. A böngészők biztosan a család kedvencei lesznek, hiszen jó móka együtt találgatni. A szórakozás mellett pedig a gyermek koncentrációja, figyelme és az észlelése is fejlődik.
süti beállítások módosítása