Egy könyvimádó anya!

Üveghegyen túl

Üveghegyen túl

David Litchfield: Fények a Csoda-sziklán

2021. július 22. - fabikat
Lehet, hogy egy kép erről: könyvHihetetlen sikere volt nálatok David Litchfield Mackó és a zongora című sorozatának. Szerencsére az Álomgyár Kiadó az író két legújabb meséjét is kiadja. Az egyik ezek közül A fények a Csoda-sziklán, amely mondanivalóját tekintve legalább olyan kiemelkedő, mint az előző mesék. Képi világa pedig egészen elképesztő. Színes, impozáns, egészen varázslatos. Egyes oldalak képregény szerűen mesélik el a, történet, így lehetőséget ad arra, hogy az olvasni nem tudó gyermek is mesélhessen. A történet szerint Hanna minden este kilopakodik az erdőbe, ahol egy sziklán üldögélve arról álmodozik, hogy egy napon eljut a világűrbe. Az egyik ilyen alkalom során egy ufó száll le hozzá és barátságot kötnek. Attól a naptól fogva Hanna minden nap kilátogat a sziklához és visszavárja idegen barátját. A történet nem csak a gyermekeket képes megérinteni, sőt azt gondolom, hogy nekünk felnőtteknek is hordoz tanulságot. Ne az elérhetetlen után sóvárogjunk! Vegyük észre a környezetünkben lévő csodákat!
+3
Elemzési adatok megtekintése
Bejegyzés kiemelése
8

Giles Andreae: A táncoló zsiráf

Adott egy dzsungel, ahol minden állat nagyszerűen táncol,kivétel Zsizsi a zsiráf, mert szegény igen botlábú. A többi állat jól ki is nevetni ezért. Egy kudarcba fulladt próbálkozás után a holdat bámulva a tücsöktől megtudja, hogy elég ha a saját ritmusára figyel. Zsizsi el is engedi megfelelési kényszerét és önfeledt táncba kezd. Boldogabb mint valaha. Az állatok pedig csodálják az önfeledten táncoló kecses zsiráfot. A mesét rímekbe faragták, amolyan Julia Donaldson stílusban.
Legfőbb üzenet az, hogy másnak lenni jó. Szép mondanivalóval és csodaszép illusztrációval ellátott mesekönyvet az Animus Kiadó (#recenzió) jóvoltából olvashattuk.
+2
Elemzési adatok megtekintése
Bejegyzés kiemelése
4

Ellis Kaut: Pumukli és Eder mester

Többször írtam már, hogy nagyon szeretek nosztalgiázni. Olyan történeteket megmutatni, felolvasni a gyerekeimnek, amelyek a gyermekkorom része volt. Amikor megláttam a Ciceró Könyvstúdió (#recenzió) kínálatában a Pumukliról szóló mesét, tudtam, hogy erről nekik is hallaniuk kell. Bár én csak a tévéfilmes változatot ismertem, mégis jobban örültem annak, hogy regény is készült a kiskobold csínytevéseiből. Ugyanakkor egy kicsit izgultam is, hogy átjön az a hangulat a gyerekeknek , ami régen nekem. A félelmem teljesen alaptalan volt, mert ez a mese még fantasztikusabb, mint a tévés társa. Akiknek viszont nem mond semmit Pumukli neve, azoknak elárulom, hogy ez a kis csibész egy vörös hajú kobold. Éder mester asztalosműhelyébe költözik be és attól fogva nála is marad. Tulajdonképpen az öreg mester apja helyett apja lesz a kis kócos rosszcsontnak, aki pedig pont úgy viselkedik, mint egy gyerek. Rengeteg mulatságos kalandba keveredik, melyeken mindegyikünk jóízűen kacagott. De a sok kalamajkából, melyeket okoz, képes levonni a tanulságot is. Ha szeretitek a vidám estimeséket, akkor nektek való Pumukli és Éder mester kalandjai.
Ajánlott kor :5+

Kicsikből nagyok

img_20210713_150213.jpg

Világszerte ismert és szeretett gyerekkönyv sorozat jelent meg a HVG kiadónak köszönhetően. A Kicsikből nagyok olyan mesék gyűjteménye, melyekben a történetek főszereplői egy-egy világhírű személyiség, akik mertek nagyot álmodni. Tudósok, művészek, divattervezők életének fontos állomásait követhetjük nyomon egészen gyermekkoruktól. Minden fontosabb életeseményt megtalálunk a kiadványokban, amelyek úgy vannak megfogalmazva, hogy szövegét egy 4 éves gyermek is meg tudja érteni. Sőt a könyvek hátsó részében még extra információkat is találunk. A könyvek stílusukban teljesen egységesek. Mindegyiket a spanyol származású Isabel Sanchez Vegara írta. Az illusztrációk egyszerűen csodálatosak,az emberek ábrázolása hihetetlenül egyedi és mókás.

A könyvek legfontosabb feladata, hogy inspirálja a gyerekeket valami nagyszerű dolog elérésére. A gyerekeknek el kell hinniük, hogy bármik lehetnek, hiszen egyszer ezek a példaképek is álmodozó gyermekek voltak.

A HVG Kiadónál első körben 4 mesekönyv jelent meg, de előkészületben a sorozat többi része is. Most röviden szeretném bemutatni a már megjelent könyveket.

img_20210713_150609.jpgCoco Chanel

 

A kis Gabriella története nagyon szomorúan kezdődik. Ő ugyanis 11 éves korában egy zárdába kerül, mert édesanyját elveszíti. Itt tanul meg varrni, melyből fiatal nőként meg tud élni. Tehetségét hamar kamatoztatja, az iskola befejezése után sorra nyitja divatszalonjait. Ruhái eltérnek a kor divatjától, mégis hamar a nők kedvence lesz. A híres divattervező életéből elhivatottság, kitartást tanulhatnak a gyerekek, valamint azt, hogy másnak lenni jó. (itt)

 

 

img_20210713_150531.jpg

Fridha Kahlo

A festőnő élete sem volt fenékig tejfel, rengeteget kellett szenvednie egy buszbaleset miatt. Teste összetört, s míg lábadozott a festészetbe menekült. Egész életében alkotott, de csak halála után vált világhírűvé. Kitartás, elhivatottság erő, melyet megtanulhatunk egy olyan assznytól,akinek rengeteg szenvedést kellett megélnie. A  könyv az illusztrációnak köszönhetően mégis vidámságot áraszt.(itt)

 

 

 

 

img_20210713_150448.jpg

Jane Goodall

 

Édesapja talán nem is sejtette, hogy azzal, hogy gyermekének egy plüss majmot vett, egy életre megpecsételte sorsát. A kis Jane csimpánzát mindenhova magával vitte. Fiatal nőként Afrikába utazott és egész életét a majmok megfigyelésének szentelte. Ő a világ első számú csimpánzszakértője. Emellett fontos küldetésének tekintette az esőerdők védelmét. Kitartás, bátorság és erő melyet elsajátíthatunk egy igazán vakmerő hölgytől. (itt)

 

img_20210713_150400_1.jpg

David Attenborough

 

A kis David azon a leicesteri egyetemen nőtt fel, ahol édesapja igazgató volt. Így korán a tudományok felé fordult. Különösen az állatok, növények és fosszíliák érdekelték. Később, a diploma megszerzése után a tévében kezdett dolgozni. Olyan műsorokat készített a világ számtalan pontján, mely által közelebb hozta a természetet hétköznap emberéhez. Neve szorosan összefonódott a környezetvédelemmel. A könyvből korunk egyik legtiszteletreméltóbb alakjának életét ismerhetik meg a gyerekek, akitől kitartást, bátorságot, tudásszomjat és eltökéltséget tanulhatnak. (itt)

A sorozat hamarosan tovább folytatódik. A HVG kiadó weboldalán már előrendelhető Teréz anya, Maria Curie, Stephen Hawking és Albert Einsten életéről szóló részek.

Alice Hemming: A levéltolvaj

Bár még távolinak tűnik az ősz és el sem tudjuk képzelni, hogy egyszer ez a hőség is elmúlik, mégis egy ősszel játszódó mesét hoztam most nektek. Az Alexandra Kiadó (#recenzió) A levéltolvaj című meséje, annyira kedves és tanulságos, hogy igazából évszaktól függetlenül bármikor olvashatjuk. A kis mókus elégedetten pihenget fán lévő otthonában, amikor ráeszmél, hogy levelei eltűntek. Mindenki gyanús, bárki lehet a levéltolvaj. A magyarázatot kis barátja a madárka adja meg a rágcsálónak. Elmeséli neki, hogy a szél a hibás vagyis az ősz. Azt is elmagyarázza, hogy a változás állandó, nyár után az ősz jön ez a természet örökös körforgás. A történet végtelenül humoros, melyet az illusztráció is követ. A képeken pont olyan viccesnek látjuk a paranoid mókust, mint a szövegből.A könyvet jó kézbe venni, hiszen kívül belül gyönyörű. A könyvben találunk egy rövid leírást az őszről, a lombhullató és örökzöld fákról is.
Ajánlott kor :3+

Gyapjúmesék: Az aranytulipán

Van bennem egy különös vonzalom a népmesék iránt és ugyanígy érzek a népi értékekkel kapcsolatban. Azt gondolom, hogy előbb a múltunkat, gyökereinket kell, illik megismernünk. Amikor a Casparus Kiadó legújabb meséjét megpillantottam, tudtam, hogy valami csoda lesz. Szerencsére nem is tévedtem, hiszen pont az a két dolog keveredik benne, amit annyira nagyon szeretek, a népmese és a népi kézművesség. A könyvben az Aranytulipán című történetet találjuk, amely Benedek Elek mesegyűjtő útján jegyzett fel az utókornak. Megtalálható benne a népmesékre jellemző szereplők, fordulatok, mesei elemek. A történet szerint a királyfi elindul szerencsét próbálni. Útja során segítséget nyújt a rászorulóknak, akik biztosítják arról, hogy meghálálják nagylelkű tettét. Utazása egy városon vezet keresztül, ahol a király a lányának férjet keres.
A királylány csak ahhoz mehet hozzá, aki úgy el tud bújni kérője elől, hogy az nem találja meg. A királyfi segítségül hívja barátait, akiknek köszönhetően harmadjára aranytulipán képében sikerül elrejtőznie. Természetesen, ahogy az lenni szokott, hétországra szóló lakodalmat csaptak. Népmeséket olvasni nagyon fontos a gyerekeknek , hiszen a szókincs, a fantázia- mellett személyiségfejlesztő hatásuk is van. Ehhez még hozzájön Pelyhes Eszter tűnemez technikával elkészített illusztrációja és egy csodálatos vizuális élményben is részük lesz. A képek pasztell színekben pompáznak. A szereplők halványan kontúrozottak, sejtelmesek. A nemez képek meghagyják a gyerekeknek a lehetőséget , hogy érzelemmel töltsék meg a karaktereket, ezáltal saját történetüket tudják megalkotni. Az aranytulipán a gyapjúmesék sorozat nyitó mesekönyve.
Kíváncsian várjuk a folytatást.
+2
Elemzési adatok megtekintése
Bejegyzés kiemelése
9
1 megosztás
Tetszik
Hozzászólás
Megosztás

0 hozzászólás

Ricardo Adolfo:Minimini

Van egy egészen különleges mese, amelynek főszereplője egy apró mese, a neve Minimini. Minimini nagyon boldog a saját történetében mindaddig, amíg nem találkozik más mesékkel. Azok el akarják hitetni vele, hogy csak az az igazán jó mese, amelyik nagy vagy szomorú vagy félelmetes esetleg sejtelmes. Minimini először elbizonytalanodik, de hamar rájön, hogy ő úgy jó, ahogy van, főként vidáman. Jó kedvével még a többieket is rá tudja döbbenteni, hogy eddig rosszul tekintettek a világra. Ez a gyerekkönyv egy kicsit más, mint a megszokott, egy kicsit rejtelmes és sejtelmes, gyerekes és felnőttes
Nagyon frappáns történet önmagunk és mások elfogadásáról. Egyedi, stílusos illusztrációja nekem különösen tetszett. A könyvet a Csimota Könyvkiadó jóvoltából olvashattuk. (#recenzió)
+2
Elemzési adatok megtekintése
Bejegyzés kiemelése
6

Josh Crute: Jonas Hanway esernyője

Azt gondolhatnánk, hogy egy olyan országban mint Anglia, ahol folyton csak esik, örültek az esernyő „feltalálásának”. De az Alexandra Kiadó (#recenzió) gyönyörűen illusztrált meséje rácáfol ezen feltevésünkre. Jonas Hanway kora társadalmának megítélése szerint furcsa alak volt. Igazából csak egy kicsit másként gondolkodott, mint a többiek. Nem szerette az esőt és még ennél is jobban gyűlölt elázni. Egy napon úgy gondolta, hogy egy olyan vidékre költözik, ahol mindig süt a nap. Ezen a vidéken az emberek napernyő alá rejtőztek a nagy meleg elől. Jonas úgy gondolta, hogy az ernyőt az eső ellen is bevethetné. Ezért, amikor visszatért Londonba az ernyővel, többé nem lett vizes a ruhája. Igen ám, de a kor polgárai kifejezetten rossz szemmel nézték és mindenféle negatív jelzőt ragasztottak rá és eszközére: felháborító, botrányos, rettentően különös.
A meséiből megtudhatják a gyerekek, miért voltak annyira ellenségesek Jonassal az angolok, hogyan lett népszerű Angliában az esernyő és olvashatunk az esernyő történelméről is. Ugyanakkor tanulságként tárul eléjük, hogy nem kell mindenkinek egyformán gondolkodnia.
süti beállítások módosítása